Οι… ανταγωνιστές
Η Altos Labs δεν είναι η μοναδική που πειραματίζεται με την αθανασία. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν η πρώτη.
Τον δρόμο έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια η Calico Labs, μέσα σε ένα πέπλο μυστηρίου.
Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, άρχισε να λειτουργεί με χρηματοδότηση της Google.
Πλέον αποτελεί θυγατρική της μητρικής εταιρείας Alphabet Inc., ο 48χρονος πρώην πρόεδρος της οποίας, Σεργκέι Μπριν, αρέσκεται να λέει ότι… δεν έχει σχέδια να πεθάνει.
Αντίστοιχα ο 53χρονος κροίσος και συνιδρυτής του PayPal, Πίτερ Τιλ, ρίχνει εκατομμύρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας για να παρατείνει τη ζωή: των άλλων, αλλά πρωτίστως της δικής του.
Μια από αυτές είναι η καλιφορνέζικη Unity Biotechnology, ένας εκ των συνιδρυτών της οποίας έχει θέσει ως στόχο να «εξαλείψει το ένα τρίτο των ανθρώπινων ασθενειών στον ανεπτυγμένο κόσμο».
Οι ερευνητές της εστιάζουν στη λεγόμενη «τοξίνη των ζόμπι», που αποβάλλουν τα γηρασμένα μη λεμφοειδή κύτταρα, προκαλώντας σταδιακά οργανική δυσλειτουργία.
Πριν από μερικά χρόνια, εν τω μεταξύ, μια βρετανική νεοφυής επιχείρηση, η Tiziana Life Sciences, αγόρασε για τις ανάγκες ερευνών τα δεδομένα DNA σχεδόν 13.000 κατοίκων μιας επαρχίας στη Σαρδηνία, όπου ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει μετά τα 100, στο πλαίσιο ερευνών για τη μακροζωία.
Σύγχρονοι… Δον Κιχώτες για την Αθανασία
Κατά τον βιογεροντολόγο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Ρίτσαρντ Μίλερ -πρωτοπόρο σε έρευνες αντιγήρανσης σε ποντίκια- «το 90% των υφιστάμενων ερευνών είναι μπαρούφες».
Εξίσου επιφυλακτικός είναι ο Δρ. Έρικ Βέρντιν, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Buck για την Έρευνα της Γήρανσης: κορυφαίο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στον κλάδο, με έδρα την Καλιφόρνια.
Βάσει των εκεί ερευνών, ο εφικτός στόχος είναι η επιβράδυνση της γήρανσης και η παράταση της ζωής, τουλάχιστον βάσει των μέχρι σήμερα εργαστηριακών πειραμάτων σε σκουλήκια και ποντίκια.
Για ασφαλέστερα συμπεράσματα ως προς τους ανθρώπους, λέει, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια. Ήδη, εκτιμά ότι «τα μισά από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν μέχρι τα εκατό», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του πλανήτη…
Η ομάδα στρατηγικών αναλυτών της Bank of America εμφανίζεται πάντως πιο αισιόδοξη, με τον δικό της τρόπο.
Στην τελευταία έκθεσή της, χαρακτηρίζει την έρευνα για την αθανασία μέγα επενδυτικό πεδίο για την επόμενη δεκαετία.
«Είναι η υγεία o νέος πλούτος μετά την COVID-19;» γράφει ο επικεφαλής τους, Χαΐμ Ίσραελ. «Οι βιονικοί άνθρωποι, οι διεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή και η συνθετική βιολογία θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά στο “Άγιο Δισκοπότηρο” της «αθανασίας».
Κι έτσι, με τις επαναστατικές εξελίξεις στον κλάδο της υγείας, της βιοτεχνολογίας και της φαρμακολογίας, ανέφεραν, οι «οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν πρακτικά “αθάνατοι” από το 2029»…