Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου ανοίγοντας το δρόμο για μια περαιτέρω όξυνση της ενεργειακής κρίσης. Η κατάσταση αυτή ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαβεβαιώσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα τους βοηθήσουν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσεγγίσει το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας για να δει αν μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο εδώ και αρκετούς μήνες. Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ως μοχλό σε μια διαμάχη για το έργο του αγωγού Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από την Gazprom.
Ενεργειακή κρίση: Δε θα αφήσουμε να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 προειδοποιούν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ απείλησαν την Πέμπτη τη Μόσχα ότι εάν εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα αφήσουν να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 που θα διοχετεύει το ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Ο Nord Stream 2 θα διασχίζει τη Ρωσία για να φτάσει στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, και την Πέμπτη αξιωματούχοι στο Βερολίνο δήλωσαν ότι το έργο θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις εάν η Ρωσία επιτεθεί.
Οι δυτικοί σύμμαχοι διαμηνύουν ότι θα στοχοποιήσουν την οικονομία της Ρωσίας εάν εισβάλει στην Ουκρανία, και τα τελευταία σχόλια σηματοδοτούν μια σκλήρυνση της στάσης τους για τον αγωγό που θα είναι «χρυσοφόρος» για τη Μόσχα. «Θέλω να είμαι ιδιαίτερα σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», δήλωσε στο δίκτυο NPR ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.
Ενεργειακή κρίση: Πόσο εξαρτάται η Ευρώπη από τη Ρωσία
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35% του φυσικού αερίου της. Τα περισσότερα έρχονται μέσω αγωγών,συμπεριλαμβανομένου του Yamal-Europe, που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς τη Γερμανία, το Nord Stream 1, που πηγαίνει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και μέσω της Ουκρανίας. Ενεργειακή κρίση: Που μπορούν να στραφούν οι Ευρωπαίοι. Ορισμένες χώρες έχουν άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, μπορεί επίσης να εισάγει από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Δανία μέσω αγωγών. Ωστόσο, η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, παραδίδει φυσικό αέριο στη μέγιστη χωρητικότητα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τυχόν ελλείπουσες προμήθειες από τη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός της.