Τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» σχολίασε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κώστας Ζαχαριάδης όπου έκανε λόγο για «επιτελικό χάος». Παράλληλα σχολίασε τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, το νέο νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, την τηλεργασία και το Δημόσιο και άλλα θέματα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη
Κύριε Ζαχαριάδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Εσείς πως κρίνετε το νέο νομοσχέδιο;
Το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ καταργεί κάθε έννοια αξιοκρατίας στο Δημόσιο, προωθεί το πελατειακό κράτος και τα γαλάζια παιδιά. Απαξιώνει και υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού και προωθεί την αναξιοκρατία, τον κομματισμό και την αδιαφάνεια στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του Οργανισμού. Η τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Κ.Α. εφόσον εφαρμοστεί, θα φέρει στη Διοίκηση του οργανισμού πρόσωπα τα οποία δεν θα έχουν καμιία πειθαρχική ευθύνη όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού δεν θα υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι με τις πάγιες υπαλληλικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις στο Δημόσιο. Ακόμη και ο τρόπος επιλογής αυτών των «φυτεμένων» στελεχών είναι σκιώδης και αδιαφανής. Χάνεται η θεσμική μνήμη, διαλύεται ο ΕΦΚΑ, και δημιουργούνται υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, οι ευνοημένοι του καθεστώτος Μητσοτάκη και όλοι οι άλλοι.
Το κυβερνητικό παράδοξο είναι προφανές. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή ο κ. Βορίδης μιλά για αξιοκρατία, διαφάνεια, νέα συστήματα επιλογής προϊσταμένων και ΑΣΕΠ. Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο ο κ. Χατζηδάκης καθαιρεί τους εν ενεργεία γενικούς διευθυντές και διευθυντές του ΕΦΚΑ, και τοποθετούνται γαλάζια golden boys από τον «ιδιωτικό» τομέα (από το βαθύ και σκοτεινό πελατειακό δίκτυο της ΝΔ) στις θέσεις αυτές χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία και με υπέρογκες αμοιβές που αποτελούν πρόκληση για την ελληνική κοινωνία.
Βρισκόμαστε επί σχεδόν δύο χρόνια εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Ποια είναι η άποψή σας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ»;
Είναι σαφές ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας ούτε καταλαβαίνει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Δυστυχώς αντί να αμβλύνει τις συνέπειές της, λειτουργεί ως επιταχυντής, περνά από μόνη της κάτω από τον πήχη, που η ίδια βάζει. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, οι διασωληνώσεις ασθενών και οι θάνατοι, ανεβαίνουν με δραματικούς ρυθμούς. Η εικόνα αυτή βρίσκει τα νοσοκομεία υπό μεγάλη πίεση και τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος σε κάμψη. Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είχε και συνεχίζει και σήμερα να έχει δυσανάλογα πολλούς θανάτους, ακόμη και όταν γενικά τα κρούσματα μειώνονται. Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα. Δεν είμαστε τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε ένα χειμώνα μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε ένα μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι στην Δυτική Ευρώπη.
Το πιο τραγικό απ’ όλα στις 07-01-22 η υφυπουργός υγείας η κ. Γκάγκα μας είπε να μην ανησυχούμε σε 2-3 βδομάδες θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουν περάσει τρεις βδομάδες και πεθαίνουν καθημερινά 70 – 115 άνθρωποι. Τραγικό! Και δεν έχει βγει να ζητήσει συγνώμη…Και είναι ακόμα υπουργός…
Πολλές φορές σας ακούσαμε να ζητάτε από τον κ. Βορίδη να εφαρμοστεί πλήρως η τηλεργασία στο Δημόσιο. Κατά την εκτίμησή σας τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι ικανά για να αποσυμφορήσουν το Δημόσιο και να αντιμετωπιστεί η πανδημία;
Είναι προφανές πως όχι! Δείτε τους σκληρούς δείκτες της πανδημία στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες. Η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου.. Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να κάνει ακόμη και τα αυτονόητα. Πολύ καιρό πριν, κάλεσα τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να εφαρμόσει την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα (και για όσο διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση). Τον κάλεσα να προχωρήσει άμεσα σε ένα μέτρο το οποίο θα βοηθήσει στην μείωση του συνωστισμού στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ. Του απηύθυνα ειλικρινή έκκληση να συνεργαστούμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς το αρνήθηκε εμφατικά. Οι πληροφορίες που φτάνουν σε γνώση μας αναφέρουν ότι η κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι άκρως προβληματική. Υπάρχουν φορείς του Δημοσίου που δεν εφαρμόζουν καθόλου την τηλεργασία με αποτέλεσμα να στοιβάζονται υπάλληλοι και πολίτες σε γραφεία λίγων τετραγωνικών. Υπάρχουν φορείς που αρνούνται τη σχετική δυνατότητα ακόμη και σε υπαλλήλους με σοβαρά προβλήματα υγείας που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης αρνούνται τα αυτονόητα; Γιατί τόσο καιρό δεν εφαρμόζουν ένα μέτρο που αποδεδειγμένα θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και δεν θα έχει ιδιαίτερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί δεν προστατεύουν τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου; Καθημερινά χάνουμε δεκάδες συμπολίτες μας. Τι περιμένουν;
