Κόσμος

Ρωσία – Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορά τους – Επί ποδός το ΝΑΤΟ

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στο πεδίο μπήκε χθες 14 Ιανουαρίου 2022 και η Σουηδία, μια χώρα μάλιστα, που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες.

Αντί εκτόνωσης, όλο και περισσότερο κλιμακώνεται η ένταση στα ανατολικά της Ευρώπης, έχοντας ως επίκεντρο την επισφαλή κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο, από κοινού με τους συμμάχους του, θεωρούν ότι η αντίπαλη πλευρά είναι έτοιμη να διαταράξει με μια «εμπρηστική» κίνηση την -ούτως ή άλλως- λεπτή ισορροπία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση.

Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στο πεδίο μπήκε σήμερα (14/1) και η Σουηδία, μια χώρα μάλιστα, που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα από τις ΗΠΑ έκανε λόγο για προετοιμασία από πλευράς Ρωσίας προβοκάτσιας στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι’ αυτόν τον σκοπό.

Τις αναφορές αυτές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος, μιλώντας ανώνυμα, υποστήριξε:

«Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζει επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία».

Παρόμοιες αναφορές, όπως σημειώνει το TASS, είχαν η εφημερίδα The Washington Post, και τα πρακτορεία Agence France-Presse και Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε προγενέστερες δηλώσεις του, είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή. Ακόμη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις για να δικαιολογήσουν τέτοιους είδους δηλώσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.

Στρατό σε νησί της Βαλτικής ανέπτυξε και η Σουηδία – Χώρα εκτός κάθε πολέμου εδώ και δύο αιώνες

Εδώ και κάποιες ώρες, η Σουηδία ανέπτυξε τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής.

Και είναι χαρακτηριστικό και πρωτοφανές, γεγονός πως εκτός από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στο πεδίο μπήκε χθες 14 Ιανουαρίου 2022 και η Σουηδία.

Καθώς η χώρα δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες.

Περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι Σουηδοί στρατιώτες εθεάθησαν σήμερα (14/1) να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν αυτήν την εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων του Σουηδικού Στρατού, Μίχαελ Κλάσον, είπε ότι οι μονάδες που αναπτύχθηκαν στο Βίσμπι, προέρχονται από τις δυνάμεις που σταθμεύουν ήδη στο νησί και διέψευσε ότι πρόκειται για «επίδειξη δύναμης».

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του.

Η Σουηδία δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, ενώ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες της. Ωστόσο, ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, το 2017 επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και το 2018 άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο