Πολιτική

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την οπαδική βία: Καλεί με Θεοδωρικάκο τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν προτάσεις

Αναλαμβάνει δράση ο πρωθυπουργός και σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της οπαδικής βίας

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει τα φαινόμενα της βίας στους αθλητικούς χώρους, δείχνει η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο αναλαμβάνουν δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους, αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου και να παραμείνουν σε διαρκή επαφή για να ξεριζώσουν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε συνεχείς ελέγχους στους συνδέσμους φιλάθλων, επισημαίνοντας ότι όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν, κάτι που αποδεικνύεται και από το διήμερο μπαράζ ελέγχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Είναι δεδομένη η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στον χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς», δήλωσε ο υπουργός.

Ηχηρή εισαγγελική παρέμβαση

Νωρίτερα, με εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση. Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την αυστηρή τιμωρία των δραστών οπαδικής βίας ενώ αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται άμεση ταυτοποίηση των δραστών των επίμαχων αδικημάτων. Στην περίπτωση που πρόκειται για πλημμελήματα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πρέπει να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι, ενώ όταν διαπιστώνεται οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση. Ο εισαγγελέας, παράλληλα, δίνει έμφαση στον έλεγχο νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν ομάδες.

Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη, προς τούτο δε επισημαίνονται τα εξής:

1) Επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου πρωτίστως για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις θέσης στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών με τέτοια εγκλήματα. Τούτο, αφενός μεν θα αποτρέψει τη συνέχιση της εγκληματικής συμπεριφοράς των δραστών αυτών, αφετέρου δε θα αποθαρρύνει όμοια συμπεριφορά άλλων.

2) Ο χειρισμός των σοβαρών, κατά την κρίση του Διευθύνοντος την Εισαγγελία, δικογραφιών, να ανατίθεται σε έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς, για την προσήκουσα νομική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Σημειώνεται ότι κατά τη νομική αυτή αξιολόγηση, εφόσον πρόκειται για δράστες που δρουν κατά ομάδες και οργανωμένα, πρέπει να διερευνάται κατά περίπτωση η τυχόν τέλεση ακόμη και των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθ. 187 ΓΊ.Κ. και

3) Είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση πλημμελημάτων, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο προϋποθέσεις, η εκδίκαση των υποθέσεων σε σύντομο χρόνο και η άσκηση προσήκουσας εποπτείας στην εκτέλεση των ποινών που επιβάλλονται».