Κόσμος

Βρετανία: Απαγορεύει την εξέταση παρθενίας στην χώρα

Βρετανία: H Βρετανική Κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες απαγόρεψε το τεστ παρθενίας κάνοντας το ποινικό αδίκημα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση στην Βρετανία πρόσθεσε μια ρήτρα στο νομοσχέδιο για την υγεία και την περίθαλψη που θα καθιστούσε την υμενοπλαστική — ή τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης παρθενίας — παράνομη στην Αγγλία και την Ουαλία. Τον Νοέμβριο του 2021, το «τεστ παρθενίας» έγινε επίσης ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο BMJ Global Health, “η εξέταση “παρθενίας” περιλαμβάνει οπτική επιθεώρηση της μεμβράνης του υμένα από έναν επαγγελματία ιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέταση περιλαμβάνει ένα τεστ “δύο δακτύλων” για την αξιολόγηση του μεγέθους του κολπικού ανοίγματος.”

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβαινε ακόμα»

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι κανένα τεστ ή εξέταση δεν μπορεί να προσδιορίσει αξιόπιστα και με ακρίβεια εάν μια γυναίκα έκανε σεξ και η ιδέα ενός τέτοιου τεστ είναι σε μεγάλο βαθμό σεξιστική. Στην πραγματικότητα, η πρακτική, πιστεύουν οι γιατροί, βασίζεται σε μια παρανόηση του γυναικείου σώματος και στις ξεπερασμένες έννοιες της «καθαρότητας».

Ο βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου που πρότεινε τις αλλαγές στο νόμο, Ρίτσαρντ Χόλντεν, μίλησε για «ανατροπή» μετά από μια ραδιοφωνική ιστορία πριν από σχεδόν δύο χρόνια που τον έκανε να συνειδητοποιήσει αυτές τις δύο άρρηκτα συνδεδεμένες πρακτικές που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις μετανάστριες στην Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβαινε ακόμα ή ότι κανείς δεν το είχε πάρει», είπε ο Χόλντεν στο CNN. «Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω εκστρατεία για την αλλαγή του νόμου».

Όταν το κράτος έκανε τεστ παρθενίας στους μετανάστες

Ενώ οι προτεινόμενες αλλαγές έγιναν δεκτές, η Βρετανία έχει μια μεγάλη ιστορία με τα τεστ παρθενίας. Στη δεκαετία του 1970, οι αξιωματικοί μετανάστευσης δεν προστάτευαν όλες τις γυναίκες με το κράτος να διενεργεί τεστ παρθενίας στα ίδια δημογραφικά στοιχεία που τώρα προσπαθεί να προστατεύσει.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε τις γυναίκες ως μέσο ελέγχου της μετανάστευσης και γι’ αυτό, δεν έχει εκδοθεί ποτέ επίσημη συγγνώμη.

Η “συνέντευξη εκκαθάρισης”

Ο Balraj Purewal, διευθυντής της Ένωσης Ινδών Εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, θυμάται την ημέρα που έμαθε για τις παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν 24 Ιανουαρίου 1979 και ένας εμφανώς μπερδεμένος νεαρός Ινδός είχε έρθει στα γραφεία του Southall Youth Movement (SYM) ζητώντας βοήθεια. Ο άνδρας είπε στον Purewal ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η αρραβωνιαστικιά του, που μόλις είχε προσγειωθεί στο Λονδίνο, αιμορραγούσε και φαινόταν τραυματισμένη.

Εξήγησε στη νεαρή ακτιβίστρια της SYM ότι ενώ περίμενε τη σύντροφό του στο αεροδρόμιο του Χίθροου, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης και των ιατρικών υπηρεσιών την είχαν απομακρύνει για μια «συνέντευξη εκκαθάρισης». Όταν τελικά βγήκε από την αίθουσα, η 35χρονη Ινδή δασκάλα δεν μιλούσε. «Κάτι πρέπει να της συνέβη στο δωμάτιο μετανάστευσης», θυμάται ο Purewal ότι του είπαν. Θα χρειαζόταν και οι δύο άντρες λίγες μέρες για να μάθουν ότι είχε υποβληθεί σε τεστ παρθενίας με δύο δάχτυλα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες του CNN.com