Ελλάδα

Κορωνοϊός χάπι: Ανοίγει σήμερα η νέα πλατφόρμα

Κορωνοϊός χάπι: Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η νέα πλατφόρμα, από την οποία θα γίνεται η διάθεση των νέων χαπιών κατά του Covid 19.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει μέσω των μεταλλάξεων του, τόσο την Ελλάδα, όσο και όλο τον κόσμο, ενώ πλέον το χάπι για την αντιμετώπιση του είναι έτοιμο. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, η Μίνα Γκάγκα ενημέρωσε ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την διάθεση των αντιικών χαπιών.

Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς.

Ποιοι θα συνταγογραφούν τα χάπια

Η κ. Γκάγκα σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι’ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει. Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών.

Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Τι ανέφερε η Μίνα Γκάγκα

Κατά την ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε «Τα μονοκλωνικά αντισώματα που φέραμε έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει. Ξεκινάμε την χορήγηση των χαπιών των αντιικών, η πλατφόρμα ανοίγει έως αύριο νομίζω και θα μπορεί να δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους ασθενείς. Πάλι με συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Εδώ δεν έχει δοθεί άδεια, άρα ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Είναι αντιικά φάρμακα, όπου έχουν μια πρώτη γνωμοδότηση, αλλά όχι την τελική έγκριση. Φαίνεται ότι δουλεύουν, αλλά θέλουμε να το δούμε. Θα συνταγογραφηθούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα, τα ελέγχει η ίδια επιτροπή και δίνει έγκριση. Τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται, είτε από τα νοσοκομεία στους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους».

Επίσης η κα Γκάγκα σε ερώτηση για τις νοσηλείες παιδιών συνέστησε να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο αν έχουν ήπια συμπτώματα: «Στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών για εργαστηριακό τεστ με ήπια συμπτώματα. Το πρώτο μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάει και στο νοσοκομείο. Να πάρει τις οδηγίες του γιατρού. Αρκεί και η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, η παρακολούθηση, η μητέρα ξέρει να παρακολουθήσει το παιδί της. Δεν χρειάζονται να προσέρχονται τα παιδιά στα νοσοκομεία».

Αποκάλυψε δε, ότι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο ασθενείς με Όμικρον. «Αυτά τα δύο ξέρουμε σε όλες τις νοσηλείες στις μονάδες. Δεν έχουμε ελέγξει όμως όλους τους διασωληνωμένους. Όλοι οι άλλοι είναι βασικά Δέλτα. Κάθε χρόνο όμως και από γρίπη έχουμε 250 – 400 θανάτους. Άνθρωποι ευάλωτοι είναι πιθανό να καταλήξουν με λοιμώξεις. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η Όμικρον δεν οδηγεί σε θάνατο, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες».