Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα τεθεί σε ισχύ πιλοτικά από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ ενώ θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία με επταήμερη λειτουργία και συνεχές ωράριο ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας.
Πρόσφατα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης είχε την πρώτη σύσκεψη με την Ομάδα Έργου για την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματείας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη που συντονίζει το έργο και στελέχη της αναδόχου εταιρείας ΟΤΕ, και των υπεργολάβων 01 Solutions και Ogilvy.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα υλοποιηθεί
- 1. Η μελέτη για την αρχιτεκτονική της ψηφιακής κάρτας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.
- 2. Εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ, καθώς και με φορείς. Η διαβούλευση ξεκινά από τους συγκεκριμένους κλάδους καθώς έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων ωρομέτρησης και παρουσιολογίου και θα είναι από τους πρώτους στους οποίους θα εισαχθεί η ψηφιακή κάρτα.
- 3. Τον Ιούνιο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον κλάδο των Τραπεζών και τα Σούπερ Μάρκετ, η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι θα μπορεί να μάθει ο εργαζόμενος
Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί με απόλυτη διαφάνεια:
- Α) για τις πληροφορίες που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Δηλαδή μπορεί να δει, αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, μερικής, εργαζόμενος με Κοινωφελή εργασία η για πρακτική άσκηση. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες νυν και πρώην καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασία.
- Β) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (πχ τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.
- Γ) Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού , τα δώρα αλλά και όλες τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Επίσης μπορεί να δει τις ανακοινώσεις του υπουργείου εργασίας που αφορούν στην ΕΡΓΑΝΗ.