Η Ελλάδα αναδεικνύεται η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης. Όσοι κατά τη χθεσινή ημέρα αναζητούσαν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους, με τρόμο διέκριναν τη τιμή της αμόλυβδης που ξεπέρασε κατά πολύ το 1,86 ενώ η αντίστοιχη με τα περισσότερα οκτάνια ξεπέρασε το φάσμα των 2 ευρώ! Οι αντίστοιχες τιμές στα νησιά, είναι σχεδόν απαγορευτικές.
Εις εκ των αριστέων οικονομικών παραγόντων της χώρας, συνομιλώντας με υψηλόβαθμο υπουργό του υπενθύμιζε την παταγώδη και μοιραία αποτυχία που σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι των Ελλήνων τεχνοκρατών με την Gazprom. Την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία κατάφερε να έχει μειωμένες κατά 35% τιμές συγκριτικά με την Ελλάδα. Η απάντηση του υπουργού ήταν αποκαλυπτική: «προσωπικά θα τους είχα απολύσει». Είναι προφανές πως και η Ευρώπη δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν δεν υπήρχαν τα «καράβια της Αμερικής» με ενίσχυση αερίου σε όλη την Ευρώπη, αυτή τη στιγμή οι καταστάσεις θα ήταν, σε κοινωνικό επίπεδο, οριακές.
Η πρόβλεψη
Την ίδια στιγμή, νέα εκτίναξη ακρίβειας και ειδικότερα των ανατιμήσεων, σε ποσοστό 30%, προβλέπει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύσει όλο το 2022, ενώ προέβλεψε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος έχει τονίσει επανειλλημένως πως εντός του έτους πρόκειται να κλείσουν περισσότερες από 200 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
Η υπόθεση της ενεργειακής κρίσης και κυρίως η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει σεισμικές δονήσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγεται, πως έχει δώσει εντολή ανεύρεσης άμεσων λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι ακρίβειας. Δεν είναι τυχαίο πως και από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από την οδό Νίκης-την έδρα του υπ. Οικονομικών- αφήνεται να εννοηθεί πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν νέες οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, διερευνά το σύνολο των «κωδικών», προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλες και «μόνιμες» διορθωτικές κινήσεις. Και σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο καταναλωτή. Το μείζον μπορεί να είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που γονατίζουν τη μεσαία τάξη αλλά στο βάθος χρόνου, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιδιώκει την εξεύρεση παρεμβάσεων που δεν θα συμπαρασύρει με αρνητικό πρόσημο άλλες κατηγορίες.
Φαίνεται πως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος δεν είναι το δημοσιονομικό. Το μεγάλο θέμα που ενισχύεται σημαντικά από την ακρίβεια στην ενέργεια είναι ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, 5,1%, γεγονός που τα «απόνερα» του θα έχουν αντίκτυπο και για τους επόμενους τρείς-τέσσερις μήνες.
Η άμεση αντιμετώπιση
Οι χρόνοι πιέζουν. Και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν, αναμένονται για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το worst case scenario θα είναι για το τέλος Φεβρουαρίου. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και το κλίμα έχει βαρύνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως δεν είμαστε μακριά από «κλειστά βενζινάδικα και άδεια super markets» ενώ αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά το φαινόμενο αδυναμίας πληρωμών των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου…