Focus

Ψηφιακές υπηρεσίες: Νέοι κανόνες για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο

Το Ευρωκοινοβούλιο με νόμο θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που δημοσιεύουν

Υπέρ της απαγόρευσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google να εμφανίζουν διαφημίσεις στους χρήστες με βάση τις πιο εμπιστευτικές πληροφορίες τους, ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο προσχέδιο νόμου της ΕΕ για την εποπτεία περιεχομένου, γνωστό ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Στόχος του Ευρωκοινοβουλίου είναι η απαγόρευση στοχευμένων διαφημίσεων που βασίζονται σε ευαίσθητα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής. Είχαν προηγηθεί καμπάνιες ακτιβιστών για ενίσχυση του διαδικτυακού απορρήτου.

Η πιο σκληρή εκδοχή

Το σχέδιο Νόμου που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 530 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 80 αποχές, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας χειρίζονται το διαδικτυακό περιεχόμενο, και αποτελεί «την πιο σκληρή εκδοχή όσων πρότεινε η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου τον τελευταίο ένα χρόνο». Η ψήφισή του έδωσε «το πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κράτη- μέλη και την Επιτροπή, για την υιοθέτησή του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες από τις αρχές του 2023.

Σαφές μήνυμα

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε με το Συμβούλιο σε γρήγορες αποφάσεις ώστε μέχρι το τέλος της Γαλλικής Προεδρίας να μπορέσουμε να εγκρίνουμε τους νέους κανόνες και να αποδείξουμε ότι είναι μάταιες οι προσπάθειες lobbying και ότι η άσκηση πίεσης των τεχνολογικών κολοσσών δεν πετυχαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης. «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η δημοκρατία μας έχει τη δύναμη να ανταποκριθεί προκειμένου οι πολίτες της να είναι αυτοί που καθορίζουν τα πράγματα. Θέλουμε έναν κανονισμό δυναμικό που θα υλοποιηθεί γρήγορα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Περιορισμός της παραπληροφόρησης

Στο επίκεντρο του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες βρίσκεται ο περιορισμός της παραπληροφόρησης αλλά και οι αυστηρότερες υποχρεώσεις για τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες. Παράλληλα βέβαια περιλαμβάνονται και διατάξεις για την αξιολόγηση κινδύνων, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια στους αλγόριθμους και για την απαγόρευση της χρήσης των δεδομένων των ανηλίκων για στοχευμένες διαφημίσεις. Σαφείς γίνονται και οι διαδικασίες για την διακοπή της παροχής παράνομων υπηρεσιών online ενώ καθίσταται εφικτό και το δικαίωμα αποζημίωσης των καταναλωτών για τυχόν ζημιές.

Φιλόδοξη νομοθεσία για την ψηφιακή τεχνολογία

Μετά την ψηφοφορία, η Christel Schaldemose (Σοσιαλιστές, Δανία), επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι οι ευρωβουλευτές και οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν φιλόδοξη νομοθεσία για την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις. Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που υιοθετήσαμε την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες γίνονται ολοένα και σημαντικότερες στην καθημερινότητά μας, το οποίο επιφέρει νέες ευκαιρίες αλλά και νέους κινδύνους. Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ό,τι είναι παράνομο στον πραγματικό κόσμο θα είναι παράνομο και στην ψηφιακή σφαίρα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι κανόνες για την ψηφιακή τεχνολογία τα ωφελήσουν τους καταναλωτές και τους πολίτες. Πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τη διευθέτηση των θεμάτων αυτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο