Πολιτισμός

Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης στον κόσμο

Τα περισσότερα διάσημα έργα ζωγραφικής ανήκουν σε μουσεία, ωστόσο ορισμένα έργα τέχνης έχουν παραμείνει σε ιδιωτικές συλλογές

Είναι δύσκολο να κοστολογήσεις ένα αριστούργημα. Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των διάσημων έργων ζωγραφικής ανήκουν σε μουσεία όπως το Λούβρο και το Getty και είναι επισκέψιμα από το κοινό. Ωστόσο, ορισμένα επιλεγμένα έργα τέχνης έχουν παραμείνει σε ιδιωτικές συλλογές.

Ορισμένα από αυτά τα κομμάτια είναι ήδη γνωστά στον κόσμο της τέχνης, άλλα όμως παραμένουν άγνωστα. Για παράδειγμα, τα Πορτρέτα των Μάρτεν Σούλμανς και Όπγιεν Κόπιτ του Ρέμπραντ, δεν είναι οι πιο γνωστοί πίνακές του, αλλά είναι σπάνιοι και πουλήθηκαν το 2016 για 197 εκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο και ο Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής Πωλ Γκωγκέν, που δημιούργησε μια σειρά έργων εμπνευσμένων από την εποχή που ζούσε στην Ταϊτή. Το έργο του “Πότε θα παντρευτείτε”, το οποίο φιλοτέχνησε το 1892, θεωρήθηκε αποτυχημένο όσο ζούσε ο καλλιτέχνης, αλλά πουλήθηκε το 2014 για 229 εκατομμύρια δολάρια.

Salvator Mundi

H κληρονομιά του Λεονάρντο ντα Βίντσι εκτείνεται τόσο στην τέχνη όσο και στην επιστήμη. Το πιο διάσημο έργο του, η Μόνα Λίζα, έχει εκτιμώμενη ασφαλιστική αξία 660 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο δημιουργήθηκε επίσης από τον Ιταλό δάσκαλο.

Πρόκειται για το έργο “Salvator Mundi”, απεικονίζει τον Χριστό να κρατά μια διαφανή κρυστάλλινη σφαίρα στο αριστερό του χέρι, η οποία πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τον ουρανό. Ενώ οι ιστορικοί τέχνης γνώριζαν ότι ο Λεονάρντο ζωγράφισε ένα τέτοιο έργο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πιστεύεται ότι το πρωτότυπο είχε χαθεί ή καταστραφεί.

Όταν το Salvator Mundi εμφανίστηκε το 2005, έμοιαζε με φτηνό αντίγραφο, λόγω φθοράς και υποβλήθηκε σε εργασίες αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, οι επαγγελματίες βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ήταν πρωτότυπο και στη συνέχεια επικυρώθηκε η αυθεντικότητά του. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του πίνακα και τη μυστηριώδη προέλευσή του, οι περισσότεροι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν ότι το έργο έγινε τουλάχιστον εν μέρει από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Έσπασε το ρεκόρ του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο το 2017, όταν πουλήθηκε έναντι 475,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Interchange

Πρωτοπόρος της τέχνης του 20ου αιώνα, ο Ολλανδο-Αμερικανός ζωγράφος Willem de Kooning αναδείχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με ομάδα ζωγράφων όπως ο Jackson Pollock και ο Mark Rothko. Ο πίνακάς του Interchange, μια αφηρημένη εξπρεσιονιστική ελαιογραφία σε καμβά, πουλήθηκε το 2015 για 328 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Χαρτοπαίκτες

Ο Πωλ Σεζάν ήταν ένας από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του μετα-ιμπρεσιονιστικού κινήματος. Το έργο του θεωρείται πρόδρομος άλλων καλλιτεχνικών στυλ όπως ο Φωβισμός και ο Κυβισμός και θεωρείται ως μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης.

Οι Χαρτοπαίκτες είναι μια σειρά πέντε ελαιογραφιών του καλλιτέχνη που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Σε κάθε έργο απεικονίζονται ανδρικές φιγούρες που κάθονται σε ένα τραπέζι κρατώντας στα χέρια τους τραπουλόχαρτα. Αν και βασίζεται στο θέμα του τζόγου που ήταν δημοφιλές στη ζωγραφική του 17ου αιώνα, ο Σεζάν αποκλίνει από το μοτίβο δημιουργώντας μια ήσυχη, ήρεμη ατμόσφαιρα χωρίς χάος. Η πέμπτη εκδοχή του πουλήθηκε το 2011 για περίπου 328 εκατομμύρια δολάρια.

Θα παντρευτείτε;

Ο Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής Πωλ Γκωγκέν πέρασε δύο χρόνια ταξιδεύοντας στην Ταϊτή χώρα και ζωγραφίζοντας το τοπίο και τις γυναίκες που ζούσαν εκεί. Το Έργο “Θα παντρευτείτε;”, απεικονίζει δύο νεαρές γυναίκες που κάθονται στο χορτάρι, η μία από τις οποίες φορά πιο παραδοσιακή ενδυμασία, ενώ η άλλη ένα φόρεμα δυτικού τύπου. Το λουλούδι πίσω από το αυτί του κοριτσιού δηλώνει ότι αναζητά σύζυγο. Το έργο πουλήθηκε το 2014 για 229 εκατομμύρια δολάρια.

Τζάκσον Πόλοκ

Ένας από τους πιο διάσημους αφηρημένους καλλιτέχνες, ο Τζάκσον Πόλοκ επαναπροσδιόρισε τη γραμμή, το χρώμα και τον εικαστικό χώρο επινοώντας έναν εντελώς νέο τρόπο να γεμίσει έναν καμβά. Ο πίνακας του 17Α είναι ένα παράδειγμα αυτής της τεχνικής, με μια χαοτική σύνθεση από κίτρινο, λευκό, μπλε και πορτοκαλί λαδομπογιά. Το συγκεκριμένο κομμάτι παρουσιάστηκε σε έκδοση του 1949 του περιοδικού Life στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στον νεαρό καλλιτέχνη. Πουλήθηκε το 2015 για 218 εκατομμύρια δολάρια.

Νερόφιδα

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης Γκούσταβ Κλιμτ, στο έργο του Wasserschlangen (Νερόφιδα) απεικονίζει γυναικείες φιγούρες τοποθετημένες σε οριζόντιο καμβά. Διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά για τα οποία ήταν γνωστός ο Κλιμτ, συμπεριλαμβανομένης της αισθησιακής απεικόνισης του γυναικείου σώματος και πολλών αφηρημένων μοτίβων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί έκλεψαν τον πίνακα από την Αυστριακή Εβραία Jenny Steiner. Κρατήθηκε από την οικογένεια του Gustav Ucicky μέχρι το 2012, όταν η χήρα του το έβγαλε σε δημοπρασία. Επειδή ο πίνακας ήταν κλεμμένος τα έσοδα μοιράστηκαν μεταξύ της οικογένειας Ucicky και της οικογένειας της Jenny Steiner. Ο πίνακας πουλήθηκε ξανά το 2015 για 204,2 εκατομμύρια δολάρια.

Νούμερο 6

Ο Mark Rothko ήταν πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης, προσπάθησε να εκφράσει διαφορετικά συναισθήματα συνδυάζοντας συγκεκριμένα χρώματα στον καμβά. Το έργο του Νούμερο 6 (Βιολετί, Πράσινο και Κόκκινο) πουλήθηκε το 2014 για 217 εκατομμύρια δολάρια.

Πορτρέτα

Ο Ρέμπραντ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της ιστορίας της τέχνης και από τους πλέον παραγωγικούς ζωγράφους της Ευρώπης. Ενώ είναι περισσότερο γνωστός για τα ομαδικά πορτρέτα του, όπως η “Νυχτερινή περίπολος” και η σειρά αυτοπροσωπογραφιών του, δημιούργησε πολλά άλλα πορτρέτα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μεταξύ αυτών είναι τα Πορτρέτα των Μάρτεν Σούλμανς και Όπγιεν Κόπιτ, που παραγγέλθηκαν ως πορτρέτα γάμου. Το 2016, αγοράστηκαν από το Riksmuseum και το Λούβρο για 180 εκατομμύρια δολάρια.

Οι γυναίκες του Αλγερίου

Λίγα ονόματα είναι συνώνυμα με τη δημιουργική ιδιοφυΐα όσο ο Πάμπλο Πικάσο. Ο Ισπανός καλλιτέχνης στην 79χρονη καλλιτεχνική του πορεία άφησε αξιοσημείωτα έργα όχι μόνο στη ζωγραφική, αλλά και στη γλυπτική, την κεραμική, τη σκηνογραφία. Ο πίνακάς του “Οι γυναίκες του Αλγερίου” είναι εμπνευσμένος από τον ομώνυμο πίνακα του Ντελακρουά, ως μέρος μιας σειράς αφιερωμένης σε καλλιτέχνες που ο Πικάσο θαύμαζε. Ο Πικάσο δημιούργησε συνολικά 15 πίνακες (από το Α μέχρι το Ο), εκ των οποίων η εκδοχή Ο θεωρείται η κορυφαία και πουλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2015 για περίπου 195,8 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο