Η διπλωματική αναταραχή για την άρση της αμερικανικής υποστήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό EASTEMED και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε ο δημοσιογράφος – αρθρογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης με τον Διεθνολόγο – Στρατηγικό αναλυτή Αλέξανδρο Δρίβα, για την εκπομπή Point Zero του pagenews.gr
Το ζήτημα του East Med έχει δύο πτυχές. Η μία είναι η πολιτική – γεωπολιτική, η άλλη είναι η οικονομική.
Πρέπει να σταθούμε στο πολιτικό σκέλος. Ο EastMed συνέπεσε με την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Μέσα από αυτόν τον αγωγό, η Ελλάδα και η Κύπρος θα γινόμασταν ο γεωστρατηγικός πνεύμονας του Ισραήλ στην Ευρώπη.
Η Τουρκία φαντασιωνόταν αυτόν τον ρόλο. Ήταν επόμενο να αντιδράσει.
Θα είναι ένα τεράστιο λάθος να άρουν την στήριξή τους στις τριμερείς συμφωνίες, που προέκυψαν μέσω των προσεγγίσεων για τον αγωγό, που μάλλον θα μείνει στις μελέτες.
Στήριξαν αρχικά το Ισραήλ, όπως διαχρονικά το στηρίζουν, αλλά στηρίζουν και την Τουρκία.
Είναι η τελευταία δωδεκαετία, που όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν ξέρουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πορευθούν στην εξωτερική τους πολιτική.
Είναι εύλογο το να ανησυχεί και η Ελλάδα και το Ισραήλ και η Κύπρος, ακόμα και η Ιταλία. Και οι Ιταλοί έχουν υπογράψει στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, για τον ρόλο των ΗΠΑ στην εκάστοτε περιοχή συμφερόντων τους.
Ένα βασικό ερώτημα, που έθεσε στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Καλαρρύτης, είναι: Οι Αμερικανοί κλεισμένοι στην ήπειρό τους, θα είναι ασφαλείς, εάν αφήσουν Ρωσία και Κίνα, να ελέγξουν όλα τα υπόλοιπα σημεία του πλανήτη;
Απ: Οι ΗΠΑ ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορούν να απεμπλακούν από τον κόσμο. Ακόμα και να θέλουν και να σας εξηγήσω και τον σαφή λόγο:
Από το ’90 και μετά οι ΗΠΑ επέλεξαν να συνδεθούν με τον κόσμο μέσω της παγκοσμιοποίησης. Με τρόπο ώστε να κρατήσουν το εκλογικό σώμα το αμερικανικό, μακριά από το να επιστρέψουν τα απομονωτικά φαντάσματα.
Αυτή τη στιγμή την Κίνα στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, δεν τη θέλει κανένας.
Το πρόβλημα είναι ότι για να τα βάλεις με την Κίνα σήμερα και ταυτόχρονα και με τη Ρωσία, πρέπει να έχεις συμμάχους.
Τα επόμενα χρόνια για τις ΗΠΑ είναι πολύ κρίσιμα, τόσο για τις ίδιες, όσο και για τους συμμάχους τους. Τα κράτη ψάχνουν εγγυητές της ασφάλειάς τους.
Οι ΗΠΑ είναι καιρός να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, επισήμανε ο κ. Δρίβας στη συνέχεια.
Στη διεθνή πολιτική το πρώτο πράγμα που πρέπει να μεριμνούμε είναι η εσωτερική εξισορρόπηση των απειλών. Δηλαδή οικονομία, στρατιωτική ετοιμότητα. Οι δύο βασικοί άξονες. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί, είναι η εκπαίδευση, το επίπεδο ζωής, το βιωτικό επίπεδο, πάρα πολλά.
Η δημιουργία συμμαχιών είναι το δεύτερο επίπεδο. είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας. Συνοδευτική ως προς την πρώτη. Αλλά η πρώτη είναι αυτή.
Που σημαίνει ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα πράγμα: Ότι θα πολεμήσει μόνη της. Εάν ποτέ αυτό χρειαστεί.
Το δεύτερο σκέλος. Οι ΗΠΑ έχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Τι θα κάνουν με τους συμμάχους τους και κυρίως τι θα κάνουν με τις διαφορές των συμμάχων τους. Γιατί υπάρχουν διαφορές.
Και δεν μιλώ μόνο για μας με την Τουρκία. Να δείτε με την Βρετανία και τη Γαλλία τι συμβαίνει. Και με άλλους. Σε ό,τι αφορά εμάς εδώ, υπάρχουν φορές και πολύ σοβαροί αναλυτές, οι οποίοι επηρεάζουν και το Πεντάγωνο, που τα βλέπουν μαύρα με την Τουρκία. Τα βλέπουν μαύρα.
Έχουν βάλει στην Τουρκία ένα χαλινάρι. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Καιρός δηλαδή, όπως εκτιμούν και διεθνείς αναλυτές, να σταθούν δίπλα στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, χώρες οι οποίες στηρίζουν μία περιοχή, που είναι ετοιμόρροπη.