Τεχνολογία

Alcohol Interlock: Υποχρεωτικά αλκοολόμετρα σε όλα τα αμάξια από τις 6 Ιουλίου 2022

Alcohol Interlock: Οι συσκευές θα τοποθετούνται υποχρεωτικά σε κάθε όχημα που θα αποκτά έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Ιούλιο του 2022 και μετά θα έρθουν κύριας σημασίας αλλαγές καθώς καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση αλκοολόμετρων (Alcohol Interlock) σε όλα τα νέας γεννάς αυτοκίνητα που θα αποκτούν έγκριση τύπου σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μέτρο που προβλέπεται να επεκταθεί το 2024 σε όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το επακόλουθο μέτρο για αλκοολόμετρο σε κάθε όχημα πρόκειται να αλλάξει τα ριζικά τα δεδομένα της οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας στην Ελλάδα και θα είναι αναγκαίο για όλους τους οδηγούς. Τονίζεται ότι, προ ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους οδικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους, όλα τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται και πωλούνται στην Ευρωπαϊκή ένωση θα εμπεριέχουν  αλκοολόμετρα, σε ένα μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι συσκευές θα τοποθετούνται επιτακτικά σε κάθε όχημα που θα αποκτά έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 6 Ιουλίου του 2022 και έπειτα.

Υποχρεωτικά αλκοολόμετρα: Πώς θα λειτουργεί το σύστημα Alcohol Interlock

Το υποχρεωτικό αλκοολόμετρο έρχεται ύστερα από την τραγική έρευνα που φάνηκε βάση δεδομένων ότι, παρότι στην Ευρώπη περισσότεροι από 30.000 οδηγοί έχουν στερηθεί το δίπλωμά τους εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, πάνω από το 30% αυτών (περίπου 10.000) συνεχίζουν να οδηγούν παρόλαυτα χωρίς δίπλωμα.

Ο οδηγός του αμαξιού αναμένεται να φυσά στο αλκοτέστ του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσει. Εάν το επίπεδο αλκοόλ του οδηγού είναι πολύ υψηλό, το αυτοκίνητο απλά δεν θα παίρνει μπρος. Να υπογραμμιστεί ότι το σύστημα αυτό θα είναι υποχρεωτικό από το 2024 για όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή ένωση , ανεξαρτήτως από την ημερομηνία που έχουν αποσπάσει έγκριση τύπου.

Το αλκοολόμετρο θα κλειδώνει τον κινητήρα

Συγκεκριμένα, κατά την είσοδο του οδηγού στο αυτοκίνητο και πριν εκκινήσει το όχημα με το κλειδί, το αλκοολόμετρο θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν είναι σε θέση να οδηγήσει, σύμφωνα και με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση που ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά και το αυτοκίνητο θα μένει ακινητοποιημένο.

«Υπερθεματίζουμε το Alcohol Intelock, μιας και θα συμβάλει ώστε να μειωθούν οι οδηγοί που οδηγούν σε κατάσταση μέθης. Δυστυχώς, πολλοί οδηγοί δεν έχουν ακόμη συνείδηση ότι δεν πρέπει να πίνουμε και να οδηγούμε», σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα «τα Νέα» η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» Βάσω Δανέλλη-Μυλωνά και εξηγεί:

«Ουσιαστικά, τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν προεγκατάσταση του συστήματος, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αλκοολόμετρο εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες και για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. Σουηδία). Στο Βέλγιο, από την άλλη, αν ένας οδηγός που έχει δεχθεί πρόστιμο επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της ποινής του να οδηγεί – και μάλιστα χωρίς δίπλωμα επειδή του έχει αφαιρεθεί – τότε, εκτός από το πολύ βαρύ πρόστιμο, θα πρέπει όταν αποκτήσει εκ νέου δικαίωμα οδήγησης να εγκαταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα στο αυτοκίνητο με δικό του κόστος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο