Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας, εξαιτίας της ανάπτυξης δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, γεγονός που ενισχύει τα πολεμικά σενάρια και εντείνει τους φόβους της Δύσης, για επικείμενη εισβολή, κάτι που συνεχίζει ωστόσο να αρνείται κατηγορηματικά η Ρωσία.
Ωστόσο, μόνο ως επίδειξη ισχύος η Μόσχα μπορεί να χαρακτηριστεί η ενέργεια της Μόσχας να στείλει ομάδα πλοίων του Βόρειου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στη Μεσόγειο μέσω Γιβραλτάρ για στρατιωτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του στόλου.
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει μια σειρά γυμνασίων με όλους τους στόλους της αυτόν και τον επόμενο μήνα, από τον Ειρηνικό έως τον Ατλαντικό.
Το Interfax ανέφερε ότι τα πλοία που εισήλθαν στη Μεσόγειο ήταν το καταδρομικό Marshal Ustinov, η φρεγάτα Admiral Kasatonov και το αντιτορπιλικό Vice-Admiral Kulakov.
Αυτά, αργότερα θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια με τους ρωσικούς στόλους της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού.
Διπλωματικός “πυρετός” για εκτόνωση της κρίσης
Στην πρώτη επίσκεψή του στην ΗΠΑ ως Γερμανός καγκελάριος ο Ολαφ Σολτσ συναντήθηκε με τον Αμερικανός Πρόεδρο, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως οι δύο χώρες «ενεργούν από κοινού» απέναντι στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ευρώπη, αλλά και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κίνας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Η Γερμανία είναι «ένας από τους στενότερους συμμάχους» της Αμερικής, συνέχισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του τον καγκελάριο Σολτς, τον οποίο ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θεωρούν πολύ «υποχωρητικό» απέναντι στη Ρωσία.
Ο Σολτς προκάλεσε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέχρι που δέχτηκε να τον συμπεριλάβει στη λίστα με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς. «Είμαστε στενοί σύμμαχοι και ενεργούμε συντονισμένα και ενωμένοι όταν πρόκειται να απαντήσουμε στις τρέχουσες κρίσεις», είπε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία θα πληρώσει «πολύ υψηλό τίμημα» αν εισβάλει στην Ουκρανία.Συνέχισε λέγοντας: «Είναι λοιπόν μια σημαντική συνάντηση σε μια πάρα πολύ σημαντική χρονική στιγμή».
«Εκτιμώ πολύ ότι έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξατε, είναι όλα πολύ σημαντικά», δήλωσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην αρχική τοποθέτηση του Προέδρου Μπάιντεν για την «ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη», τις σχέσεις με την Κίνα, τα Δυτικά Βαλκάνια, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την G7, της οποίας η Γερμανία ασκεί την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου.