Άποψη

Το «δάσος» και τα «δέντρα» – Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για το τι συζητούν οι τραπεζικοί κύκλοι.

Η έκτακτη είδηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δεν προξένησε πανικό. Ούτε οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σημαντικότητα του «στελέχους Πολάκη». Το «δάσος» για τη κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός και συνολικά το κυβερνητικό επιτελείο δύναται να βγει μερικώς αλώβητο από τη διαχείριση της πανδημίας.

Όμικρον βοηθούσης και καιρού επιτρέποντος και με την μερική ενίσχυση των εμβολιασμών, η όλη υπόθεση της υγειονομικής κρίσης δείχνει πιο εύκολα διαχειρίσιμη και σε επικοινωνιακό και σε πολιτικό επίπεδο.  Αν βοηθούσε και λίγο περισσότερο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα πράγματα θα ήταν λίγο καλύτερα. Ίσως για αυτό από το Μαξίμου έχει δοθεί εντολή της απόλυτης ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών, για το κύμα κακοκαιρίας…

Το μείζον για τη κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του ελληνικού νοικοκυριού. Για να το πούμε πιο απλά: αν αδειάσει το πορτοφόλι με τους λογαριασμούς θα αδειάσει και η κάλπη. Κορυφαίος τραπεζιτικός παράγων, σε πρόσφατη σύσκεψη με τα στελέχη του τραπεζικού οίκου, έκανε λόγο για τον «κίνδυνο της φτήνιας».

Μικρές παροχές ενώπιον της οικονομικής κατάρρευσης. Όπου «κατάρρευση», η «αδυναμία αποπληρωμής των παραγγελιών, των λογαριασμών, των ενοικίων, των αγαθών». «Η εικόνα του άδειου ψυγείου είναι ψυχολογία της αγοράς», σημείωνε με δηκτικό τρόπο ο εν λόγω τραπεζιτικός παράγων, συμπληρώνοντας πως «η οικονομία είναι κατά βάση ψυχολογία. Η επιστροφή στην αίσθηση της αδυναμίας θα προκαλέσει αλυσιδωτά σοκ». Μια αίσθηση που ενισχύεται όταν οι επιδοτήσεις είναι ψίχουλα.

Είναι αληθές πως στα κυβερνητικά επιτελεία πριν από τον Δεκέμβριο είχαν ξεκινήσει οι συσκέψεις με αντικείμενο  το επερχόμενο κύμα αυξήσεων. Η Ευρώπη που λανθασμένα εκτιμούσε το πρόσκαιρο της ενεργειακής κρίσης, διαμόρφωσε ένα κλίμα ελπίδας. Και αυτό δημιούργησε και αντίστοιχο κλίμα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Wishful thinking, όμως, απαιτεί και ένα παράλληλο σχέδιο με τις αρνητικές προοπτικές.

Οι επιδοτήσεις ήταν η πρώτη λύση. Απευθείας οριζόντια οικονομική ενίσχυση. Μια πρώτη ανάσα. Εξάλλου και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό ζητούσε με διαφορά χρόνου- εμπροσθοβαρής. Η πρόταση του Άδωνη Γεωργιάδη για γενναία μείωση του ΦΠΑ, δεν έγινε αποδεκτή. Και, όμως, η κυβέρνηση μπορεί εν ευθέτω χρόνω να το μελετήσει εκ νέου. Ίσως όχι επί του παρόντος. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους ρυθμούς ανάπτυξης, και κυρίως τις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκλείσει μια νέα δέσμη μέτρων. Ο χρόνος έχει σημασία. Το «δάσος» για τον πρωθυπουργό δεν είναι ούτε τα φάλτσα υπουργών και ευρωβουλευτών ούτε ο κίνδυνος του «ανύπαρκτου Πολάκη».

Το μεγάλο στοίχημα είναι μια γενναία ελάφρυνση των νοικοκυριών. Και στο Μαξίμου και στη οδό Νίκης επιδιώκεται να βρεθεί μια τέτοια λύση. Σε μια αγορά με έντονη αστάθεια, η Ελλάδα παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει,  άντλησε προχθές, 3 δισ. ευρώ με νέο 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,8% -υψηλότερο από το 0,88% της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς, τον Ιούνιο 2021. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ, έναντι 30 δισ. που ήταν τον Ιούνιο. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης. Ήταν μια ανάσα. Προσώρας…