Μαθητές που είχαν προσέλθει στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις τραυματίστηκαν σήμερα Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, όταν άγνωστος τους επιτέθηκε με μαχαίρι, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν το πρωί όταν ένας μαθητής τους επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο την ώρα που συγκεντρώνονταν για να δώσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Ο φερόμενος ως δράστης, ένας 17χρονος μαθητής, συνελήφθη, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Asahi.
Περίπου μισό εκατομμύριο μαθητές στην Ιαπωνία δίνουν αυτήν την εβδομάδα τις ετήσιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Η αστυνομία του Τόκιο απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την επίθεση, ενώ δεν επιβεβαίωσε κάποια σύλληψη.
Τον περασμένο Οκτώβριο ένας άνδρας, ντυμένος με στολή Τζόκερ από την ταινία Μπάτμαν, μαχαίρωσε 17 επιβάτες τρένου στο Τόκιο. Πολλοί ταξιδιώτες εγκατέλειψαν ουρλιάζοντας τα βαγόνια, ορισμένοι πηδώντας από τα παράθυρα για να σωθούν. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε σημειωθεί άλλη μία επίθεση με μαχαίρι σε τρένο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, με αρκετούς τραυματίες.
Εφηβική παραβατικότητα
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «ΝΕΑ» ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος, η εφηβική παραβατική συμπεριφορά οφείλεται είτε σε παθολογικές – ψυχολογικές καταστάσεις είτε στο γεγονός ότι τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωπα, κυρίως εντός της οικογένειας.
«Ένα μεγάλο μέρος της εφηβικής παραβατικότητας δεν φτάνει στην επιφάνεια παρά μένει σαν επτασφράγιστο μυστικό εντός της οικογένειας, της παρέας, του στενού κοινωνικού κύκλου». Το bullying υποκρύπτει προβλήματα ένταξης και κοινωνικοποίησης των ανηλίκων που γίνονται θύτες, «τα οποία πυροδοτούνται συνήθως μέσα από την ίδια την οικογένεια, όπου υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τιμωρούνται. Έτσι, στη συνείδηση των παιδιών μια αντίστοιχη βίαιη συμπεριφορά αποκτά βάση. Αυτά τα παιδιά στερούνται αισθημάτων συμπάθειας και ενστίκτων αγαθότητας και δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τον Στέρτσο, όταν το 2009 ξεκινούσε στη χώρα μας η οικονομική κρίση, οι εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών, του σχολικού εκφοβισμού και της βίας γενικότερα, «γεγονός που επαληθεύτηκε με τα φαινόμενα bullying, τα οποία συναντάμε ως επί το πλείστον εντός του σχολικού πλαισίου».