Κόσμος

Μπάιντεν vs Πούτιν: Ατομικές κυρώσεις αν οι Ρώσοι εισβάλετε στην Ουκρανία

Ακόμα και με ατομικές κυρώσεις απειλεί ευθέως τον Πούτιν ο Μπάιντεν, σε περίπτωση ου η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ανοιχτά πλέον πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον […]
Ακόμα και με ατομικές κυρώσεις απειλεί ευθέως τον Πούτιν ο Μπάιντεν, σε περίπτωση ου η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ανοιχτά πλέον πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του σε ένα μικρό κατάστημα στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν είχε την πρόθεση» να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε αμερικανικές ή νατοϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία», τόνισε. Πρόσθεσε όμως ότι μπορεί να μετακινήσει στο εγγύς μέλλον κάποιους από τους 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο»  ανακοίνωσε  ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση των ρωσικών δυνάμεων και επανέλαβε ότι θα είναι τεράστιες οι συνέπειες παγκοσμίως αν ο Ρώσος πρόεδρος εισβάλει στην Ουκρανία.

Κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν

Όταν ρωτήθηκε από μια δημοσιογράφο αν θα σκεφτόταν να επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν προσωπικά, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε “Ναι”, προσθέτοντας: “Μπορώ να το φανταστώ”.

Όταν ρωτήθηκε από μια δημοσιογράφο αν θα σκεφτόταν να επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν προσωπικά, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «Ναι», προσθέτοντας: «Μπορώ να το φανταστώ».

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Ουκρανούς, οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, προσγειώθηκε στο Κίεβο σήμερα, το τρίτο φορτίο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Οι εταίροι μας αυξάνουν το εύρος της στρατιωτικής βοήθειας. Και σήμερα υποδεχόμαστε το τρίτο αεροσκάφος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος αυτής της βοήθειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξιι Ρεζνίκοφ, πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για κλιμάκωση της έντασης

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αν παραστεί ανάγκη κλιμακώνει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αμερικανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προκαλούν «de facto» «νέα κλιμάκωση των εντάσεων».

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. Οι ρωσικές απαιτήσεις έχουν κριθεί απαράδεκτες από τις δυτικές δυνάμεις.

Η Ουάσιγκτον θα επιδώσει αυτήν την εβδομάδα γραπτή απάντηση στον κατάλογο των ρωσικών απαιτήσεων.

Μακρόν και Σολτς, απευθύνουν έκκληση στη Ρωσία για αποκλιμάκωση της έντασης

Έκκληση προς τη Ρωσία, να επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, απηύθυναν για μία ακόμη φορά οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ επανέλαβαν πως σε αντίθετη περίπτωση, «θα υπάρξει απάντηση» και «το κόστος θα είναι υψηλό».

Όλαφ Σολτς και Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσαν πάντως ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον διάλογο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δηλώσεις Σολτς

«Έχουν συγκεντρωθεί (στα σύνορα της Ουκρανίας) πολλά στρατεύματα και για αυτό είναι απαραίτητο η κατάσταση να εξελιχθεί διαφορετικά από ό,τι μερικές φορές φοβόμαστε. Περιμένουμε από τη Ρωσία ουσιαστικά βήματα τα οποία θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι μια στρατιωτική επίθεση θα είχε σοβαρές συνέπειες. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση με διάλογο», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο στην Καγκελαρία και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του κατά της παράδοσης φονικών όπλων. ‘

Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποστηρίξει το Κίεβο σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου και ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από τη Γερμανία.

Οι δηλώσεις Μακρόν

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία», τόνισε από την πλευρά του ο Εμμανουέλ Μακρόν ενόψει και της συνάντησης εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας («Σχήμα Νορμανδίας») αύριο στο Παρίσι, την οποία χαιρέτισε και ο κ. Σολτς.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συνεργαστεί σε πολλά σχήματα προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο με τη Ρωσία, για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη και οι εταίροι της στο ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, να συντονιστούν στενά και να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Πέντε χώρες απομακρύνουν μέλη οικογενειών των διπλωματών τους από την Ουκρανία

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους.

Αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.

Το Ukrinform επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι «οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο