Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως εξήγγειλε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελούν μια από τις ύστατες προσπάθειες της κυβέρνησης να… αλλάξουν τα φώτα. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το κυβερνητικό οικονομικό και πολιτικό αφήγημα. Δεν ήταν τυχαίο πως ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό παράθυρο και για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για νέες γενναίες παρεμβάσεις, ενίσχυσης της οικογένειας.
Οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου, προεξάρχοντος πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, δεν ελήφθησαν κατά τη προχθεσινή σύσκεψη. Ο προγραμματισμός υπήρχε. Αυτό που αποφασίστηκε ήταν η πολιτική επιλογή. «Στο τέλος της ημέρας», μεταξύ διαφορετικών αποφάσεων, η επιλογή είναι πολιτική. Και στη παρούσα φάση επιλέχθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, και οι ενισχύσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Δηλαδή, να προσπαθήσει να μειώσει το ύψος των ευρώ που καταγράφονται στους τρομακτικούς λογαριασμούς, μειώνοντας ταυτοχρόνως και τη κοινωνική δυσφορία. Και όχι η μείωση του ΦΠΑ. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη επιμένουν σε μια γενναία μείωση και με τη προοπτική της θερινής τουριστικής περιόδου.
Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι δεδομένη
Η Όμικρον και η ενεργειακή έκρηξη έχουν αλλάξει συνολικά τη κυβερνητική ατζέντα. Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση εδράζεται στην εξ ανάγκης ανάπτυξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ενίσχυση των μικρομεσαίων, των μέσων μεταφοράς, της δημόσιας υγείας, των δημοσίων έργων, των επενδύσεων, των δωρεάν tests, των ελαφρύνσεων στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Και την ίδια στιγμή στην αναμονή της οικονομικής στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Με άλλα λόγια αναπτύσσεται εν τοις πράγμασι μια νέα πολιτική αντίληψη. Με ότι συνεπάγεται αυτό για το πολιτικό γίγνεσθαι…
Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία και συμφωνία με ισχυρούς παίχτες στην αγορά και των προϊόντων και των μεγάλων καταστημάτων. Η καθυστέρηση στις ανατιμήσεις αλλά και η διατήρηση των ίδιων τιμών μέσω ελληνικών προϊόντων και όχι μόνον, λέγεται, πως έχει ήδη συμφωνηθεί. Ταυτοχρόνως θα επιδοτηθούν εκ νέου, κάτι που το εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εργαζόμενοι κατά το πρότυπο του πρώτου lock down.
Δεν θα είναι μικρή η επιβάρυνση της δημόσιας οικονομίας αλλά θα ενισχυθούν σημαντικά οι επιχειρήσεις που επλήγησαν τη τελευταία περίοδο. Φαίνεται πως σε μια μεγάλη αλυσίδα μικρό-οικονομίας σε επίπεδο επιχειρήσεων, διανομέων, μεταφορών, παραγωγών κλπ, η συμφωνία να έχει επιτευχθεί. Διότι ανεξαρτήτως αν συμφωνήσουν οι ισχυροί παράγοντες, κανείς δεν γνωρίζει πως θα δύναται ο παραγωγός ή ο μεταφορέας να διατηρήσει τις ίδιες τιμές. Πάντως η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να υπάρξει μια μεγάλη χρονική ανοχή από τους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να ανακουφιστεί το πορτοφόλι της μέσης οικογένειας.
Η δυσκολία της άμεσης παρέμβασης για την ουσιαστική ελάφρυνση της ακρίβειας, είναι αντικειμενική. Στη κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως τα περιθώρια είναι και λίγα και στενά. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, δεν έχει πολλά περιθώρια. Ο προϋπολογισμός ήδη είναι σχεδόν ξεπερασμένος. Όλοι ελπίζουν για ένα δίμηνο υγειονομικής κρίσης. Το ίδιο, όμως, δεν συμβαίνει με την ακρίβεια και το πληθωρισμό κόστους. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δεν φαίνεται να υπάρχει λύση. Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες και με την ελπίδα πως θα πέσουν σημαντικά οι τιμές του φυσικού αερίου, θα πρέπει να περιμένουμε συνεχείς κρατικές παρεμβάσεις.
Εξάλλου για μια ακόμη φορά η Ευρώπη έδειξε και ανέτοιμη και «άκεφη» να λάβει γενναίες αποφάσεις…