Η Κίνα διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιθυμεί να δει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ουκρανία να παραμείνουν ψύχραιμες και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τους κινδύνους για την ασφαλεία και την οικονομία από τη ρωσική επιθετικότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, είχαν αργά χθες τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία. «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία, να αποφεύγουν να οξύνουν την ένταση και να επιδεινώνουν την κρίση», είπε ο Ουάνγκ στον Μπλίνκεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς που επικαλείται ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ρωσία, η οποία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα της Ουκρανίας εδώ και μήνες, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να εμποδίσει την Ουκρανία, να ενταχθεί στη συμμαχία.
Διπλωματία η μόνη οδός
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτή τη θέση, αλλά δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των όπλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι «η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν τη μοναδική υπεύθυνη οδό», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η παγκόσμια ασφάλεια και οι οικονομικοί κίνδυνοι που ενέχει η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, ανέφερε το υπουργείο.
Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις της Ρωσίας για επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ο Wang επεσήμανε ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών και η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο.
Ανεφάρμοστη η συμφωνία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία και προέτρεψαν και τις δύο χώρες να επιστρέψουν σε σειρά συμφώνων γνωστών ως Μινσκ Ι και Μινσκ ΙΙ που υπεγράφησαν το 2014 και το 2015 αντίστοιχα, για τον τερματισμό αυτονομιστικού πολέμου από ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, μια σειρά από όρους που καθορίστηκαν από τη συμφωνία παραμένουν ανεφάρμοστοι, με τη Ρωσία να επιμένει ότι δεν είναι μέρος στη σύγκρουση και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται.
«Για να επιλύσουμε το ουκρανικό ζήτημα, πρέπει να επιστρέψουμε στη νέα Συμφωνία του Μινσκ, το σημείο εκκίνησης», είπε ο Wang.
«Η νέα συμφωνία του Μινσκ, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη και θα πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Εφόσον γίνονται προσπάθειες στην κατεύθυνση και το πνεύμα της συμφωνίας, η Κίνα θα τις υποστηρίξει».
Η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με τη Ρωσία καθώς η ένταση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται για μια σειρά θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ταϊβάν και τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει με κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου.
Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν
Ο Wang ανέφερε στον Μπλίνκεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κάνουν λάθη στα λόγια και τις πράξεις τους για την Κίνα, προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις. «Η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά για το ζήτημα της Ταϊβάν και να σταματήσουν να δημιουργούν διάφορες αντικινεζικές κλίκες», υπογράμμισε ο Wang σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν κανέναν κρατικό αξιωματούχο στους Αγώνες λόγω του ιστορικού της Κίνας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κίνα έχει αρνηθεί τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και έχει απορρίψει την πολιτικοποίηση του αθλητισμού.