Η μοίρα περισσότερων από 700 αγοριών και εφήβων κρατουμένων κρέμεται από μία κλωστή στην πολιορκία μιας φυλακής που διοικείται από Κούρδους στη Συρία. Η φυλακή από την Παρασκευή τελεί υπό κατάληψη, από τζιχαντιστές, οι οποίοι κατηγορούνται μάλιστα, πως χρησιμοποίησαν τα αγόρια ως ανθρώπινη ασπίδα.
Η πολιορκία σε φυλακή Τζιχαντιστών, που διοικείται από Κούρδους στη Συρία είναι «βαθιά οδυνηρή υπόθεση», επισημαίνει η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.
Καθώς η πολιορκία γύρω από τη φυλακή Ghwayran στην πόλη Hasakah, στη βόρεια πλευρά της Συρίας, που διοικείται από τους Κούρδους μπήκε στην πέμπτη μέρα, κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται μέσα μετακόμισαν σε έναν κοιτώνα που φιλοξενούσε τα αγόρια, μερικά από τα οποία είναι μόλις 12 ετών και αυτό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια επίθεση από τις κουρδικές δυνάμεις που πολιορκούν το σωφρονιστικό ίδρυμα.
Εκατόμβη θυμάτων στις συγκρούσεις εντός και εκτός της φυλακής, που πολιορκείται επί μέρες
Ηγέτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ηγούνται οι Κούρδοι (SDF), επιβεβαίωσαν δε, πως υπήρξαν πολλοί θάνατοι και ακόμα περισσότεροι τραυματισμοί μεταξύ των παιδιών κρατουμένων.
Πιστεύεται πως ήταν περίπου 100 οι άνδρες που πιστεύεται ότι επιτέθηκαν στη φυλακή, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, πυροδοτώντας πρώτα ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στις πύλες τους. Από τότε, τουλάχιστον 85 μέλη του ΙΚ πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις. Νεκροί έπεσαν και 45 μέλη των SDF, καθώς και επτά πολίτες. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι είναι περίπου 45.000 οι άμαχοι, που έχουν εκτοπιστεί προσωρινά.
Αποδίδονται ευθύνες στις ξένες κυβερνήσεις: Γιατί δεν επαναπατρίζου αυτά τα παιδιά;
Η Οργάνωση Save the Children, η οποία παρέχει υποστήριξη στους κρατούμενους τα τελευταία τρία χρόνια, προέτρεψε να καταβληθούν νέες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των αγοριών, πολλά από τα οποία δεν είναι Σύριοι και παγιδεύτηκαν στην άνοδο και την πτώση του λεγόμενου χαλιφάτου καθώς είναι παιδιά των μελών του ISIS.
Η αιματηρή πολιορκία και οι ισχυρισμοί για τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων, αποκαλύπτουν μία νέα πρακτική παράνομων χειρισμών παιδιών κρατουμένων. Βασικός υπαίτιος η άρνηση των ξένων κυβερνήσεων να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, σχεδόν τρία χρόνια αφότου το Ισλαμικό Κράτος, έχασε όλα τα εναπομείναντα εδάφη του, στις ανατολικές ερήμους της Συρίας.
Κραυγή απόγνωσης από την ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children
«Αυτό που ακούμε από τη φυλακή Ghwayran είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε η διευθύντρια ανταπόκρισης του Save the Children στη Συρία, Sonia Khush. «Οι αναφορές ότι παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν είναι τραγικές και εξωφρενικές. «Η ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά βρίσκεται επίσης στα χέρια των ξένων κυβερνήσεων που σκέφτηκαν ότι μπορούν απλώς να εγκαταλείψουν τα παιδιά υπηκόους τους στην πολύπαθη Συρία.
Ο κίνδυνος θανάτου ή τραυματισμού αυτών των παιδιών, συνδέεται άμεσα με την άρνηση αυτών των κυβερνήσεων να τα μεταφέρουν στις χώρες τους. «Όλα τα αλλοδαπά παιδιά πρέπει να επαναπατριστούν –επανενωμένα με τις οικογένειές τους– χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Η διεθνής κοινότητα δεν γίνεται να έχει το αίμα κανενός από αυτά τα παιδιά στα χέρια της».
Αγόρια που για τo Ισλαμικό Κράτος αποτελούσαν, τροφή για κανόνια και σαμποτέρ αυτοκτονίας
Πολλά από τα αγόρια φέρεται να είχαν στρατολογηθεί στις τάξεις των λεγόμενων «Cubs of the Caliphate», ενός παιδικού στρατού που χρησιμοποιούσαν οι ηγέτες του Iσλαμικού Κράτους, ως τροφή για κανόνια ή ως σαμποτέρ που μπορούσαν πιο εύκολα να διεισδύσουν σε περιοχές αμάχων.
«Αυτοί οι νέοι εκπαιδεύτηκαν από το Ισλαμικό Κράτος για επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε εκπρόσωπος των ΜΜΕ της χώρας. «Τώρα το Isis έχει αναλάβει τον έλεγχο αυτού του τμήματος της φυλακής και δεν μπορούμε να τους πολεμήσουμε ή να τους βομβαρδίσουμε».
Οι Κούρδοι ηγέτες δημοσίευσαν πλάνα από δεκάδες κρατούμενους να παραδίδονται έξω από τα τείχη της φυλακής Ghwayran στα νότια της πόλης – ένα από τα κύρια κέντρα κράτησης μαχητών IΚ στη βορειοανατολική Συρία.
Μέλη του Ισλαμικού Κράτους ντύνονται γυναίκες και δραπετεύουν μέσα στον ορυμαγδό των μαχών
Χαρακτηριστικό είναι πως ένας δραπέτης συνελήφθη να φοράει μια αμπάγια (γυναικείο ένδυμα) τη Δευτέρα.
«Πέφτουν ακόμη πυροβολισμοί, τους ακούμε μέρα και νύχτα και μερικές φορές μπορούμε να ακούσουμε αεροπορικές επιδρομές», είπε ο Χοζάν Αλί, 37 ετών, κάτοικος της Χασάκα. «Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή 24 ώρες το 24ωρο. Κανείς δεν μπορεί να μπει στην πόλη ή να φύγει. Όσοι Isis είναι ακόμα εδώ και κατάφεραν να δραπετεύσουν, μέσα στον ορυμαγδό των μαχών, φορούν γυναικεία ρούχα με νικάμπ [καλύμματα ολόκληρου προσώπου].
Αυτό συνεχίζεται περισσότερο από όσο νομίζαμε». Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους –ο διεθνής συνασπισμός χωρών που στοχεύει να καταστρέψει το ΙΚ– ανέφερε ότι η επίθεση του ΙΚ στη φυλακή ήταν «μια απέλπιδα προσπάθεια να αναπληρώσει τις εξαντλημένες τάξεις του και να ανακτήσει τη χαμένη ορμή».
Προσθέτει δε, πως : «Ο Συνασπισμός επαινεί τους εταίρους του στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για τη θαρραλέα ανταπόκρισή τους στην επίθεση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών. Αυτή και άλλες πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ μας υπενθυμίζουν ότι το Daesh [IS] εξακολουθεί να αποτελεί απειλή στην περιοχή. Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός παραμένει προσηλωμένος στη διαρκή ήττα του [IS]».
Αδυνατούν να συνεχίσουν την ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά που επέζησαν από τη φρίκη
Η Save the Children είπε ότι έχει στην κατοχή ηχογραφημένες τις κραυγές ενός αγοριού που παρακαλούσε για βοήθεια. Η οργάνωση παρείχε στα παιδιά χώρους αναψυχής, φροντίδα και φρέσκα τρόφιμα μαζί με ψυχολογική υποστήριξη. Η αποκατάσταση των παιδιών που παγιδεύτηκαν στη φρίκη του IΚ ήταν μια σημαντική πρόκληση για τις ΜΚΟ και τους Κούρδους αξιωματούχους, οι οποίοι πια, λένε πως δεν έχουν πλέον δυνατότητα για υποστήριξη ψυχικής υγείας.
«Τα αγόρια πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται για τυχόν τραυματισμούς που υπέστησαν στην επίθεση, καθώς και πρόσβαση σε υποστήριξη ψυχικής υγείας για να επεξεργαστούν και να αρχίσουν να αναρρώνουν από τις οδυνηρές εμπειρίες τους», είπε ο Khush. «Είναι ζωτικής σημασίας όλα αυτά τα παιδιά να υποστηρίζονται για να αναρρώσουν και να επανενταχθούν με ασφάλεια στις κοινότητές τους, ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους σε νέες βάσεις και από την αρχή».