Την Πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για την υπόθεση Νοβάρτις, που αφορά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, ζητούν με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων και αναπληρωτή τομεάρχη Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, Παύλου Πόλακη. Το αίτημα συνυπογράφει και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρονται σε δημοσιεύματα, βάσει των οποίων τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του υπουργού Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Eπιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο της Novartis. “Τόσο τα ΜΜΕ, όσο και ο κ. Γεωργιάδης στις επανειλημμένες δηλώσεις του, αναφέρουν και επικαλούνται μεμονωμένα και επιλεκτικά αποσπάσματα της Πράξης Αρχειοθέτησης, χωρίς ποτέ αυτή να έχει δημοσιοποιηθεί κατά το πλήρες κείμενό της”, σημειώνουν οι βουλευτές, και προσθέτουν ότι:
- Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, με διεθνείς προεκτάσεις, για το οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως πρόστιμο, ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α.
- Η ως άνω Πράξη αρχειοθέτησης αφορά σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασκήσει ή/και εξακολουθούν να ασκούν υπουργικά καθήκοντα. “Τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, όσο και από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και σκεπτικό της ως άνω Πράξης”, ζητούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπόθεση Novartis: Δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα τέθηκαν στο αρχείο ο φάκελος του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υπόθεση Novartis. Πρόκειται για δύο ακόμη αρχειοθετήσεις στην υπόθεση της Novartis, καθώς ήδη έχουν μπει στο αρχείο αυτές για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εκ του υπάρχοντος αποδεκτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη η υπόθεση του, ενώ η αρμόδια ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της όλης υπόθεσης, κάτι που εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.