Σε αυξημένη επιφυλακή θέτει το Πεντάγωνο 8.500 στρατιώτες, προς ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ουκρανία. Οι στρατιώτες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ώστε να παρέμβουν και να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή «αστραπιαία επίθεση» από τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ έθεσαν 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη επιφυλακή για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, καθώς το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τα ανατολικά του σύνορα με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Και αυτό εξαιτίας των αυξανόμενων φόβων για πιθανή επίθεση από τη Ρωσία για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κίεβου.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι τα στρατεύματα, παραμένουν επί του παρόντος στις ΗΠΑ, αλλά θα είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν μέρος στο σχέδιο Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) εάν αυτό ενεργοποιηθεί.
Τόνισε επίσης, πως θα είναι διαθέσιμα «εάν αναπτυχθούν άλλες καταστάσεις».
Σε κατάσταση συναγερμού
Η εντολή συναγερμού που εκδόθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Lloyd Austin, μειώνει τον αριθμό των ημερών που θα χρειαζόταν για να αναπτυχθεί, κάτι τέτοιο αλλά δεν αποτελεί από μόνη της εντολή για ανάπτυξη.
Το αεροπλανοφόρο USS Harry S Truman, μαζί με την ομάδα κρούσης και την αεροπορική του πτέρυγα, εντάχθηκαν σε δραστηριότητες περιπολίας στη Μεσόγειο Θάλασσα τη Δευτέρα. Ένα γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά έκτοτε, που μια πλήρης ομάδα αεροπλανοφόρου τίθεται στην διάθεση του ΝΑΤΟ.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, δήλωσε μάλιστα πως οι ΗΠΑ έχουν «μια ιερή υποχρέωση να υποστηρίξουν την ασφάλεια των χωρών μας στην ανατολική πλευρά». «Μιλάμε μαζί τους για το ποιες είναι οι ανάγκες τους και ποιες ανησυχίες έχουν για την ασφάλεια. Επομένως, δεν θα έλεγα ότι είναι μια ξαφνική, ούτε χωρίς σκέψη και σχεδιασμό απόφαση.
Είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και διαρκούς συζήτησης», είπε η Ψάκη.
Νωρίτερα τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η «επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας» οδήγησε τη στρατιωτική συμμαχία να ενισχύσει τη «συλλογική άμυνα» της».
Ταχεία απομάκρυνση οικογενειών διπλωματών
Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως απομακρύνει τις οικογένειες διπλωματών της από το Κίεβο και όσους εργαζόμενους της πρεσβείας της το επιθυμούν ενώ σε ανάλογη απόφαση προχώρησε και η Βρετανία.
Η Κομισιόν ωστόσο, δια του Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει πως η αντιπροσωπεία της ΕΕ παραμένει για όσο συνεχίζεται ο διάλογος και ανέφερε πως θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την απόφαση της.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα παραμείνει παρούσα στην Ουκρανία, αλλά αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.
Επιπροσθέτως η πρεσβεία των ΗΠΑ τονίζει πως δεδομένου ότι μια πιθανή «στρατιωτική δράση από τη Ρωσία μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή».
Οι αξιωματούχοι «δεν θα είναι σε θέση να εκκενώσουν Αμερικανούς πολίτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επομένως οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα πρέπει να προγραμματίσουν ανάλογα». Και η Λετονία όμως προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία παρά μόνο σε περιπτώσεις «επείγουσας ανάγκης».
Η Ουκρανία δεν συμμερίζεται τη σπουδή των ΗΠΑ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας πάντως δεν δείχνει να συμμερίζεται και τόσο την βιασύνη των ΗΠΑ αφού όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, θεωρεί την κίνηση αυτή «πρόωρη και έκφραση μιας υπερβολικής προσοχής».
«Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξαν ριζικές αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας πρόσφατα, διαμηνύει. Η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παρέμεινε σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα κρατικά σύνορα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους».