Πολιτισμός

Οι πιο σημαντικές εκθέσεις στον κόσμο το 2022

Ενώ η πανδημία καλά κρατεί, ο κόσμος της τέχνης προγραμματίζει σημαντικές διοργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες η Documenta 15 και η Μπιενάλε Βενετίας.

The Space Between: Το Μοντέρνο στην Κορεατική Τέχνη

Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες, 11 Σεπτεμβρίου – 19 Φεβρουαρίου 2023

Πέρυσι υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση της Νότιας Κορέας και οι δυτικές γκαλερί τέχνης έσπευσαν να ανοίξουν παραρτήματα στη Σεούλ. Αλλά το Μουσείο Τέχνης της κομητείας του Λος Άντζελες (Lacma) εξερευνά την κορεατική τέχνη εδώ και αρκετά χρόνια, με μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις. Το Space Between εκτείνεται στην κρίσιμη αλλά συχνά παραμελημένη περίοδο 1897 έως 1964, η οποία χρονολογείται από το τέλος της περιόδου Joseon, της τελευταίας κορεατικής δυναστείας, μέχρι την αποικιακή περίοδο (1910-45, όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κατοχή), ώς τον πόλεμο της Κορέας (1950-53), μετά τον οποίο υπήρξαν έντονες αμερικανικές πολιτιστικές επιρροές όπως ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός στις εικαστικές τέχνες. Οι καλλιτέχνες της τελευταίας περιόδου επηρεάστηκαν επίσης από το ευρωπαϊκό κίνημα Art Informel. Η έκθεση ρίχνει και μια ματιά στο μοντέρνο και τις απαρχές της σύγχρονης τέχνης, με καλλιτέχνες όπως οι Youn Myeong-Ro, Lee Sangbeom και Park Rehyun. Είναι μια μεγάλη ιστορία την οποία αφηγείται το έργο 90 καλλιτεχνών με 140 πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά.

Ο κόσμος του Στόουνχεντζ

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο, 17 Φεβρουαρίου – 17 Ιουλίου

Χτισμένο πριν από πάνω από 4.000 χρόνια, το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία στον κόσμο μέχρι σήμερα. Ποιος το έχτισε και κατοικούσε στην προϊστορική Βρετανία; Η ταινία The World of Stonehenge μας έδειξε ότι οι περιοχές των μνημείων ήταν πιο ανεπτυγμένες από ό,τι πιστεύεται ευρέως, με καλά εδραιωμένους εμπορικούς δεσμούς με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ένα από τα αναμφισβήτητα highlights της έκθεσης θα είναι ο δίσκος Nebra Sky, ηλικίας 3.600 ετών, η παλαιότερη σωζόμενη απεικόνιση του σύμπαντος, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη σημερινή Γερμανία και θα παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος