Κόσμος

Σκάνδαλο με φυγάδευση ζώων από το Αφγανιστάν, «καίει» τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον εξουσιοδότησε προσωπικά την φυγάδευση του πρώην στρατιώτη Πεν Φάρθινγκ και των ζώων του από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σειρά από mail αποδεικνύουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φρόντισε προσωπικά για την φυγάδευση σκύλων βρετανού στρατιωτικού, από το Αφγανιστάν, τη στιγμή που ακόμα διακυβεύονταν η εκκένωση της πολύπαθης χώρας, από στρατεύματα της Βρετανίας, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. 

Ο Μπόρις Τζόνσον εξουσιοδότησε προσωπικά την φυγάδευση του πρώην στρατιώτη Πεν Φάρθινγκ και των ζώων του από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σειρά email

Το email από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Zac Goldsmith, ανέφερε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε λάβει την απόφαση να επιτρέψει την εκκένωση του προσωπικού και των ζώων από τη φιλοζωική οργάνωση Nowzad του Farthing. Αυτό συμπεριλάμβανε  173 γάτες και σκύλους, που διασώθηκαν έτσι για δεύτερη φορά από τον Φάρθινγκ και την οργάνωσή του, μέσω της αερομεταφοράς του Αυγούστου. από το Αφγανιστάν, οπότε και έφτασαν με ασφάλεια στην Βρετανία.

Το γραφείο του Goldsmith δήλωσε ότι «η οργάνωση Νόουζαντ, που διευθύνεται από έναν πρώην βασιλικό πεζοναύτη, έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και ο πρωθυπουργός μόλις έδωσε την έγκρισή του, ώστε το προσωπικό της φιλοζωικής οργάνωσης και τα ζώα τους να φυγαδευτούν από το Αφγανιστάν».

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης στο Αφγανιστάν πέρυσι, η κυβέρνηση αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες για χρήση στρατιωτικών πόρων για να σωθούν οι ζωές ζώων από το καταφύγιο Nowzad του Farthing, έναντι των ανθρώπων. Ο Τζόνσον αρνήθηκε ρητά ότι παρενέβη προσωπικά για να βοηθήσει να σωθούν τα κατοικίδια του Φάρθινγκ εκείνη την εποχή και περιέγραψε τις κατηγορίες αυτές, ως «πλήρη ανοησία».

Αρνείται τα πάντα η Ντάουνινγκ Στριτ

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τζόνσον, δηλώνοντας ότι «σε κανένα σημείο των κρίσιμων εκείνων ημερών, δεν μου δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό να φροντίσω για την αναχώρηση του Πεν Φάρθινγκ, του εργατικό δυναμικού της οργάνωσής του και των κατοικίδιων του.

«Όπως ξεκαθάρισα τότε, δεν επρόκειτο να βάλουμε τα κατοικίδια ζώα πριν από τους ανθρώπους και όπως έδειξαν οι ενέργειες μας, ο Πεν Φάρθινγκ έφυγε τελευταίος, ενώ και το εργατικό δυναμικό του, χρειάστηκε  να φύγει αφότου ολοκληρώθηκε η εκκένωση με άλλα μέσα», είπε ο Γουάλας.

«Η ιδέα ότι ένας υπουργός Περιβάλλοντος και οι αξιωματούχοι του είχαν οποιαδήποτε εξουσία ή ευθύνη στη διεξαγωγή της εκκένωσης είναι γελοία. «Γνωρίζω, ωστόσο, ψευδείς ισχυρισμούς που έγιναν σε όλη τη διάρκεια δράσης της οργάνωσης του Nowzad που οδήγησαν σε κορύφωση την αγωνία όλων όσοι προσπαθούσαν να σώσουν ζωές σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Ο Γκόλντσμιθ είπε αργότερα ότι «δεν ενέκρινε και δεν υποστήριξε τίποτα που θα έβαζε τις ζωές των ζώων μπροστά από τους ανθρώπους». «Η θέση μου, την οποία ξεκαθάρισα δημόσια, ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην φυγάδευση των ανθρώπων», είπε ο Γκόλντσμιθ σε δήλωση του, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ποτέ δεν συζήτησα με τον πρωθυπουργό, για τη φιλανθρωπική οργάνωση Nowzad ή τις προσπάθειές τους να φύγουν μαζί με τα  ζώα που περιθάλπουν».

Γραπτές αποδείξεις

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ένας πληροφοριοδότης της FCDO κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δίνει προτεραιότητα στα κατοικίδια έναντι των ανθρώπων, παρουσιάζοντας  γραπτές αποδείξεις στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων. Σε μια μαρτυρία που παραδόθηκε στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, ο Raphael Marshall δήλωσε ότι «υπήρχε μια άμεση ανταλλαγή mail, για τη μεταφορά των ζώων του Nowzad και των Βρετανών υπηκόων, αλλά  και Αφγανών που είχαν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών που είχαν υπηρετήσει με Βρετανούς στρατιώτες».

«Η διαβρωτική και χρόνια ανεντιμότητα του πρωθυπουργού ευτελίζει το γραφείο του», είπε ο σκιώδηςυπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι απαντώντας στα νέα στοιχεία ότι ο Τζόνσον μπορεί να είπε ψέματα για τη συμμετοχή του στην εκκένωση του Φάρθινγκ. «Ο Τζόνσον το αρνείται και το email, δείχνει ότι συνέβη. “Ο άνθρωπος είναι παθολογικός ψεύτης. Αναξιόπιστος, αντιπαθής και απολύτως ακατάλληλος για το αξίωμα του πρωθυπουργού”.

Καταπέλτης οι αντιπολιτευόμενοι υπουργοί

Ο John Healey, υπουργός Άμυνας των Εργατικών, επανέλαβε όσα είπε ο Lammy και κατηγόρησε τον Johnson ότι «συνελήφθη να λέει ψέματα». «Δεν έπρεπε ποτέ να δώσει προτεραιότητα στο να φυγαδευτούν ζώα έξω από το Αφγανιστάν, ενώ οι Αφγανοί που εργάζονταν για τις ένοπλες δυνάμεις μας, έμειναν πίσω», είπε.

«Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε θέση να λάβει τις σοβαρές αποφάσεις που χρειάζονται, στο εσωτερικό, αλλά ούτε  και για τους συμμάχους μας στο εξωτερικό». Ο Healey πρόσθεσε ότι η υπόθεση Farthing είναι ένα παράδειγμα του πώς ο πρωθυπουργός, «για άλλη μια φορά να δίνει προτεραιότητα στα λάθος πράγματα και κάνιε λάθος κινήσεις».

Σε μια ενημέρωση, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε ότι ο Τζόνσον δεν είχε «κανένα ρόλο στην εξουσιοδότηση μεμονωμένων εκκενώσεων από το Αφγανιστάν», συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Φάρθινγκ, του προσωπικού του και των ζώων της φιλοζωικής οργάνωσής του. «Σε κανένα σημείο ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε εντολή στο προσωπικό να λάβει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια για την φιλοζωική οργάνωση Nowzad».

Τι απαντά ο πεζοναύτης με την μεγάλη φιλοζωική δράση Πεν Φάρθιγκ

Απαντώντας στην κριτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την φυγάδευση των ζώων του και την επισήμανση, ότι «άλλοι που δεν είχαν θέση στα αεροπλάνα σκοτώθηκαν», ο Φάρθινγκ είπε σήμερα: «Καλά θα κάνατε να διαβάσετε τα υποβληθέντα αποδεικτικά στοιχεία μου. που υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης. “Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πέταξε με αεροσκάφη, πουθενά κανέναν σκύλο ή γάτα. Οι κτηνίατροι μας, διέφυγαν επίσης οδικώς – ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΗ ΕΡΕΥΝΑ! #χαζή.”

Ζητούν άσυλο σε 20.000 ακόμη Αφγανούς σε αντιστάθμιση του σκανδάλου του Πέν Φάρθιγκ

Ο Tim Naor Hilton, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Refugee Action, δήλωσε, ότι υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων σχετικά με τον Farthing, η κυβέρνηση θα πρέπει να χορηγήσει άσυλο σε επιπλέον 20.000 Αφγανούς που κινδυνεύουν στην περιοχή.

«Από την εκκένωση της Καμπούλ, αυτή η κυβέρνηση συνέχισε να αποσύρει τις προσφορές της για προστασία στον λαό του Αφγανιστάν», είπε η Χίλτον. «Έχει μειώσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασής τους. Σήμερα δεν  είναι πλέον σαφές εάν πολλοί περισσότεροι Αφγανοί εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα ή εάν θα τους προσφερθεί άσυλο σε γειτονικά κράτη. «Οι υπουργοί δεν πρέπει να υποχωρούν στις ευθύνες τους. Πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν 20.000 επιπλέον ανθρώπους εκτός από τους ανθρώπους που είναι ήδη εδώ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο