Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Τι λέει για ακρίβεια, μείωση ΦΠΑ, πληθωρισμό, πλαφόν στα μοριακά

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλά στον Δημήτρη Τάκη για την ακρίβεια, για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, για τα μέτρα στήριξης σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης, για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ καθώς και για το πλαφόν στα μοριακά τεστ

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Opinion Leader με τον Δημήτρη Τάκη, δίνοντας απαντήσεις για θέματα που καίνε. Κύμα ακρίβειας, πληθωρισμός, ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ σε αγαθά πρώτης ανάγκης, τέθηκαν επί τάπητος.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε απαντήσεις και σε ζητήματα που πρόσφατα απασχόλησαν τη επικαιρότητα, αναφορικά με την ποιότητα των pcr test σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ εξήγησε το πώς και το γιατί ορίστηκε το πλαφόν τιμής κάθε μοριακού test στην Ελλάδα, στα 47 ευρώ.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Αυξήσεις, ανατιμήσεις, πληθωρισμός

Ερώτηση: Είχατε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των Super Market. Ο πληθωρισμός όπως όλα δείχνουν θα είναι ιδιαίτερα υψηλός το 2022 και το ερώτημά μου, είναι ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, ώστε όπως είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας. “να βραχούμε, αλλά να μην βραχούμε πολύ”, από την πληθωρισμό και το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, που βιώνουμε και στην Ελλάδα και την Ευρώπη  και που αναμένουμε.

Απάντηση: Η παγκόσμια οικονομία διανύει μια ακραία, πληθωριστική φάση. Όπως ξέρετε ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη, ήταν στο 5 % μεσοσταθμικά. Είναι ο υψηλότερα καταγεγραμμένος πληθωρισμός. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο αντίστοιχος πληθωρισμός ήταν στο 7%. Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός. Άρα τρόπους να μην έχουμε αυξήσεις στις τιμές, σήμερα δεν υπάρχει. Αυξήσεις θα έχουμε. Γιατί θα έχουμε; Γιατί αυξάνονται παντού στον κόσμο, άρα θα αυξάνονται και εδώ. Καθότι η οικονομία μας, είναι συνδεδεμένη με τις ξένες οικονομίας. Στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών. Άρα είναι αδύνατον, αφού αγοράζουμε όλοι ακριβότερα από το εξωτερικό, να μην πουλάμε και ακριβότερα στο εσωτερικό.

Ερ: Θα έχουμε περισσότερες και μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που είχαμε δει στο τέλος του χρόνου;

Απ: Μέχρι τέλος του χρόνου δεν είχαμε μεγάλες αυξήσεις. Η Ελλάδα παρέμενε σε ιστορικό χαμηλό απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και σε μεγάλο βαθμό η αγορά μας, είχε απορροφήσει μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων. Το πρόβλημά με την παράταση του πληθωριστικού κύκλου, είναι ότι οι αντοχές των επιχειρήσεων, να απορροφούν μέρος των αυξήσεων προς όφελος της πελατείας τους, σιγά-σιγά εξαντλούνται. Γιατί οι ίδιες οι επιχειρήσεις του εμπορίου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την  αύξηση ενέργειας και την αύξηση αυτών καθ’ αυτών των αγαθών. Άρα οι πρώτοι μήνες του 2022, θα είναι μήνες με  υψηλότερο πληθωρισμό, απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Το λέω έτσι πολύ απλά, γιατί αυτό θα γίνει.

Ερ: Μιλάμε για το πρώτο τρίμηνο, ή το πρώτο εξάμηνο.

Απ: Τώρα αυτή τη στιγμή ξέρετε υπάρχουν σενάρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία δουλεύουν. Εγώ δεν μπορώ να είμαι και προφήτης. Τα σενάρια λένε, ότι ήδη από το Α΄ τρίμηνο θα αρχίσει μία αντίστροφη πορεία. Έτσι λένε τα σενάρια, τώρα τι να σας πω.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Πού αναμένονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Ερ: Πού αναμένουμε, πού αναμένει το υπουργείο σας, τις μεγαλύτερε αυξήσεις. Στα είδη διατροφής; Την ένδυση; Την ενέργεια, που έτσι κι αλλιώς είναι υψηλή, τις μεταφορές; Σε τι. Και πού μπορεί να παρέμβει το υπουργείο.

Απ: Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο κοιτάμε είναι να προβλέψουμε την πορεία των τιμών. Για να μπορέσουμε να προβλέψουμε την πορεία των τιμών, έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια. Θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας, περίπου στις αρχές της άλλης εβδομάδος. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε κατά πόσον μπορούμε να υπολογίσουμε  τις αυξήσεις, που θα επηρεάσουν το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”. Αυτά που είναι ας πούμε τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα οποία όλοι έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε. Δεν είμαι ακόμα σε θέση να σας το πω, γιατί αυτή η έρευνα ακόμη είναι εν εξελίξει και γενικά είμαι και λίγο φειδωλός, ως προς το να ονοματίζω κλάδους και προϊόντα και ύψος αυξήσεων κυρίως διότι είναι και λίγο αντιθεσμικό εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, να λέω ότι βλέπω π.χ. μια αύξηση στον καφέ, ή στα ζυμαρικά, κατά αυτό το ποσοστό. Είναι σαν να δίνω εντολή σε όλους να πάνε να αυξήσουν τις τιμές τους σε αυτά τα αγαθά, κατ’ αυτό το ποσοστό, Ενώ εγώ θέλω να αφήσω την αγορά να λειτουργήσει. Κατά συνέπεια κάνουμε την έρευνά μας και θα μιλάμε πάντα γενικά και όχι ειδικά.

Ερ: Οι εκπρόσωποι των Super Market, με τους οποίους είχατε συνάντηση σε τι κλίμα είναι; Είναι σε διάθεση περιορισμού των αυξήσεων; Ή ενδεχομένως μπορεί κάποιοι να λειτουργήσουν στη λογική του καρτέλ και να αυξήσουν τιμές όλοι μαζί;

Απ: Καταρχάς όταν έχεις έναν πληθωριστικό κύκλο, το να αυξήσεις παραπάνω τις τιμές, από αυτό που η ζωή σε οδηγεί να το κάνεις, είναι ανοησία. Γιατί από ένα σημείο και έπειτα οι αυξήσεις των τιμών, θα έχουν επίπτωση στην κατανάλωση. Άρα στον τζίρο σου. Κατά συνέπεια, κανένας δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ανεύθυνος, ώστε να πάει τώρα να κάνει κάτι τέτοιο. Παρά ταύτα εμείς κάνουμε ελέγχους καθημερινούς και εμείς με την ΔΗΜΕΑ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτών και η Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού εδώ και αρκετούς μήνες και εάν εντοπίσουμε φαινόμενα καρτέλ,  να είστε σίγουρος, ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, τέτοια φαινόμενα δεν έχουν εντοπιστεί. Άλλωστε  το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σταθερά στις χαμηλότερες σε αυξήσεις χώρες της Ευρώπης, δείχνει, ότι η αγορά λειτουργούσε. Αν είχαμε τέτοια φαινόμενα πάνω από τις λογικές αυξήσεις, θα ήμασταν στις πρώτες θέσεις και όχι στις τελευταίες.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Θα μειωθεί ο ΦΠΑ και σε ποια αγαθά;

ΕΠ: ‘Έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση, πού θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ; Σε ποια αγαθά;

ΑΠ: Ακόμα αυτό είναι πρόωρο. Πρέπει να δούμε πού θα μπουν οι αυξήσεις.

ΕΡ: Πρέπει να πάρουμε την έγκριση των θεσμών, ή μπορούμε να μειώσουμε ΦΠΑ, όπου μπορούμε και όπου απαιτείται.

ΑΠ: Εάν πρόκειται για μία βραχυχρόνια απόφαση, δεν χρειάζεται απόφαση των θεσμών. Δεν μιλάμε για μία δομική αλλαγή. Μιλάμε για κάτι που συναρτάται με ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Αλλά επαναλαμβάνω είναι πρόωρο να το συζητάμε. Δεν είναι της παρούσης.

Ερ: Άρα αν μειωθεί και όταν θα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σωστά;

Απ: Ασφαλώς. Θα ήταν αν το αποφασίζαμε για το διάστημα του πληθωρισμού.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Τι είπε για PCR Test και τις συμφωνίες κάποιων δήμων για διενέργεια τέτοιων test σε τιμή χαμηλότερη του πλαφόν των 47 ευρώ έκαστο

Γεωργιάδης: Το πλαφόν των 47 ευρώ είναι στην λιανική τιμή. Τώρα αν κάποιος αγοράζει πολλά pcr, τα αγοράζει σε χονδρική τιμή. Εξ ορισμού χαμηλότερη της τιμής πλαφόν. Αν  έκανε κάποιος δήμος διαγωνισμό για προμήθειες PCR Test, και τα αγόραζε στα 47 ευρώ, θα ήταν ο δήμαρχος για φυλακή.

Η τιμή πλαφόν των 47 ευρώ, βγήκε με πάρα πολύ κόπο. