Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ μίλησε σε συνέντευξη σχετικά με τις απειλές που δέχτηκε και για τους διαιτητές που δέχονται τηλεφωνήματα από προέδρους και φυσικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μέχρι και το… όπλο του VAR οι έλληνες διαιτητές.
«Είναι Πορτογάλος. Εκεί δε δίνονται αυτά» είπε για το διαιτητή που σφύριξε το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Δεν ήταν απλώς… σπόντα για τους έλληνες διαιτητές. Ήταν ξεκάθαρο «άδειασμα». Και λίγο νωρίτερα απ’ αυτήν του την ατάκα ο Βρετανός είχε φροντίσει να κάνει ξεκάθαρο ποιους εννοεί, αφού απορεί ακόμα και ο ίδιος με τη συμπεριφορά διαιτητών που σφυρίζουν συγκεκριμένα παιχνίδια και συγκεκριμένες ομάδες.
“Έχουμε πει ξανά πως το VAR είναι ένα τεράστιο εργαλείο”
Το πέναλτι του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ είναι το «σήμα κατατεθέν» του φετινού πρωταθλήματος. Εκείνο που αλλοίωσε το αποτέλεσμα, αφού τόσο ο Φωτιάς όσο και ο Τζοβάρας, που βρισκόταν στο VAR, άλλαξαν τους κανονισμούς. Κάνοντας ακόμα και τον Νίκο Νιόπλια να απορεί. «Δεν έχω προλάβει να δω αν άλλαξαν οι κανονισμοί χθες βράδυ» είχε πει ο προπονητής του ΟΦΗ, που είχε δει την ομάδα του να προηγείται, αλλά το γκολ της να ακυρώνεται για ένα πέναλτι… φάντασμα.
Ένα πέναλτι που έκανε και τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ να βάλει άγριο χέρι στους διαιτητές της συγκεκριμένης αναμέτρησης, λέγοντάς τους πως δεν είναι ανεκτά τέτοια λάθη στην εποχή του VAR. «Μη αποδεκτό» το χαρακτήρισε ο Κλάτενμπεργκ όλο αυτό. Προσθέτοντας πως με το VAR «ψάχνουμε την τελειότητα». Κι αντί για την τελειότητα; Βλέπουμε λάθη στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ όπως το συγκεκριμένο πέναλτι που αλλοιώνουν ξεκάθαρα τη βαθμολογία του πρωταθλήματος.
Έχουμε πει ξανά πως το VAR είναι ένα τεράστιο εργαλείο στα χέρια των διαιτητών. Αρκεί να χρησιμοποιείται με το σωστό τρόπο. Και όχι να αλλάζουν οι κανονισμοί. Στην Τούμπα άλλαξαν οι κανονισμοί εκείνο το βράδυ. Κάνοντας ακόμα και τον Κλάτενμπεργκ να απορεί για το τι συμβαίνει στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και με τι κριτήρια σφυρίζουν οι διαιτητές.
Mίλησε για την καταγγελία που είχε γίνει εις βάρος του του 2015: “
Αγόρασα ένα ακριβό και ωραίο αυτοκίνητο γιατί είχα καλή δουλειά, η σύζυγός μου είχε καλή δουλειά και ήταν πραγματικά ντροπή που υπήρξε καταγγελία για χειραγώγηση αγώνων. Στην Αγγλία είμαστε καλοί διαιτητές. Μπορεί να κάνουμε λάθη, όμως για ένα πράγμα δεν μπορείς να μας κατηγορήσεις. Για την ακεραιότητά μας. Αν βγει στη δημοσιότητα εκείνη η ιστορία, θα με είχε καταστρέψει. Ξέρω ποιος είναι, αλλά δεν έχω πει το όνομά του δημόσια. Κάποια στιγμή θα ειπωθεί…
Γενικά δεν ήθελα να είμαι μέλος καμίας κλίκας από αυτές που σχηματίζονταν. Ήθελα απλά να κάνω τη δουλειά μου σωστά και να είμαι ήσυχος. Δεν ήθελα να είμαι κομμάτι της κλειστής ομάδας που είχε δημιουργηθεί κι έτσι προσπαθούσαν να μου κάνουν κακό με κάθε τρόπο και να μιλούν άσχημα για εμένα. Εγώ ήμουν στα χαμηλά της λίστας της PGMOL του Ρίλεϊ γιατί δεν πληρούσα τα κριτήρια που ήθελε”.
Στη συνέχεια τόνισε: “Με εμπιστεύονταν όμως για τα μεγάλα ματς. Υπήρχαν και διαιτητές όπως ο Μάικ Τζόουνς που ήταν στην κορυφή της λίστας, όμως έπαιρνε ματς τύπου Σαουθάμπτον – Γουότφορντ για να μην εκτίθεται πολύ. Δεν τον εμπιστευόσουν για ένα ντέρμπι Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ, δεν είχε τις ικανότητες να διαιτητεύσει”.