People

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής: Η βάναυση πρακτική που «ευνουχίζει» τη γυναικεία σεξουαλικότητα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής: Μέχρι το 2015, τουλάχιστον 200 εκ. Γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή (μερική ή ολική αφαίρεση γεννητικού οργάνου).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) από έρευνα που διεξήχθη σε 10 κράτη – μέλη της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες κορίτσια πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζουν στην ΕΕ και κατάγονται από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η κλειτοριδεκτομή κινδυνεύουν να την υποστούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των κοριτσιών που κινδυνεύουν, κυμαίνεται από 44.106 γυναίκες στη Γαλλία έως 748 στην Ελλάδα και 132 στην Κύπρο.

Τα βήματα προς τη μηδενική ανοχή

Μόλις πέρσι, ο António Guterres δήλωσε: «Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια απεχθής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττει γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Παραβιάζει την αξιοπρέπεια τους, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και προκαλεί πολύ πόνο, ακόμη και θάνατο».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την κλειτοριδεκτομή ως παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 1993. Τον Δεκέμβριο του 2012, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για την εξάλειψη της διαδικασίας.

Στις 8 Αυγούστου του 2016, το Κοινοβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετείχαν 54 αφρικανικά κράτη (εκτός από το Μαρόκο), ενέκρινε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και έθεσε σε ισχύ ένα σχέδιο για την εξάλειψή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ έχουν δημοσιεύσει κοινή στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο για το τέλος της βάρβαρης πρακτικής. Ο ΟΗΕ μάλιστα, στα πλαίσια των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που έχει θέσει, ζητεί η κλειτοριδεκτομή μέχρι το 2030 να αποτελεί παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, συμβαίνει μέχρι σήμερα σε όλον τον πλανήτη. H φετινή 6η Φεβρουαρίου δεν πρέπει να είναι μία ακόμη Παγκόσμια Ημέρα που θα περάσει και θα ξεχαστεί. Ο πόνος, η ψυχική οδύνη, τα σημάδια που δεν σβήνουν και ο «σεξουαλικός ευνουχισμός» απαιτείται να μείνουν μακριά από τα 4 εκατομμύρια κορίτσια που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο μετά τα 200 εκατομμύρια.