Focus

Πόλεμος στην Ευρώπη – “Πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια”, λέει η Πολωνία [vid]

Το ρίσκο εντάσεις και συγκρούσεις να οδηγήσουν σε πόλεμο, είναι τώρα μεγαλύτερο από όσο μπορεί να ήταν σε οποιαδήποτε άλλη ιστορική συγκυρία, τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Πολωνία προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη, στην παρούσα φάση. Τον υψηλότερο κίνδυνο μάλιστα τα τελευταία 30 χρόνια.

Η χώρα ακούει μάλιστα σειρήνες και τύμπανα πολέμου δυνατότερα, απ΄όσο μπορεί να ήχησαν, σημαίνοντας τέτοιον κίνδυνο, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Στην πρόσφατη σύσκεψη του OSCE, (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau, προειδοποίησε ξεκάθαρα για το υψηλό ρίσκο πολέμου στην Ευρώπη, στη παρούσα περίοδο.

Το ρίσκο εντάσεις και συγκρούσεις να οδηγήσουν σε πόλεμο, είναι τώρα μεγαλύτερο από όσο μπορεί να ήταν σε οποιαδήποτε άλλη ιστορική συγκυρία, τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau, ο κίνδυνος αυτός είναι τώρα μεγαλύτερος από όσο ήταν σε οποιαδήποτε άλλη ιστορική συγκυρία, τα τελευταία 30 χρόνια. Και αυτό λόγω των πρόσφατων εντάσεων φυσικά, αλλά και εξ αιτίας των κρίσεων που έφερε σε όλες της εκφάνσεις ζωής και σε όλες τις χώρες η πανδημία.

Καμία αναφορά στη Ρωσία – Ποιες χώρες υπέδειξε για πεδία εντάσεων

Αναφερόμενος στις  εντάσεις ανάμεσα στις 57 χώρες μέλη του OSCE, ο Zbigniew Rau δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία και τη Μολδαβία. Χώρες, που όλες έχουν εμπλακεί σε ψυχροπολεμικές διενέξεις, που περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

“Απ’ ότι φαίνεται ο κίνδυνος πολέμου σε περιβάλλον χωρών OSCE, είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, σε μία ομιλία, στην οποία σκιαγραφούσε τις προτεραιότητες της χώρας του, ως επικεφαλής χώρα του Οργανισμού φέτος.

“Για πολλές εβδομάδες, βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την κλιμακούμενη προοπτική μεγάλης  στρατιωτικής σύρραξης στην ανατολική Ευρώπη”, τόνισε μάλιστα. Γεγονός, που σαφέστατα περιλαμβάνει γεωγραφικά και την Ελλάδα.

Η Πολωνία είναι δε, ανάμεσα στις χώρες  του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος, ως σταθερά αντιμέτωπη με τις ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη.

Θα έπρεπε να επικεντρωθούμε σε ειρηνικές λύσεις, αναφορικά με τις συγκρούσεις γύρω από την Ουκρανία, επισήμανε ο Rau, κάνοντας μάλιστα έκκληση για “πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και φυσικά την ενότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της”. 

Σε απάντηση η Ρωσία o απεσταλμένος της Ρωσίας, στον OSCE, διαβεβαίωσε πως η Μόσχα σκοπεύει και θα προβεί σε όποιο βήμα χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική της, ασφάλεια, εάν αυτό χρειαστεί.

«Εάν δεν ακούσουμε κάποια εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις μας και εντός εύλογου χρονικού πλαισίου και επίσης εάν συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά προς τη Ρωσία, θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική ισορροπία και να εξαλείψουμε απαράδεκτες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Όσο για τις ΗΠΑ, διατηρούν ελάχιστες ελπίδες, κρίνοντας από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών. Η Ουάσιγκτον στις συνομιλίες της Πέμπτης, είπε ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική πρόοδο αναφορικά με τις εντάσεις στην Ευρώπη.