Να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα από τα πεδία που θα δεχθεί πίεση η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.
Η ενεργειακή αύξηση και οι ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης θα είναι το πιο πιεστικό ισως ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι η Όμικρον και η πανδημία σταδιακά θα μένει πίσω.
Είναι σαφές, ότι η ακρίβεια θα αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φερνει μπροστά την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 και θα ισχύει από την 1η Μαΐου αντί από την 1η Ιουλίου.
Η αύξηση μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ καθαρά για τον εργαζόμενο συνολικά αλλά αυτό είναι κάτι που θα κλειδώσει και τυπικά τους επόμενους μήνες με τις διαβουλεύσεις.
Αρκούν; Όχι, αλλά είναι ένα πρωτο βήμα. Άλλωστε, δεν πρέπει να κοιτάμε τι μπαίνει στην τσέπη μόνο των εργαζομένων που σε κάθε περίπτωση πρέπει να στηριχθούν, ειδικά οι χαμηλόμισθοι αλλά και τι στοιχίζει η αύξηση του κατώτατου για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρές και μικρομεσαίες.
Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός, όχι μόνο απαντάει στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό αλλά επιδιώκει να πάρει και την πρωτοβουλία. Ήδη τρέχει ένα πακέτο στήριξης για την ενεργειακή κρίση, μόνο τον Ιανουάριο θα δοθούν 400 εκατομμύρια ευρώ, στηρίζονται εκ νέου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τα τελευταία μέτρα λόγω κορωνοϊού ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ενα ευρύτερο πλάνο διαχείρισης της πίεσης από τον πληθωρισμό και κατα συνέπεια τις ανατιμήσεις.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο τραπέζι επιπλέον μειώσεις φόρων που θα ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές.
Είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει να βάλει εκείνο το πλαίσιο που θα του επιτρέψει όχι μονο να είναι πρωταγωνιστής στην πολιτική σκακιέρα αλλά και να είναι συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση (πανδημία, κρίση στον Έβρο με Τουρκία κ.α.).
Εξάλλου μπορεί ο πρωθυπουργός να τονίζει με έμφαση πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2023, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας, αλλά σε κάθε περίπτωση το 2022 θα είναι προεκλογικό ετος.