Συγκίνηση, αλλά και κινητοποίηση έχει προκαλέσει η περιπέτεια της τραυματισμένης μικρής φάλαινας, που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την παραλία του Αλίμου.
Από νωρίς το πρωί γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί, και να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, ωστόσο τα νέα από τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις δεν είναι ευχάριστα.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, η υγεία του θαλάσσιου κήτους κρίνεται πολύ σοβαρή, μετά και τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών και αιματολογικών εξετάσεων.
Από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.
Αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί.
Ράγισε καρδιές ο πιτσιρικάς
Η εικόνα της τραυματισμένης φάλαινας δεν έχει αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!
Αυτός όμως που κυριολεκτικά ράγισε καρδιές ήταν ένας πιτσιρικάς, ο οποίος με τον δικό του τρόπο θέλησε να συμπαρασταθεί στο θαλάσσιο κήτος και να του δώσει δύναμη, φιλώντας την τηλεόραση.
Φάλαινα Ζιφιός
Στην περιοχή έσπευσε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση διάσωσης της φάλαινας. Όπως δήλωσε, πρόκειται για ζιφιός, μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χλμ. Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά, φανερώνει πως αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Συναντάται στην Ελλάδα.
Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.