Το κύμα της μετάλλαξη Όμικρον συνεχίσει να σπάει ρεκόρ με τον αριθμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο και απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε. Η αντιμετώπισή της όμως δεν είναι ομόφωνη, ούτε ενιαία.
Ενώ η Κίνα έχει «κλειδώσει» τρεις πόλεις και περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας νέο πλήγμα στις ήδη δοκιμαζόμενες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, και άλλες χώρες και πόλεις – όπως η Γαλλία, το Κεμπέκ , το Χονγκ Κονγκ και η Αυστραλία – επιβάλλουν αυστηρές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό, το Ηνωμένο Βασίλειο χαλαρώνει τους περιορισμούς και ενθαρρύνει τους κατοίκους να «μάθουν να ζουν με τον Covid». Είναι μια προσέγγιση που έχει τους επικριτές της, αλλά αναγνωρίζει την πιθανότητα ο Covid να γίνει τελικά ενδημικός, όπως η εποχική γρίπη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί τη «ζωή με τον Covid»
Το Ηνωμένο Βασίλειο επί του παρόντος δεν έχει υποχρεώσει καμία ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστεί, δεν έχει απαιτήσεις για τεστ Covid για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στην Αγγλία ενώ σκέφτεται να καταργήσει τα δωρεάν τεστ.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενθαρρύνει τους πολίτες να «μάθουν να ζουν» με τον κορωνοϊό από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις εισηγήσεις για επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού και κοινωνική απόσταση, ενώ επέβαλε κάποια μέτρα για τις μάσκες μόνο όταν πρωτοχτύπησε η μετάλλαξη Omicron.
Οι πολιτικές laissez-faire του Τζόνσον μπορεί να διαμορφώθηκαν εν μέρει από τα παράνομα πάρτι στα οποία συμμετείχε με δεκάδες υπαλλήλους της Ντάουνινγκ Στριτ ενώ η υπόλοιπη χώρα ήταν σε αυστηρό lockdown το 2020, κάτι για το οποίο βρίσκεται τώρα υπό έντονη κριτική και αντιμετωπίζει αιτήματα να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου, προωθεί πολιτικές που απαιτούν κάποιο βαθμό τη «συμβίωση με τον κορωνοϊό» από την αρχή, είτε μέσω της ανοσίας της αγέλης είτε μέσω της καθυστέρησης του lockdown λόγω των φόβων για «κόπωση» των πολιτών.
«Όλα αυτά είναι καλά και ωραία αν καταφέρεις να ζήσεις, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν», λέει η Danielle Ompad, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σχετικά με την ιδέα που προωθείται από Βρετανούς αξιωματούχους. Σημείωσε ότι ενώ τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρά, ιδιαίτερα σε εμβολιασμένα άτομα, ο ιός είναι πιο μολυσματικός, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πίεση στα συστήματα υγείας.
Αντιμετώπιση της πανδημίας
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάστηκε να κατασκευάσει προσωρινά νοσοκομεία, καθώς και να επιστρατεύει βρετανικά στρατεύματα, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πιο πρόσφατης αύξησης, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να ζήσει με τον Covid. Αλλά η αρχή έχει γίνει και η ιδέα μοιάζει καλή για τους Βρετανούς —προς το παρόν, τουλάχιστον.
Πότε η πανδημία γίνεται ενδημική;
Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα lockdown για τον κορωνοϊό και άλλες χώρες εξετάζουν παρόμοιες προσεγγίσεις με αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από Ευρωπαίους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό ως μια πιο ενδημική ασθένεια υπό το πρίσμα της μείωσης των ποσοστών θνησιμότητας στη χώρα του.
Η Ompad λέει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς πότε η πανδημία του covid-19 θα γίνει ενδημική , πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί καθώς οι άνθρωποι σταδιακά – ελπίζουμε – αποκτούν περισσότερη ανοσία από τα εμβόλια και τις φυσικές λοιμώξεις. «Η τελευταία μεγάλη πανδημία αυτής της κλίμακας ήταν ένας ιός γρίπης και ήταν σε έναν κόσμο που δεν ήταν τόσο παγκοσμιοποιημένος όσο ο δικός μας τώρα. Ακόμα κι αν κάτι είναι ενδημικό, μπορεί να έχει εποχιακές αλλαγές και εξάρσεις».
Ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο, προσθέτει η Ompad: Εάν οι άνθρωποι δεν «κάνουν το ελάχιστο» εμβολιαζόμενοι για τον Covid-19 και φορώντας μάσκες προσώπου, τα πρόσθετα lockdown φαίνονται πιθανά και θα συνεχίσουν να δυσκολεύουν «τη ζωή δίπλα με τον ιό».