Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ Μάλι και Γαλλίας. Μάλιστα έδωσαν τελεσίγραφο 72 ωρών στον πρεσβευτή της Γαλλίας για να φύγει από την χώρα. Ο Γάλλος απεσταλμένος Ζοέλ Μάγιερ κλήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα από το υπουργείο Εξωτερικών και του δόθηκε εντολή να αποχωρήσει λόγω «εχθρικών και εξωφρενικών δηλώσεων» των γαλλικών αρχών που στοχεύουν τη χούντα, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σε δήλωση.
«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Μάλι ενημερώνει την εθνική και διεθνή κοινότητα ότι σήμερα, Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022, ο πρέσβης της Γαλλίας στο Μάλι, εξοχότατε, Joel Meyer κλήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης που του δίνει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιδείνωση των σχέσεων Γαλλίας – Μάλι
Το τελεσίγραφο έρχεται μόλις μία εβδομάδα αφότου το Μάλι διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Γαλλία, ανακοινώνοντας αλλαγή στην επίσημη γλώσσα του από γαλλικά σε Μπαμπάρα και διατάσσοντας τα γαλλικά στρατεύματα να εκκενώσουν το έδαφός του, σύμφωνα με πρόσφατο ανακοινωθέν.
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και των προσωρινών αρχών του Μάλι έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της πρότασης του στρατού να καθυστερήσει τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά από δύο διαδοχικά πραξικοπήματα τους τελευταίους 17 μήνες.
Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Γαλλίας και Μάλι
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε τη μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι υπό τον ηγέτη του πραξικοπήματος Ασίμι Γκόιτα ως «εκτός ελέγχου» και παράνομη, ανέφερε το Reuters, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η χούντα καταδίκασε τα σχόλια στη δήλωσή της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ήταν «σε αντίθεση με την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών». Η πρόταση του διοικητή των ειδικών δυνάμεων Γκόιτα για πενταετή εκλογική καθυστέρηση απορρίφθηκε από το 15μελές μπλοκ ECOWAS, το οποίο επέβαλε κυρώσεις και ανέστειλε το Μάλι από το περιφερειακό σώμα.
Η Γκόιτα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη του προέδρου Μπουμπακάρ Ιμπραήμ Κεϊτά τον Αύγουστο του 2020, μετά την οποία οι προσωρινές αρχές της χώρας πρότειναν μια 18μηνη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση, η οποία κατέρρευσε. Ο Κεϊτά πέθανε στις 16 Ιανουαρίου, δεκαέξι μήνες μετά την εκδίωξή του. Τον Μάιο του 2021, η Γκόιτα πραγματοποίησε ένα δεύτερο πραξικόπημα και κατέλαβε την εξουσία αφού καθαίρεσε τις προσωρινές αρχές.