Ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε σε συνέντευξη του για τη στήριξη των χειμερινών προορισμών που σημείωσαν ανάκαμψη στην εορταστική περίοδο για το επόμενο διάστημα. Επισημαίνει δε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή να είναι ο ορεινός τουρισμός και τα χιονοδρομικά κέντρα από τους πλέον ωφελούμενους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει στην πράξη τους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού», δηλώνει ο κ. Κικίλιας αναφέροντας τα μέτρα στήριξης ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων, εταιρειών οργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, την ειδική καμπάνια ενημέρωσης στο εξωτερικό, καμπάνια χειμερινών προορισμών που ξεκινά για τον εσωτερικό τουρισμό και την ένταξη των μονάδων αυτών στη γενικότερη ρύθμιση αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.
“Μια εθνική στρατηγική, η οποία δρομολογείται σε μια εποχή νέων προκλήσεων “
Ο κ. Κικίλιας ανακοινώνει ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται, για πρώτη φορά, το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Τουριστική Ανάπτυξη 2030», με στόχους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από την στήριξη των χειμερινών προορισμών, του city break και της κρουαζιέρας, αλλά και την ανάπτυξη ενός νέου βιώσιμου τουριστικού μοντέλου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Μια εθνική στρατηγική, η οποία δρομολογείται σε μια εποχή νέων προκλήσεων και μεγάλου ανταγωνισμού και δημιουργείται από κοινού με τους πιο παραδοσιακούς και δυναμικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς και κοινωνίας. Οι κύριοι άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, την προσβασιμότητα και την συνδεσιμότητα, τις πράσινες υποδομές, τη διαχείριση προορισμού και εμπειρίας, την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο με λιγότερη γραφειοκρατία και ένα καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων», δηλώνει χαρακτηριστικά.
“Ήδη αυτή την εβδομάδα συμφωνήσαμε με την σκανδιναβική Apollo να ενισχύσουμε τα προγράμματα αθλητικού τουρισμού”
Ο υπουργός Τουρισμού χαρακτηρίζει την ανάδειξη του αθλητικού Τουρισμού ως στρατηγική προτεραιότητα του ελληνικού Τουρισμού, επισημαίνοντας την μεγάλη δυναμική του λόγω και της παγκόσμιας τάσης των επισκεπτών προς την υγεία και την ευεξία, τα βιωματικά ταξίδια και την επαφή με τη φύση. «Ήδη αυτή την εβδομάδα συμφωνήσαμε με την σκανδιναβική Apollo να ενισχύσουμε τα προγράμματα αθλητικού τουρισμού που τρέχει σε συνεργασία με τη σουηδική ολυμπιακή επιτροπή εκτός από την Ήπειρο και στη Λήμνο και Ρόδο.
Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο γίνονται αξιόλογες προσπάθειες ενίσχυσης του θεματικού αυτού προϊόντος. Παράλληλα, πολλές επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις στην χώρα μας, από τους αγώνες ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο και στο Ζαγόρι, τον μαραθώνιο κολύμβησης στη Βόρεια Εύβοια, τους αγώνες τριάθλου στις Σπέτσες, προσελκύουν ερασιτέχνες αθλητές από το εξωτερικό που συνδυάζουν την συμμετοχή τους με διακοπές. Και φυσικά υπάρχει η κορωνίδα των αθλητικών γεγονότων, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ένα αθλητικό γεγονός το οποίο αναδεικνύει την πόλη, προσφέρει στην οικονομία της και δίνει υπεραξία στον ελληνικό τουρισμό», τονίζει ο κ. Κικίλιας.
“Δεν έχουν επενδυθεί τόσο μεγάλα κεφάλαια τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα”
Επισημαίνει επίσης ότι τα 320 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Υπουργείο Τουρισμού θα διατεθούν σε έργα υποδομών όπως μαρίνες, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, στη διαχείριση προορισμών, σε κατηγορίες θεματικού τουρισμού -Ορεινός Τουρισμός, Τουρισμός Υγείας και ευεξίας, Αγροτουρισμός και Γαστρονομία, Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός-, στην εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα, στην ψηφιοποίηση, ενώ αναφέρει ως κορυφαία προτεραιότητα «την πρόσβαση των ΑμεΑ συμπολιτών μας και επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, παραλίες και επιχειρήσεις». Συμπληρώνει παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του RRF αφορά τις υποδομές της χώρας και είναι σε άμεση σύνδεση με τις τουριστικές επενδύσεις. Οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές τέτοιες που θα βοηθήσουν να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να δεχτούμε περισσότερους και πιο ποιοτικούς επισκέπτες».
«Δεν έχουν επενδυθεί τόσο μεγάλα κεφάλαια τα τελευταία πολλά χρόνια στη χώρα, όπως αυτά του RRF. Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Τουρισμού, οποιαδήποτε απορρόφηση κάτω του 100% θα το θεωρήσουμε αποτυχία», λέει ο κ. Κικίλιας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα από τα δυναμικότερα αναπτυσσόμενα τουριστικά προϊόντα της χώρας, καθώς ένα πολύ σημαντικό μέρος των πόρων του RRF προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων μαρινών».