Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Υπάρχει νέα μετάλλαξη ίσως πιο μεταδοτική

Σαρηγιάννης: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ανέφερε σε δηλώσεις του ότι υπάρχει νέα μετάλλαξη ίσως πιο μεταδοτική.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε μία νέα μετάλλαξη που έχει σχέση με την Όμικρον και είναι πιο μεταδοτική.  Ανέφερε ακόμη, «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης.

Πρόσθεσε δε ότι “Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Omicron και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Omicron, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Omicron”

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. «Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε.

“Θα είμαστε σε καλή πορεία με πολύ χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων”

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «έως τα μέσα Φεβρουαρίου, το αργότερο, θα είμαστε σε καλή πορεία με πολύ χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων -κάτι που θα επιτρέψει και το χτίσιμο μεγαλύτερης θωράκισης έναντι της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού- και μετά τον Φεβρουάριο, αν δεν εμφανιστεί κάποια άλλη παραλλαγή, θα έχουμε μια ενδημική κατάσταση».

Ως προϋπόθεση αυτών των εξελίξεων έθεσε ωστόσο την παραδοχή ότι «δεν θα σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε και το 67% των εμβολιασμένων με τις δύο δόσεις θα κάνει και την τρίτη, καθώς τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι στην πλειονότητά τους εμβολιασμένα».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ από τη συρροή κρουσμάτων, αλλά όπως είπε θα αρχίσει να μειώνεται. «Στις ΜΕΘ είμαστε περίπου στην κορύφωση και σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν οι δείκτες νοσηλειών σε αυτές. Στις 19 με 20 Ιανουαρίου θα αρχίσει να μειώνεται και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θανάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.