Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός είναι ο ορισμός της γενναιοδωρίας. Διεθνούς φήμης επιστήμονας, ιδρυτής του παγκόσμιου ανθρωπιστικού φορέα Coeurs pour Tous στη Γενεύη. Από το 1998, χειρουργεί και σώζει καθημερινά αφιλοκερδώς παιδιά που χρήζουν βοήθεια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες χειρουργήθηκαν χωρίς πληρωμή από τον Αυξέντιο Καλαγκό και την επιστημονική ομάδα του, σε 21 αναπτυσσόμενες χώρες και στην Ευρώπη. Πραγματοποιήθηκαν 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς το χρόνο, που απαιτούν τουλάχιστον 300.000 μίλια πτήσεων ετησίως, ενώ, παράλληλα, 122 γιατροί εκπαιδεύτηκαν με υποτροφίες. Μιλώντας στο Fortunegreece.com συγκινεί και καθηλώνει με όσα λέει.
Ερωτηθείς για το ποιο ήταν το κίνητρό του απάντησε:
«Το κίνητρο ήταν καταρχήν η φιλανθρωπική διδασκαλία του πατέρα μου, ο οποίος ήταν εσωτερικός παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη. Από παιδί έβλεπα το ιατρείο του γεμάτο ασθενείς, να τους εξετάζει αφιλοκερδώς και στη συνέχεια να δίνει, πολλές φορές, και τα χρήματα για τα φάρμακά τους. Την ώρα που 7.000.000 παιδιά στον κόσμο έχουν ανάγκη από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, ελάχιστα όμως από αυτά έχουν πρόσβαση στην αναγκαία θεραπευτική αντιμετώπιση, προσπάθησα μέσα από το ίδρυμα να δώσω απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, που σώζει ζωές άπορων μικρών παιδιών σε όλο τον κόσμο».
Πως πήρε την αποφάση να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα απαντάει:
«Διαπίστωσα ότι υπάρχει μια τρομερή έλλειψη στην παιδοκαρδιοχειρουργική, στον τομέα κυρίως της νεογνικής καρδιοχειρουργικής που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Σκεφτείτε ότι σε ένα νεογνό η καρδιά είναι ένα καρύδι και πρέπει μέσα σε αυτό το καρύδι να παρέμβεις. Είδα ότι υπάρχουν δύο δημόσιες δομές που δυσλειτουργούν, με ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε ορισμένες δύσκολες συγγενείς καρδιοπάθειες και συνειδητοποίησα ότι υπήρχε η ανάγκη να γίνουν κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών σε χειρουργικό επίπεδο.
Στη χώρα μας κάθε χρόνο γεννιούνται 800 έως 1000 παιδιά με καρδιοπάθειες από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, έχουν ανάγκη άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Όταν το 28% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι και τα ανασφάλιστα παιδιά ξεπερνούν το 35%, θέλησα να βοηθήσω αυτά τα άπορα παιδιά και, παράλληλα, να βελτιώσουμε ορισμένα πράγματα για να μπορέσει μια μέρα η χώρα, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, να παράγει ικανούς παιδοκαρδιοχειρουργούς».
Ερωτηθείς για το ποιο είναι το όραμά του για το μέλλον απάντησε:
«Όραμά μου είναι η πρωτοβουλία που έχω ξεκινήσει, με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, να καταλήξει στην δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου ανθρωπιστικής ιατρικής, το οποίο να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όχι μόνο στα άπορα παιδιά της χώρας μας, αλλά και στα παιδιά των γειτονικών χωρών και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλους τους κλάδους της ιατρικής».
Μιλώντας για το κόστος κάθε επέμβασης ο κύριος Αυξέντιος Καλαγκός απάντησε:
«Ο Έλληνας έχει το πνεύμα της συμπόνιας και της αλληλεγγύης. Θα δώσει μια, δύο, τρεις, φορές. Οι ανάγκες όμως είναι τεράστιες. Βλέπω τη λίστα αναμονής στο Νοσοκομείο Παίδων. Είναι 65 παιδιά από τα οποία τα 59 είναι άπορα, ανασφάλιστα παιδιά. Ο Γενικός Διοικητής του Ωνασείου, λέει: «Δεν μπορώ να πάρω μόνο ανασφάλιστα παιδιά, θέλω και παιδιά με κάλυψη ΕΟΠΠΥ για να μπορέσω από το κράτος να αντλήσω κάποια χρήματα». Ο υπουργός Υγείας, πάλι, θα σας πει: «Υπάρχει περίθαλψη μη μου λέτε, μπήκαν στη λίστα, θα περιμένουν, αυτές είναι οι συνθήκες». Εκεί σοκάρομαι. Γιατί αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Αυτό το είδος περίθαλψης σκοτώνει. Δεν φταίνε πάντα όλοι οι άνθρωποι που είναι άνεργοι και η χώρα δεν τους προσφέρει την επιβεβλημένη περίθαλψη».
Αυξέντιος Καλαγκός: Το μήνυμα του στις νέες γενιές
«Θέλω να τους διαβιβάσω ένα καθαρό μήνυμα πίστης, αγάπης και προσφοράς. Η καλύτερη ένδειξη πίστης είναι η αγάπη και η καλύτερη ένδειξη αγάπης είναι η προσφορά στο διπλανό σου».