Νέα αναταραχή μεταξύ Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί η δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεση της Meta. Την περασμένη Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, δημοσιοποιήθηκε η ετήσια έκθεση των 134 σελίδων του Ομίλου, που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Στην πολυσέλιδη έκθεση και συγκεκριμένα στην σελίδα 36, αναφέρεται ότι το Facebook και το Instagram θα μπορούσαν σύντομα να σταματήσουν στην Ευρώπη εάν η εταιρεία του δεν διατηρήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δεδομένα ευρωπαίων χρηστών στους διακομιστές της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πίσω από αυτή την περίεργη απόφαση κρύβεται στην πραγματικότητα μια παλιά δικαστική διαμάχη μεταξύ της ομάδας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και των Βρυξελλών που αφορά στα δεδομένα χρηστών, όπως έχουν αναφέρει σε άρθρα τους, ο Guardian και πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο όμιλος επιρρίπτει ευθύνες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την αλλαγή κανονισμών από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και τα νομοθετικά όργανα, κάτι που, σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, θα είχε αντίκτυπο στις «κρίσιμες λειτουργίες» της εταιρείας.
Ο όμιλος Meta επισημαίνει συγκεκριμένα μια απόφαση που ελήφθη το 2020 από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την «Ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής»
Μια φερόμενη συμφωνία περιλάμβανε τη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων χρηστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτές οι συμφωνίες αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο ελέγχου από την ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι οι διαβεβαιώσεις κατά της κατασκοπείας από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πολύ αδύναμες.
Ως εκ τούτου, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ περιγράφει στην ετήσια έκθεσή του την αντεπίθεση που σκοπεύει να εκτελέσει εάν δεν υιοθετηθεί ένα ακριβές πλαίσιο για να εξουσιοδοτήσει τη χρήση ευρωπαϊκών δεδομένων από τους αμερικανικούς διακομιστές του ομίλου Meta.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Facebook, η εταιρεία του «δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει μια σειρά από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη, κάτι που θα είχε ουσιώδες και αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας, την οικονομική μας κατάσταση και τα αποτελέσματα της λειτουργίας μας» (σελ.36) όπως επισημαίνει σε αυτή την ετήσια έκθεση. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ομίλου έσπευσε να διευκρινίσει λέγοντας πως το Facebook δεν απειλεί να αποχωρήσει από την Ευρώπη.
Τα αντίποινα από την ομάδα θα μπορούσαν τώρα να εξαρτηθούν από την απόφαση της έρευνας από την Ιρλανδική Αρχή Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων
Εάν αυτή κρίνει παράνομη αυτή τη συμφωνία για τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ Ευρωπαίων χρηστών και αμερικανικών διακομιστών, η απόφαση της Meta θα μπορούσε επομένως να ισχύει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθεί κατάλληλη λύση. Η απόφαση της Επιτροπής ωστόσο αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Μία τέτοια κίνηση βέβαια δεν θα ωφελούσε τον όμιλο, που εκτός των οικονομικών απωλειών των ημερών, καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει την πρώτη μείωση των χρηστών στην ιστορία του Facebook, από τη δημιουργία του πριν από 18 χρόνια.