Ελλάδα

Αντιδράσεις για τη θερμή υποδοχή Αμερικανού πρέσβη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου γράφει για τον Αμερικανό διπλωμάτη ότι έγινε «θερμά δεκτός» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχαν «μακρά συζήτηση για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε σε εκκλησιαστικούς και διπλωματικούς κύκλους, η θερμή υποδοχή του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και μάλιστα πριν από τον νέο Έλληνα επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής.
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου γράφει για τον Αμερικανό διπλωμάτη ότι έγινε «θερμά δεκτός» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον οποίο είχαν «μακρά συζήτηση για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τι αναφέρει επιπροσθέτως η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη σημαντική, όσο και ασυνήθιστη  συνάντηση

Η ανακοίνωση γράφει για τον Έλληνα διπλωμάτη, τον οποίο ο Πατριάρχης δέχθηκε μετά τον Αμερικανό:

«Ο κ. πρέσβης, ο οποίος γνωρίζεται με τον Πατριάρχη επί πολλά χρόνια, καθώς είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη, και αργότερα στην πρεσβεία της Άγκυρας, έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Παναγιότατο με τον οποίο “εμνήσθησαν ημερών αρχαίων”».
«Δεν ήταν πιο θερμή η υποδοχή του Αμερικανού, καθότι ο Έλληνας παρακάθισε στη συνέχεια στην Πατριαρχική Τράπεζα, κάτι που αποτελεί μεταξύ άλλων ένδειξη τιμής» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, δεν ορίζεται σε κάποιο εθιμοτυπικό να επισκέπτονται οι πρέσβεις των άλλων κρατών τον Οικουμενικό Πατριάρχη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
«Δεν είναι όμως κάτι ασυνήθιστο, καθώς ο Πατριάρχης δέχεται συνεχώς διπλωμάτες» μας εξηγεί ο πρέσβης επί τιμή και έμπειρος διπλωμάτης, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που μάλιστα υπηρέτησε και ως γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έγινε και ο ίδιος δεκτός από τον Πατριάρχη τόσο ως πρόξενος όσο και ως επικεφαλής του ΟΣΕΠ.

Αυξημένες οι συναντήσεις με Αμερικανούς

Όπως προκύπτει πάντως από τις καταγεγραμμένες συναντήσεις του Πατριάρχη στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά τη χορήγηση του τόμου της αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει υποδεχθεί πάνω από δέκα Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ανάμεσά τους, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, η αναπληρώτρια Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Γ. Σέρμαν, ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και άλλοι.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας της νεοϊδρυθείσας αυτοαποκαλούμενης Ουκρανική Εκκλησία

Ήταν αρχές του 2019 όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη νεοϊδρυθείσα αυτοαποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.
Με τον τρόπο αυτό, προκλήθηκε μία ακόμα τεταμένη κατάσταση στην ουκρανική επικράτεια που περιλαμβάνει διαμάχες πιστών και κληρικών, οι οποίοι εκπροσωπούν τις δύο αντίπαλες μεταξύ τους πλευρές. Όμως ακόμα και σήμερα, οι διαμάχες δεν έχουν διακοπεί και το σχίσμα εξακολουθεί να υφίσταται.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ορθοδόξων εκκλησιών δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία.
Από την αρχή της ουκρανικής εκκλησιαστικής κρίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία έχει υποκινηθεί και από αμερικανικά συμφέροντα.
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσφατα έκανε λόγο για χειραγώγηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από τις ΗΠΑ, σε βάρος των ιδανικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο