Σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. «Αθλητικής» και όχι αποκλειστικά «ποδοσφαιρικής». Για γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και το «βάθος» των συμφερόντων, αρκεί μια ματιά στο χθεσινό αστυνομικό δελτίο, που σημειωτέον δεν έγινε γνωστό. Χθες μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα Α1 Χαλκιδικής, ξέσπασε άγριος ξυλοδαρμός. Ο αγώνας ήταν μεταξύ Αθλητικού Συλλόγου Κασσάνδρας -ΑΣ Ανθεμούς Γαλάτιστας. Τραυματίστηκαν τρεις ποδοσφαιριστές και ο προπονητής των φιλοξενούμενων νοσηλεύτηκε με βαριά κατάγματα στα πλευρά και στο πρόσωπο. Το εντυπωσιακό ήταν πως η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική αναμέτρηση ξεκίνησε με σεβασμό από όλους να κρατούν ενος λεπτού σιγή στη δολοφονία του Άλκη!
Το «δηλητήριο» του αθλητικού φανατισμού και όχι μόνο έχει διαπεράσει το σύνολο της κοινωνίας. Ανθρώπινες ζωές χάνονται χωρίς κανένα λόγο, οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι ή με μικρές ποινές, άνθρωποι, αθλητές, απλοί φίλαθλοι, ξυλοκοπούνται. Και όχι με κάποια αφορμή, όπως αποκαλύπτουν οι ανακοινώσεις γνήσιων οπαδών, όλων των ομαδων. Στελέχη, για παράδειγμα των οπαδών της ΑΕΚ δημοσίευσαν ένα κείμενο υπό το τίτλο «γιατι σας κάνει εντύπωση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά». Αποκαλυπτικό ήταν και το κείμενο των οπαδών του Ηρακλή που έλεγαν για «Ακροδεξιά στοιχεία και ποινικούς εγκληματίες».
Οι ίδιοι οι οπαδοί κάνουν λόγο για «εκμετάλλευση της αγάπης για την ομάδα».
Λέγεται από μαρτυρίες πως σε συγκεκριμένους συλλόγους οπαδών, έχουν εντρυφήσει κακοποιητικά στοιχεία, πρώην ποινικοί, λαθρέμποροι ναρκωτικών και άνθρωποι της νύχτας που ασχολούνται και με διακίνηση και με πορνεία. Λένε πως υπάρχει ακόμη και διοικητική οργάνωση με διαδικασίες μύησης-«τελετές»- και ασκήσεις «ετοιμότητας». Όπως έγινε στη δολοφονία του Άλκη, όπως έγινε παλαιότερα που χιλιάδες Αθηναίοι παρακολουθούσαν, έκπληκτοι επί ώρες, «τάγματα εφόδου με μηχανάκια» να οδεύουν προς συγκεκριμένη περιοχή, όπου είχαν δώσει ραντεβού «πολέμου», κυριολεκτικά, με οπαδούς άλλης ομάδας. Όπως είχε γίνει σε τελικό κυπέλου με οπαδούς ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να δέρνονται και να μαχαιρώνονται μέχρι τελικής πτώσεως ή ραντεβού αντίπαλων συμμοριών για ξύλο και μαχαίρι (σαν αυτό, πριν από έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών, όπου έχασε την ζωή του πριν χρόνια ο νεαρός Μιχάλης Φιλόπουλος).
Υπάρχουν, μάλιστα, μαρτυρίες πως πολύ συχνά μέσα στη νύχτα κυκλοφορούν στις γειτονιές, οπλισμένοι σπέρνοντας το τρόμο, θυμίζοντας το τρόπο δράσης «νεοναζιστικών οργανώσεων». Πρόκειται ουσιαστικά για νεοναζιστικές «κοιτίδες» που με βάση την ομάδα επεκτείνονται στη πόλη και στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί στενά τη δράση αυτών των «κοιτίδων» και κυρίως τους «λοχαγούς» και «συνταγματάρχες».
Τα παραπάνω «άγνωστα» στοιχεία είναι γνωστά και στους προέδρους των ομάδων.
Το εντυπωσιακό είναι πως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ξοδεύουν απίστευτα ποσά, δεν παρεμβαίνουν άμεσα και επιτακτικά για να λύσουν το πρόβλημα στο χώρο ευθύνης τους. Τα μέτρα της πολιτείας με απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, με αυστηρές ποινές, έχει μείωση σοβαρά τη βία εντός των γηπέδων. Τα γεμάτα γήπεδα είναι χρήματα, έσοδα, χορηγοί, μοντέλα ανάπτυξης και ευκαιρία επενδύσεων, ενίσχυση των νεανικών τμημάτων των ομάδων, ενίσχυση του αθλητισμού, ενίσχυση των εθνικών ομάδων.
Όταν ακόμη και σε τοπικά πρωταθλήματα οι αθλητές ξυλοκοπούνται, απειλείται η ζωή τους, πως θα αλλάξει το κλίμα; Όταν κανείς δεν γνωρίζει τις δραστηριότητες των ιδιοκτητών, την εξακρίβωση του πόθεν έσχες, τη τήρηση των ευρωπαϊκών νόμων που επικρατούν σε όλους τους αθλητικούς χώρους. Αλήθεια γιατί οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, είναι παράδειγμα προς μίμηση;
Η απάντηση είναι απλή: γιατί εκεί δεν αστειεύονται. Σύλληψη, διαπόμπευση, φυλάκιση και τεράστια χρηματικά ποσά στις ομάδες!
Σωστά;…