Στις διαστάσεις που πήρε πρόσφατα μια έρευνα για το ποιος πρόδωσε την Άννα Φράνκ, απαντά ο επικεφαλής του ιδρύματος που ίδρυσε ο πατέρας της Άννας Φρανκ.
O ίδιος επέκρινε δριμύτατα την έρευνα για το ποιος πρόδωσε την οικογένεια στους Ναζί, από την οποία προέκυψε ότι ο κυριότερος ύποπτος ήταν ένας Εβραίος συμβολαιογράφος, τονίζοντας ότι ήταν «γεμάτη λάθη» και δεν παρείχε καμία απόδειξη.
Η έρευνα
Η Άννα, οι γονείς της, η αδελφή της και άλλη μια οικογένεια Εβραίων κρύβονταν για σχεδόν δύο χρόνια σε ένα μυστικό πατάρι, πάνω από μια αποθήκη στο Άμστερνταμ. Και οι επτά εντοπίστηκαν από τους Ναζί στις 4 Αυγούστου 1944 και στάλθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Άννα Φρανκ πέθανε στο Μπέργκεν Μπέλσεν, σε ηλικία 15 ετών και αργότερα ο πατέρας της, ο Ότο Φρανκ, ο μοναδικός που επέζησε, δημοσίευσε το περίφημο ημερολόγιό της.
Μια ομάδα ερευνητών, στην οποία μετείχαν ο συνταξιούχος πράκτορας του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ και περίπου 20 ιστορικοί, εγκληματολόγοι και ειδικοί στη συλλογή πληροφοριών, κατονόμασε την περασμένη εβδομάδα τον Εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ φαν ντεν Μπεργκ ως τον βασικό ύποπτο που αποκάλυψε στους Ναζί το κρησφύγετο. Ένα βιβλίο που περιγράφει τα ευρήματά τους κυκλοφόρησε την Τρίτη.
Το βιβλίο «συμβάλλει όχι στην αποκάλυψη της αλήθειας αλλά στην πρόκληση σύγχυσης και, επιπλέον, είναι γεμάτο λάθη», είπε ο Τζον Γκόλντσμιθ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Άννα Φρανκ που εδρεύει στη Βασιλεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Blick am Sonntag.
Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι τα στοιχεία σε βάρος του Φαν ντεν Μπεργκ δεν είναι αδιάσειστα. Ο Γκόλντσμιθ είπε ότι οι ερευνητές δεν παρουσίασαν αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους και χαρακτήρισε την προσπάθειά τους «εμπορική» και ότι «επιστημονική».
«Αυτές οι αποδείξεις απλώς δεν παρασχέθηκαν. Το να διαδίδεις έναν ισχυρισμό που στη συνέχεια, στη δημόσια συζήτηση, μετατρέπεται σε γεγονός, είναι στα όρια της θεωρίας συνωμοσίας. Τώρα, η βασική δήλωση είναι: ένας Εβραίος πρόδωσε Εβραίους. Αυτό μένει στη μνήμη και είναι ανησυχητικό», τόνισε.