Τεχνολογία

Google Maps: Επαναπροσδιορίζεται εισάγοντας μέσα εκατοντάδες γεγονότα

Google Maps: Μάχες, συμφωνίες, διπλωματικό παρασκήνιο, αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων γεγονότα αναρίθμητα που βουίζουν μέσα στο μυαλό μας.

Μετά από τόσα χρόνια που έχει τελειώσει η εκπαίδευση μας στα σχολεία είναι πολύ δύσκολο κάποιος να θυμάται με ακρίβεια λεπτομέρειες για επαναστάσεις και γεγονότα. Δύο φίλοι σκέφτηκαν να φτιάξουν έναν ψηφιακό χάρτη των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821 μέχρι το 1832 και συμπεριέλαβαν εκατοντάδες μάχες, συνθήκες κι άλλα άξια αναφοράς γεγονότα χρησιμοποιώντας  με την εφαρμογή google maps.

Μάχες, συμφωνίες, διπλωματικό παρασκήνιο, αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων, στο μυαλό πολλών ανθρώπων φαντάζουν μπερδεύονται για αυτό βρήκαν πως θα μπει το νερό στο αυλάκι και με ένα «κλικ» στον διαδικτυακό χάρτη «Ελληνική επανάσταση 1821» θα είναι όλα διαθέσιμα στο κοινό.

Πως ξεκίνησε

«Πέρυσι, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για να τις προσθέσω στις σκονισμένες αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια που είχαν μείνει στο χρονοντούλαπο. Βρήκα λοιπόν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης και τα σημείωνα σε χαρτιά με χρονολογική σειρά. Ταυτόχρονα, εμπνεύστηκα από ένα κανάλι στο youtube που ασχολείται με σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και στο τέλος κάθε βίντεο δείχνει σε χάρτη τα μέρη όπου έδρασαν και αποφάσισα να κάνω το ίδιο», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δημιουργός του διαδικτυακού χάρτη Χρήστος Αγαθόπουλος.

Ο χάρτης έχει δημιουργηθεί σε φόρμα Google Maps. Αριστερά βρίσκεται ένα υπόμνημα που εξηγεί τι σημαίνει το καθένα από τα δεκαπέντε σύμβολα που θα συναντήσει ο χρήστης. Ένα εικονίδιο σημαίνει ότι έγινε μάχη και νίκησαν οι Έλληνες, ένα άλλο ότι τη μάχη κέρδισαν οι Οθωμανοί, με άλλο συμβολίζονται οι σφαγές και οι λεηλασίες, άλλο υποδηλώνει την εξέγερση μιας περιοχής και άλλο την υπογραφή συνθήκης ή διατάγματος. «Κάτω από το υπόμνημα, μπορεί κάποιος να δει τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Πατώντας πάνω στο γεγονός θα τού δείξει πού είχε συμβεί στον χάρτη, θα διαβάσει μία μικρή περιγραφή, ενώ αν θέλει να μάθει περισσότερα, μπορεί να ανοίξει την πηγή που παραθέτουμε», εξηγεί ο 25χρονος δημιουργός.

Τι μπορούμε να βρούμε στον χάρτη

«Μέσα από τον χάρτη είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κάποιος τα γεγονότα, να καταλάβει πού διαδραματίστηκαν και υπό ποιες συνθήκες και όλο αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τις πληροφορίες που διαβάζει κάποιος σε ένα βιβλίο. Το ουσιαστικότερο όμως είναι πως μπορείς να δεις ότι έγινε κάποια μάχη ή υπογράφηκε κάποια συνθήκη σε μέρη που ζούμε σήμερα, που δείχνει ότι το παρελθόν είναι συνδεδεμένο με τον τωρινό κόσμο, δεν είναι κάτι που συνέβη και πέρασε», συμπληρώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνδημιουργός του χάρτη Χάρης Βαδιβούλης.

«Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τη γνώση με τους ανθρώπους που δεν ξέρουν πολλά για την Ελληνική Επανάσταση -όπως ήμασταν κι εμείς πριν ασχοληθούμε με αυτό το εγχείρημα- και να ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τα γεγονότα του τόπου του», επισημαίνει ο 25χρονος πολιτικός μηχανικός.