«Τι ομάδα είσαι;», «Είμαι Άρης» και η ζωή του κόπηκε στα δυο. Επειδή ήταν Άρης; Τι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη; Αληθεύουν οι καταγγελίες οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, του ΑΡΗ, του Ηρακλή, για διείσδυση ακροδεξιών πυρήνων στους συνδέσμους; Τι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Υπάρχουν ομάδες με κρυμμένα τα πρόσωπα τους, όπως τουλάχιστον λένε οι κάτοικοι περιοχών, που κυκλοφορούν στους δρόμους υπό τη μορφή ταγμάτων ασφαλείας και απειλούν, βρίζουν και ξυλοκοπούν; Ποιος οπλίζει το χέρι των φανατικών;
Τα παραπάνω ερωτήματα υπεισέρχονται άμεσα και επιτακτικά ύστερα από τη στυγνή δολοφονία του Άλκη. Στη Θεσσαλονίκη, εδώ και μερικά χρόνια, έχει δημιουργηθεί, όπως τουλάχιστον λένε ένας αρκετά μεγάλος πυρήνας που διαπομπεύει, το σύνολο των πολιτικών, των επιστημόνων, των διανοουμένων, των κομμάτων, των φοιτητικών παρατάξεων, των καθηγητών και δασκάλων των σχολείων. Τρομοκρατεί μαθητές, φοιτητές, ενώ διεκδικεί και μέρος της «ασφάλειας των δρόμων». Πολίτες έχουν αναφέρει κατά καιρούς, συγκεκριμένα περιστατικά μικρότερων ή μεγαλύτερων ομάδων που ακούν βία και τρομοκρατία σε γειτονιές και δρόμους. Θυμίζοντας εποχές ταγμάτων ασφαλείας, πριν το πόλεμο, στη Γερμανία.
Οι οπαδοί των ομάδων έχουν καταγγείλει πως εντός των συνδέσμων τους, έχουν διεισδύσει Ακροδεξιά στοιχεία που ενισχύουν ακραίες συμπεριφορές. Οπλισμένοι τις περισσότερες φορές με αντικείμενα που ξεφεύγουν από το απλό κουζινικό μαχαίρι. Στιλέτα, μαχαίρια στρατιωτικού τύπου, λάμες, σιδερογροθιές, ενώ σπανιότερα έχουν εμφανιστεί ακόμη και όπλα. Η κατάσταση στους συνδέσμους της Θεσσαλονίκης, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αντιδράσεις είναι πολλές ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι γνήσιοι οπαδοί των ομάδων έχουν επιδιώξει να τους αποβάλουν από τις τάξεις τους. Αρκετές φορές, έχουν δημιουργηθεί και σοβαρά επεισόδια.
Το σύννεφο βίας πάνω από τη πόλη.
Στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί μια σκιά ωμής βίας και τρομοκρατίας. Τα περιστατικά πληθαίνουν αποκαλύπτοντας και το μέγεθος αλλά κυρίως την άνθιση μιας κουλτούρας σύγκρουσης που φτάνει στα όρια του πολέμου, με όλα τα χαρακτηριστικά του μίσους, της αντιπαλότητας, της μάχης μέσα στους δρόμους.
Τα στοιχεία από ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης απεικονίζουν πλήρως τη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια:
Ο 28χρονος, Τόσκο Μποζατζίσκι, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια περιστατικού οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, στη περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, την άνοιξη τιυ 2020. Ο άνδρας Βουλγαρικής καταγωγή όταν παρασύρθηκε από μισθωμένο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε μια 27χρονη, η οποία κατά δικάστηκε με ποινή κάθειρξης 7 ετών, διότι παρέσυρε και στέρησε τη ζωή του Βούλγαρου οπαδού. Η συγκεκριμένη οπαδός αποφάσισε να περάσει με το αυτοκίνητο της πάνω από ένα ανθρώπινο σώμα!
Στις 09.11.2020 ομάδα περίπου 20 κρανοφόρων επιτέθηκαν περίπου στις 22:00 μ.μ. στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης σε παρέα 5-6 νεαρών ατόμων που καθόταν σε κεντρική πλατεία. Ένα άτομο τραυματίστηκε στο κεφάλι και τα χέρια, ενώ μία κοπέλα φορούσε διακριτικά ομάδας. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών από την αστυνομία, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο άτομο μετέπειτα.
Τον Ιανουάριο του 2021 οπαδοί του Άρη άνοιξαν πυρ εναντίον οπαδών του ΠΑΟΚ, μέρα μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Καραμανλή και 28ης Οκτωβρίου τραυματίζοντας δύο άτομα, ενώ έθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή περαστικών. Από την έρευνα της αστυνομίας κατηγορήθηκαν δύο άτομα για τους πυροβολισμούς, όπου παραδέχτηκαν ότι βρέθηκαν στο σημείο την ώρα του περιστατικού.
Δυο μήνες αργότερα και γύρω από το γήπεδο του Άρη, μετά το τέλος του αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ.
Δύο αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ τουλάχιστον δέκα ακόμη είχαν φθορές. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο ότι πριν προκληθούν οι φθορές και οι επιδρομές, είχε σημειωθεί άγριο οπαδικό επεισόδιο στο οποίο είχαν συμμετάσχει άτομα που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Κάτοικοι της περιοχής, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους…για τις καταστροφές που είχαν προκληθεί στα αυτοκίνητά τους.
Ένα μήνα αργότερα ένας αλλοδαπός τραυματίζεται κατά τη διάρκεια οπαδικού επεισοδίου, στη οδό Τσιμισκή σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Ο άντρας είχε φέρει εκδορές στο πόδι, πιθανότατα από μαχαίρι, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».
Προς το τέλος του χρόνου μια επίθεση με τσεκούρι είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μεθυσμένος άντρας προκάλεσε φθορές σε σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ που στεγάζεται μέχρι και σήμερα στο κέντρο, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Οι συνθήκες που προέβη ο άντρας στη συγκεκριμένη επίθεση με τσεκούρι παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες.
Ο Άλκης περπατούσε έξω από το γήπεδο του Άρη και το μόνο λάθος που έκανε ήταν να απαντήσει στη «γιγαντιαία», για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα ερώτηση «τι ομάδα είσαι». Όπως δεκάδες χρόνια πριν υπήρχε η αντίστοιχη «τι κόμμα είσαι». Αν η διαδρομή ανάμεσα στο «τι κόμμα είσαι» με την αντίστοιχη «τι ομάδα είσαι», είναι οι δολοφονίες, τότε κάτι πάει στραβά στη βαθύτατη, κατά τα άλλα, συντηρητική ελληνική κοινωνία. Ο διχασμός και η τιμωρία. Ο θάνατος σαν απόλαυση και επιβράβευση. Τα φαινόμενα βίας έγιναν συνήθεια και ο θάνατος ένα ακόμη νούμερο.
Ο Άλκης δολοφονήθηκε. Η τιμωρία των υπευθύνων είναι το πρώτο βήμα. Η πολιτεία οφείλει να ξεκαθαρίσει την αιτία. Η οπαδική βία είναι υπεραπλουστευμένη δικαιολογία.
Κάτι κακό συμβαίνει…