Οικονομία

ΟΟΣΑ: Τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος

ΟΟΣΑ: Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος είχαν τα ελληνικά νοικοκυριά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο φορέας. 

Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εισοδήματος είχαν τα ελληνικά νοικοκυριά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο φορέας.  Το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε 5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε 0,2%.

ΟΟΣΑ: Σε ποιες χώρες σημειώθηκε αύξηση

Η μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος σημειώθηκε στην Αυστρία (8,6%), ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Αυστραλία (4,4%), η Πολωνία (3,7%) και η Ολλανδία (3%). Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε επίσης αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 1% στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ ξεπέρασε οριακά (κατά 0,1%) το προ της πανδημίας επίπεδό του, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών ξεπέρασε κατά 4% το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου του 2019. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών, σωρευτικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τις διαφορές να κυμαίνονται από 0,8 ποσοστιαίες μονάδες για την Ιταλία έως 10,4 πμ για τον Καναδά.

ΟΟΣΑ: Τι είχε αναφέρει για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 χρόνο έως και το 2035 προβλέπει ο ΟΟΣΑ ενώ κατά περίπου 2,8 χρόνια έως το 2050.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής που έχει ψηφιστεί από το 2010 και οδηγεί μακροπρόθεσμα στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στη χώρα μας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε από το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο 15,7% του ΑΕΠ, το 2019 να περιοριστεί στο 14,2% το 2025 και να πέσει στο 12% το μακρινό 2070.