Μία εκ των επιζώντων του ολοκαυτώματος, την Margot Friedländer θα φιλοξενήσει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Η τελετή θα αρχίσει με την ομιλία της νέας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα και στη συνέχεια η 100χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές.
Μιλώ εξ ονόματος όσων δεν μπορούν να μιλήσουν
Η Margot Friedländer γεννήθηκε το 1921 στο Βερολίνο. Το 1943, η μητέρα και ο αδελφός της οδηγήθηκαν στο Auschwitz, όπου και δολοφονήθηκαν. Προσπάθησε να κρυφτεί σε ηλικία 21 ετών, αλλά εντοπίστηκε το 1944 και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Theresienstadt. Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επιβίωσε. Μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1946 μαζί με τον σύζυγό της Adolph Friedländer, τον οποίο γνώριζε από το Βερολίνο και συνάντησε ξανά στο Theresiensadt. Επέστρεψε στο Βερολίνο το 2010 και εξακολουθεί να ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Γερμανία, αφηγούμενη την ιστορία της και την εμπειρία που βίωσε, ιδίως σε σχολεία. «Με ακούν πολύ προσεκτικά», δήλωσε σε συνέντευξη. «Έχω λάβει, χωρίς να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, ίσως και χίλιες επιστολές. Μιλώ εξ ονόματος όσων δεν μπορούν να μιλήσουν. Και όχι μόνο τα έξι εκατομμύρια Εβραίους. Μιλώ εξ ονόματος όλων όσοι δολοφονήθηκαν και υπέφεραν».
Ημέρα μνήμης
Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.
Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία, υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης θανατώθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευσή του, ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.
Η ανθρωπότητα «θυμάται»: Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα
Παγκόσμια ημέρα ολοκαυτώματος στη μνήμη των 6 εκατ. Εβραίων, θυμάτων των Ναζί
Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος (29/01/2018)
Να μην ξεχάσει η ανθρωπότητα όσα απάνθρωπα συνέβησαν
Την ανάγκη να παραμείνει αναμμένο το «φως» της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα τα απάνθρωπα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Το μήνυμα του ΚΙΣΕ
«Αναλογιζόμαστε τη σημερινή ημέρα: 27 Ιανουαρίου του 1945, η απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο κόσμος ενεός μπροστά στους ανθρώπινους σκελετούς και στο μέγεθος της φρίκης. Οι εξαθλιωμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν ήδη εκκενώσει το στρατόπεδο θανάτου και βάδιζαν στις “πορείες θανάτου”, μέσα στη χιονισμένη πολωνική ύπαιθρο, κοιτώντας μπροστά προς την ελευθερία. »Θυμόμαστε, τα 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσα τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας. »Θυμόμαστε, τους Δικαίους των Εθνών, όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση συνανθρώπων τους που καταδιώκονταν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Εκείνους που φώτισαν με την ανθρωπιά τους το σκοτάδι του ναζισμού.»Σεβόμαστε, αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση του Άουσβιτς, και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης και είναι δίπλα μας, ακόμα ζωντανοί μάρτυρες της φρίκης που βίωσαν και πρωταγωνιστούν στον αγώνα ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος.»Αισιοδοξούμε, κάθε φορά που δάσκαλοι και μαθητές επισκέπτονται μαρτυρικούς τόπους, βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και μαθαίνουν. Είναι το “φως” της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να διαδοθεί ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό».
Ευθύνη μας να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση
Στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πέρυσι είχε επισημάνει τον πολλαπλασιασμό των νεοναζιστικών ομάδων και των προπαθειών να ξαναγραφτεί η ιστορία και να διαστρευλωθούν τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος.
«Τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, και τα πολλά άλλα θύματα, της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης», είχε πει υπογραμμίζοντας ότι, «όσο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απομακρύνεται και ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση».