Focus

Dubai Expo 2020: Τα πέντε πιο εντυπωσιακά περίπτερα

Η Expo 2020 στο Ντουμπάι είναι η 35η παγκόσμια έκθεση που γίνεται τα τελευταία 170 χρόνια. Η αποστολή αυτών των εκθέσεων είναι να παρουσιάσουν ιδέες, εφευρέσεις και καινοτομίες που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που απασχολούν όλη την υφήλιο

Το Grimshaw’s Sustainability Pavilion σχεδιάστηκε ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση για μετά τη λήξη του Dubai Expo 2020. Με επίσημο τίτλο Terra, η δομή αποτελείται από ένα τεράστιο «ενεργειακό δέντρο» πλάτους 135 μέτρων.

Το σχέδιο του ενεργειακού δέντρου είναι εμπνευσμένο από το δέντρο του αίματος του δράκου (Socotra dragon tree).

Η κυκλική οροφή συγκρατείται από μια κεντρική κολόνα που ρέει απρόσκοπτα καθώς λειτουργεί πρώτα ως βασική υποδομή και στη συνέχεια μετατρέπεται σε στέγη.

Το κεντρικό κτίριο του περιπτέρου περιβάλλεται από μικρότερα υδάτινα «δέντρα» που φιλτράρουν το νερό και βοηθούν το συγκρότημα να παράγει με επιτυχία όλη την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του. Στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν σε έναν χώρο 6.000 μέτρων (σχεδόν 20.000 τετραγωνικά πόδια) που σχεδιάστηκε από την Thinc ως εκθεσιακός χώρος για ένα μουσείο επιστήμης και αειφορίας μετά την έκθεση.

Το περίπτερο της Πολωνίας

Το Polish Pavilion by WXCA and Bellprat Partner είναι εν μέρει κατασκευή, εν μέρει έργο τέχνης. Λεπτά κινητικά γλυπτά φαίνεται να αναδύονται από ένα ξύλινο κτίριο στην περιοχή Mobility District. Αντιπροσωπεύοντας ένα κοπάδι πουλιών σε πτήση, το γλυπτό γιορτάζει μια αόρατη σύνδεση μεταξύ των τοποθεσιών της Πολωνίας και του Ντουμπάι – τη μετανάστευση των πουλιών. Βοηθούν επίσης στην παροχή σκιάς στο εξωτερικό. Μέσα στο περίπτερο, οι σχεδιαστές σε συνεργασία με τις Tellart, Science Now και Stellar Fireworks γεμίζουν το εσωτερικό με τα αξιοθέατα και τους ήχους των πολωνικών οικολογιών.

Το περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι επισκέπτες του Dubai Expo 2020 μπορεί να βρεθούν να στέκονται έξω από το περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου για αρκετή ώρα καθώς διαβάζουν την εναλλασσόμενη ποίηση που εμφανίζεται στη δομή. Το περίπτερο διαθέτει μακριές δοκούς ξυλείας με φωτισμένο κείμενο σε κάθε άκρο. Γνωστό και ως Poem Pavilion, το περίπτερο χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο με λέξεις που υποβάλλονται από επισκέπτες στα αγγλικά και τα αραβικά ώστε να δημιουργήσει ποίηση. Ο Βρετανός σχεδιαστής Ες Ντέβλιν λέει ότι η ιδέα προήλθε τόσο από την επιθυμία να εκφράσει την πολιτιστική ποικιλομορφία της Βρετανίας σήμερα όσο και να υπαινιχθεί το τεχνολογικό μέλλον της χώρας.

Το περίπτερο της Ρωσίας

Τοποθετημένο στην περιοχή Mobility District της έκθεσης, το Russia Pavilion ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα με πολύχρωμους σωλήνες αλουμινίου «υφασμένους» γύρω από ολόκληρη τη δομή. Τα περίπλοκα μοτίβα χρώματος υποδηλώνουν γρήγορη κίνηση και συμβολίζουν την ασταμάτητη και ελεύθερη ροή ιδεών και γνώσης. Η μορφή του περιπτέρου είναι εμπνευσμένη από τη ματριόσκα και καλύπτει την ανάγκη για σκιά στο ζεστό κλίμα. Τόσο σε μορφή όσο και σε εφαρμογή υλικού, ο αρχιτέκτονας Sergei Tchoban γιορτάζει τον πολιτισμό της Ρωσίας και τη συνεισφορά της χώρας στον κόσμο μέσω της επιστήμης, της δημιουργικότητας και της γενικής προόδου της γνώσης.

Το περίπτερο των ΗΑΕ

Εάν είστε εξοικειωμένοι με το έργο του Santiago Calatrava, η συμβολή του στην Dubai Expo 2020 μπορεί να μην είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Το φουτουριστικό Pavilion των ΗΑΕ είναι ένα άλλο παράδειγμα του εμβληματικού σχεδιαστικού στυλ του αρχιτέκτονα. Όπως πολλά από τα άλλα έργα του, η δομή είναι εμπνευσμένη από τη δύναμη της πτήσης. Οι Αρχιτέκτονες & Μηχανικοί του Santiago Calatrava διοχέτευσαν ειδικά τις ενέργειες και τις μορφές ενός γερακιού — του πουλιού που είναι σύμβολο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα δυναμικά φτερά  αντιπροσωπεύουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από την ιδέα της κινητικότητας. Μια λειτουργική οροφή προωθεί την εικόνα του μεγαλοπρεπούς γερακιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο