Focus

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη: Άνδρας και σκύλος στην Τουρκία, θύματα του ηφαιστείου Σαντορίνης [pics]

Είναι μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη. Έως τώρα οι αρχαιολόγοι δεν είχαν εντοπίσει κάποιο ανθρώπινο θύμα της μεγάλης προϊστορικής έκρηξης. Ακόμη και στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι στη Θήρα, δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ανθρώπινα λείψανα.

Σε ένα άνδρα και έναν σκύλο, έμελλε να ανήκουν τα πρώτα λείψανα θυμάτων της μεγάλης προϊστορικής έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που εντοπίστηκαν ποτέ. Μία σπουδαία και αναπάντεχη αρχαιολογική ανακάλυψη, που έγινε στην περιοχή του Τσεσμέ στα Μικρασιατικά παράλια της  γειτονικής Τουρκίας.

Χιλιάδες χρόνια μετά τις τεράστιες εκρήξεις, που με τα γιγάντια κύματα που προκάλεσαν κατέστρεψαν όχι μία, αλλά δύο φορές, οριστικά τη δεύτερη, τον Μινωικό Πολιτισμό της Κρήτης, μία σπουδαία ανακάλυψη.

Στα Μικρασιατικά παράλια στην Τουρκία και συγκεκριμένα στον Τσεσμέ εντοπίστηκαν μόλις πρόσφατα τα πρώτα θύματα.

Μέχρι πρόσφατα οι αρχαιολόγοι δεν είχαν εντοπίσει λείψανα θυμάτων της μεγάλης προϊστορικής έκρηξης. Ακόμη και στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι στη Σαντορίνη δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ανθρώπινα λείψανα.

Ένας άντρας και ένας σκύλος…

Έως τώρα, οι αρχαιολόγοι δεν είχαν εντοπίσει ούτε ένα ανθρώπινο θύμα της έκρηξης. Ακόμη και στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι στη Σαντορίνη δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα. Τέτοια έμελλε να βρεθούν στην Τουρκία, ως επιστέγασμα μίας καταστροφής στην αρχαιότητα, που πληρούσε όλα όσα φανταζόμαστε για τον όρο: Βιβλική.

Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, πραγματοποιώντας ανασκαφές σε ένα αρχαιολογικό χώρο της ύστερης εποχής του χαλκού, κοντά στον κόλπο του ακρωτηρίου του Τσεσμέ, ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα νεαρής ηλικίας και ενός σκύλου.

Τι έδειξε η μελέτη των λειψάνων και του ευρύτερου χώρου, όπου αυτά εντοπίστηκαν

Η μελέτη των ευρημάτων και οι ραδιοχρονολογήσεις που έγιναν σε αυτά δείχνουν ότι ο άνδρας αυτός και ο σκύλος έχασαν την ζωή τους από ένα τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης περίεργους λάκκους σε όλα τα ερείπια, εικάζοντας ότι μπορεί να προέρχονται από την προσπάθεια των επιζώντων που αναζητούσαν απεγνωσμένα άλλους επιζώντες ή νεκρούς.

Ο νεαρός άνδρας και ο σκύλος του, είναι τα πρώτα θύματα της προϊστορικής έκρηξης, που γνωρίζουμε

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η έκρηξη συνέβη όχι νωρίτερα από το 1.612 π.Χ. Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν. ο άνδρας αυτός και ο σκύλος θα είναι τα πρώτα θύματα της έκρηξης που γνωρίζουμε.

Η ανακάλυψη αυτή προσθέτει νέα στοιχεία στο παζλ των επιπτώσεων της έκρηξης. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη είχαν κατεύθυνση νότια της Σαντορίνης, κυρίως προς την Κρήτη, και οι υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου υποδέχτηκαν μόνο την τέφρα της έκρηξης.

Όπως φαίνεται, δημιουργήθηκαν μεγάλα τσουνάμι που χτύπησαν και τις ακτές στο βόρειο Αιγαίο.

Μία μεγάλης σημασίας αρχαιολογική  ανακάλυψη 

Όλα αυτά όμως μέχρι χθες, καθώς μια ομάδα αρχαιολόγων και γεωεπιστημόνων στην Τουρκία, πραγματοποιώντας ανασκαφές σε ένα αρχαιολογικό χώρο  κοντά  στον κόλπο του Τσεσμέ-Μπαγκλαρασί, στη δυτική ακτή της Τουρκίας, ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα νεαρής ηλικίας και ενός σκύλου που σκοτώθηκαν από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας είναι μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται λείψανα θυμάτων του γεγονότος.

Εκτός από την ηφαιστειακή τέφρα, η ομάδα ανακάλυψε επίσης τα κύματα από το τσουνάμι είχαν επισκεφθεί την ενδοχώρα. Εκτός από τα λείψανα του άνδρα και του σκύλου  στην τοποθεσία, οι ερευνητές βρήκαν επίσης κοχύλια και αχινούς.

Στο σημείο των ερευνών Τούρκων και Ισραηλινών αρχαιολόγων στο Τσεσμέ Credit: Vasif Sahoglu

Έκρηξη λάβας, λες και άνοιξε η Κόλαση – Και μετά, το πιο καταστροφικό τσουνάμι της ιστορίας 

«Η έκρηξη της Θήρας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού ήταν μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έγιναν μάρτυρες στην ανθρώπινη ιστορία», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. «Ο αντίκτυπος, οι συνέπειές του και ο χρονισμός του κυριαρχούν στον λόγο των αρχαίων μεσογειακών μελετών για σχεδόν έναν αιώνα.

«Παρά την υψηλή ένταση της έκρηξης και τις δυνατότητες δημιουργίας τσουνάμι, λίγες τέτοιες αναφορές έχουν καταγραφεί. Αντίθετα, οι περιγραφές των κοιτασμάτων ελαφρόπετρας, τέφρας και τέφρας δημοσιεύονται ευρέως», αναφέρουν οι συν-συγγραφείς της μελέτης ο Beverly Goodman, θαλάσσιος γεωαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, και  ο Vasıf Şahoğlu, θαλάσσιος αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στην Τουρκία.

Πελάγη που βρυχώνται

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο.

Η ιο ισχυρή του έκρηξη συνέβη κατά την διάρκεια της  Ύστερης Εποχής του Χαλκού πριν από 3.600 χρόνια (το 1620 π.Χ). Η έκρηξη προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα και συνέβαλε καθοριστικά στην κατάρρευση του Μινωικού πολιτισμού, 70 ναυτικά μίλια νότια της Σαντορίνης.

Η τεράστια μάζα ελαφρόπετρας που εκτινάχθηκε κατά την ηφαιστειακή έκρηξη κάλυψε την επιφάνεια της θάλασσας σε μία ευρεία περιοχή που εν συνεχεία ξεβράστηκε στις ακτές σε υψηλότερα επίπεδα από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Ελαφρόπετρα επίσης βρέθηκε στις βόρειες ακτές της Κρήτης, στις ακτές της Ανάφης, της Λήμνου, της Πάρου, της Σαμοθράκης, της Κύπρου, της Τουρκίας ακόμη και του Ισραήλ.

Οι επιπτώσεις της έκρηξης αποτελούν ένα μόνιμο αντικείμενο μελέτης. Θεωρείται ότι όσα ακολούθησαν της έκρηξης συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού. Κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει σημαντικές αρνητικές συνέπειες που υπήρξαν ακόμα και στην αρχαία Αίγυπτο.

Τσουνάμι της έκρηξης χτύπησαν ως την Αίγυπτο, αλλά όπως δείχνουν τα ευρήματα και ως την Τουρκία

Η παρουσία του χτυπήματος του τσουνάμι στο Τσεσμέ – Μπαγκλαρασί δείχνει ότι μεγάλα και καταστροφικά κύματα έφτασαν στο βόρειο Αιγαίο μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Προηγουμένως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είχε θεωρηθεί ότι αυτή η περιοχή της Μεσογείου δεχόταν μόνο στάχτη από την έκρηξη της Θήρας.

Αντίθετα, φαίνεται τώρα ότι η περιοχή του κόλπου Τσεσμέ-Μπαγκλαρασί  χτυπήθηκε από μια σειρά από τσουνάμι, καταστρέφοντας τοπικούς οικισμούς.

Με βάση τη χρονολόγηση που έγινε με τη χρήση ραδιενεργού άνθρακα στις εναποθέσεις από το τσουνάμι στο Τσεσμέ – Μπαγκλαρασί, η ομάδα πιστεύει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου συνέβη όχι νωρίτερα από το 1612 π.Χ.

Τέσσερα διαδοχικά τσουνάμι από τη Σαντορίνη χτύπησαν τον Τσεσμέ εκείνη την τρομερή μέρα

«Ο ανθρώπινος σκελετός εντοπίστηκε περίπου ένα μέτρο κάτω από ένα λάκκο, υποδηλώνοντας πώς ήταν σε μεγάλο βάθος για να βρεθεί και να ανακτηθεί και επομένως έμεινε πίσω», πρόσθεσαν.

Η πρόσφατη ανακάλυψη της ομάδας δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Με τη δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι το σημείο όπου βρέθηκαν ο άνδρας και ο σκύλος δέχτηκε την «επίσκεψη» τεσσάρων διαφορετικών τσουνάμι τα οποία ήταν όλα προϊόν της τεράστιας έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο