Από την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου κοντά στην Τόνγκα, ο κόσμος ανυπομονεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Ενώ ελάχιστες πληροφορίες είναι ακόμα γνωστές για το τι συμβαίνει στο έδαφος στην Τόνγκα, οι ερευνητές παρέχουν περισσότερα στοιχεία για την επική έκρηξη. Πόσο μεγάλη ήταν λοιπόν η έκρηξη, η οποία μπορούσε να φανεί μέσω δορυφόρου; Σύμφωνα με τη NASA, ήταν πιο ισχυρή από την πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν
Όταν έψαχνε να ποσοτικοποιήσει τα πράγματα, ο Τζέιμς Γκάρβιν, ο επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA είπε στο NPR ότι εκτιμούν ότι η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 10 μεγατόνους TNT. Αυτό όχι μόνο την κάνει πιο ισχυρή από τη βόμβα στη Χιροσίμα, αλλά και πάνω από 500 φορές ισχυρότερη.
Η έκρηξη προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλο τον κόσμο και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Περού λόγω των κυμάτων που προκλήθηκαν από το ηφαίστειο. Το Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai εξερράγη στις 15 Ιανουαρίου, στέλνοντας μια τεράστια ποσότητα στάχτης και καπνού στην ατμόσφαιρα. Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται περίπου 20 μίλια μακριά από την ακτή του νησιού Fonuafo’ou της Τόνγκα, εκτείνεται σε ύψος 6.500 πόδια στον πυθμένα του ωκεανού.
Η κύρια γραμμή επικοινωνίας που συνδέει το νησιωτικό έθνος με τον κόσμο βρίσκεται υποβρύχια και είναι σπασμένη σε δύο σημεία
Από την έκρηξη, η επικοινωνία με την Τόνγκα ήταν σπάνια. Η κύρια γραμμή επικοινωνίας που συνδέει το νησιωτικό έθνος με τον κόσμο βρίσκεται υποβρύχια και είναι σπασμένη σε δύο σημεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επισκευή θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν μήνα, ανάλογα με τα ευρήματά τους μόλις φτάσουν στο χώρο. Οι προσπάθειες ανακούφισης έχουν επίσης παρεμποδιστεί από το παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψε τον διάδρομο του κεντρικού αεροδρομίου. Οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μια ηρωική προσπάθεια να καθαρίσουν τη στάχτη, ώστε τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία να στείλουν προμήθειες. Ευτυχώς, τα πρώτα αεροσκάφη ανακούφισης κατάφεραν να προσγειωθούν την Πέμπτη.
Πολλές αεροφωτογραφίες δείχνουν την ατυχή καταστροφή που άφησε το ηφαίστειο στον απόηχο του. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή απλώς έχουν εξαφανιστεί. Αν και έχουν αναφερθεί λίγοι θάνατοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες. Ήδη, εμφανίζεται μια ιστορία που αποτυπώνει την ανθεκτικότητα του λαού της Τόνγκα. Ο Lisala Folau, ένας 57χρονος άνδρας από την Τόνγκα, αποκαλείται «Aquaman» επειδή κολύμπησε για 27 ώρες αφού παρασύρθηκε στα κύματα. Παρασύρθηκε από το μικρό νησί του Ατάτα και τον κράτησαν στη ζωή μέχρι να φτάσει στο κύριο νησί λίγο περισσότερο από μια μέρα αργότερα. Ελπίζουμε ότι θα προκύψουν περισσότερες συγκινητικές ιστορίες όπως αυτές.
Πηγή: My modern met