Ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες, αν και η κυβέρνηση επιμένει για το τέλος της τετραετίας, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει χαράξει ήδη την εκλογική στρατηγική του.
Αυτή περιλαμβάνει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού που αφορά όλους τους πολίτες με πρώτο αυτό της αντιμετώπισης της ακρίβειας και ένα ξεκάθαρο, σκληρό δίλημμα όταν έρθει η ώρα των εκλογών με σαφή στόχο την αυτοδυναμία.
Σταθερότητα ή αστάθεια; Αυτό θα είναι το μήνυμα – δίλημμα της κυβέρνησης που θα το θέτει με μεγαλύτερη ένταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα.
Δηλαδή πέρα από τη σύγκριση της σημερινής κυβέρνησης με τα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνουν οι πολίτες την ώρα της κρίσης το κυβερνητικό επιτελείο θα βάζει και το ισχυρό δίλημμα σταθερότητα – αστάθεια.
Η στρατηγική αυτή όμως περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους του κέντρου που σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες όχι μόνο κρίνουν τον νικητή των εκλογών αλλά στο ενδιάμεσο επιζητούν αποτελεσματικότητα από τις κυβερνήσεις που διεκδικούν την ψήφο τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από το εσωτερικό του θα απευθυνθεί σε αυτό τον χώρο όπως έκανε άλλωστε και στις εκλογές του 2019 γιατί γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι θα κρίνουν τις κάλπες.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητες οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και τον νέο του πρόεδρο του Νίκο Ανδρουλάκη με τα κυβερνητικά στελέχη να τον ταυτίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε και ο Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία όχι μόνο κέρδισε τις εκλογές αλλά πήρε και αυτοδυναμία. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απευθύνθηκε κυρίως στους κεντρώους ψηφοφόρους ενώ το βασικό μήνυμά του στους πολίτες ήταν πως έχουν να επιλέξουν μεταξύ της αποτελεσματικότητας ή της αστάθειας.
Μα ο Μητσοτάκης είναι κεντροδεξιός και όχι κεντροαριστερός όπως ο Κόστα επισημαίνουν κάποιοι.
Ναι αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μιλήσει με τους ψηφοφόρους του κέντρου είναι η απάντηση, όπως έκανε άλλωστε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ, τον Ιανουάριο του 2016.