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ζήτησε να αυξηθεί και περαιτέρω. Εσείς τι θα κάνατε διαφορετικά;
Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση 2%, που μεταφράζεται σε μηνιαία αύξηση στο μικτό μισθό κατά 13 ευρώ, πρακτικά θα αυξηθεί το μικτό ημερομίσθιό τους κατά 0,52 λεπτά, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει. Θυμίζω ότι η ΝΔ προεκλογικά έλεγε άλλα και ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την τότε κατά 11% αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης άλλα έλεγε προεκλογικά όταν υποσχόταν αύξηση μισθού συνδεόμενη με την ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήσαμε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερχόμαστε και λέμε ότι πλέον με τις παρούσες συνθήκες, δίχως το βάρος των μνημονιακών υποχρεώσεων, είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Η ανάπτυξη θα πρέπει να συμεριλαμβάνει όλους τους πολίτες, κι όχι μόνο τους εκλεκτούς του κ.Μητσοτάκη.
Ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση; Θεωρείτε ότι είναι επαρκή;
Είναι προφανές ότι είναι σταγόνα στο ωκεανό. Η απουσία της προστασίας των καταναλωτών είναι απολύτως κυβερνητική ευθύνη και ως προς την πρόβλεψη και ως προς τον έλεγχο των τιμών. Σήμερα η τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή ύψη προκαλώντας μία ακόμη επιβάρυνση. Δυστυχώς, το πραγματικό εισόδημα μικραίνει και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Τους προτείναμε να εφαρμοστούν μέτρα που εφαρμόζουν σε όλη την Ευρώπη. Να χαμηλώσουν τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ιδίως φέτος που ισχύει η ρήτρα διαφυγής ελλείμματος και έχουμε δημοσιονομική χαλάρωση. Τους προτείναμε να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ για να αντέξουν οι φτωχοί και αδύναμοι συμπολίτες μας. Δεν ακούνε τίποτα. Δεν αισθάνονται τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα πάντα με όρους επικοινωνίας και μικροπολιτικής διαχείρισης.
Βλέπετε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως εφαλτήριο για μια πιο δυναμική συνέχεια;
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο ανασυγκρότησης και προοπτικής. Πιστεύω ότι είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Μπορούμε και πρέπει να νοηματοδοτήσουμε την ολική μας επαναφορά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί, να θεμελιώσουμε όλοι όσοι συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια ένα ευρύχωρο φιλόξενο σπίτι για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Να αγκαλιάσουμε όλες τις προελεύσεις από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία μέχρις τους προοδευτικούς κεντρώους, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες.
Πως θα το κάνουμε αυτό; Με το πρόγραμμά μας, με τις συμμαχίες μας, με την ανοιχτή ματιά μας, με το άνοιγμα στην κοινωνία. Αναγνωρίζοντας με γενναιότητα τα λάθη και τις παραλήψεις του παρελθόντος, αλλά κυρίως με το όραμα μας για ένα συμμετοχικό, μαζικό και ανοιχτό κόμμα. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2030 και του 2050 με στόχους και ενδιάμεσους σταθμούς. Μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες, με πράσινη οικονομία, με οικονομική εξωστρέφεια, μια Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ, μια Ελλάδα ανθεκτική σε κρίσεις. Να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος σε όλες και όλους. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε και μας ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Αυτός ο κόσμος θα μας κάνει πρώτους ξανά, αυτός ο κόσμος, αλλά και νέος κόσμος, που κάποιοι τον υποτιμούν και θέλουν να τον καταστήσουν αόρατο. Όσο κι αν το παλεύουν, όμως, είναι ορατός και πανταχού παρών.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους συστάθηκε το υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πως είδατε αυτή την κίνηση και τι προτείνετε;
Τον περασμένο Αύγουστο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης επανέφερε την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου (που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ‘19) για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας. Με στελέχωση από πρόσωπα ευρείας αποδοχής, με μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, με μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, με Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.
Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά με περίσσεια αλαζονεία αγνόησε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και προτίμησε τις κλασικές παλαιοκομματικές και επικοινωνιακές πρακτικές. Έτσι προχώρησε στη σύσταση ενός ακόμη υπουργείου το οποίο δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα στην υπάρχουσα διάρθρωση της πολιτικής προστασίας της χώρας. Το λέγαμε από τότε, το φωνάζαμε με κάθε τρόπο. Η σύσταση ενός ακόμη υπουργείου δεν αποτελεί λύση, ιδίως με την προχειρότητα που αυτό δημιουργήθηκε. Τα αποτελέσματα της κοντόφθαλμης και μικροκομματικής θεώρησης της ΝΔ τα βιώνει με τον πλέον επώδυνο τρόπο ο ελληνικός λαός. Το πρωτοφανές χάος και η αδιανόητη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πλήρης διάλυση του κρατικού μηχανισμού στην τελευταία κακοκαιρία, αποτελούν αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία: Οι ιδεοληψίες, η αλαζονεία, η φτηνή προπαγάνδα σε βάρος της ουσίας, αλλά και η εμφανής άγνοια επί κρίσιμων θεμάτων λειτουργίας του κράτους από τους «μαθητευόμενους μάγους» της κυβέρνησης, καταστρέφουν τις υποδομές της χώρας, ταλαιπωρούν τους πολίτες και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.
Η χώρα έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του παρόντος και του μέλλοντος από την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, για να γίνει η Ελλάδα μια ανθεκτική και βιώσιμή χώρα για όλους τους πολίτες της και θα την αποκτήσει με την επόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες.
Πως σχολιάζετε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα»;
Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή εδώ και δυόμισι χρόνια επιτελικό χάος. Πάντα κάποιος άλλος φταίει, ο μόνος που δεν φταίει ποτέ είναι ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Αυτό που έζησαν οι πολίτες της Αττικής ήταν πρωτοφανές και αδιανόητο. Χιλιάδες συμπολίτες πέρασαν ώρες φόβου και ταλαιπωρίας μέσα στο κρύο, τη νύχτα, το χιόνι και χωρίς καμιά βοήθεια. Δεν είναι μόνο το δράμα της Αττικής Οδού, είναι οι δεκάδες κεντρικές αρτηρίες που έκλεισαν από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης, είναι η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Μαραθώνος, ο ΗΣΑΠ που σταμάτησε απροειδοποίητα, το metro Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, τα μισά Βόρεια Προάστια που περάσαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.
Η κατάρρευση του πιο σύγχρονου και ακριβού δρόμου της πόλης, της Αττικής οδού όπου Αυτοκίνητα βρέθηκαν εγκλωβισμένα για ατέλειωτες ώρες σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο, επιτηρούμενο με κάμερες και πέρασαν πολλές ώρες πριν ζητηθεί, τελικά, η συνδρομή του στρατού ώστε να αρχίσει μια διαδικασία απεγκλωβισμού, που διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες δείχνει την ταυτόχρονη κατάρρευση και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Οι ευθύνες είναι προφανείς. Έλλειμα συντονισμού, έλλειμμα προετοιμασίας, έλλειμα διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων. Το θράσος της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο. Παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων εδώ και μία εβδομάδα, εμφανίστηκε στις οθόνες μας ο αρμόδιος υπουργός για να μας διαβάσει ξανά το δελτίο καιρού. Το χειρότερο απ’ όλα, το άλμα από την ανικανότητα στην εξαγορά «ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε». Αυτός είναι ο ορισμός του εκμαυλισμού, της χυδαιότητας, της ντροπής. Αν ταλαιπωρήθηκες στην Αττική Οδό 2.000 ευρώ, ανά αυτοκίνητο ανεξαρτήτως πόσους είχε μέσα κι όχι ένα ποσό ανά ταλαιπωρημένο πολίτη, αν ταλαιπωρήθηκες στον ΟΣΕ 1000ευρω, αν ταλαιπωρήθηκες στην Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, αν πέρασες τη νύχτα χωρίς ρεύμα τι παίρνεις;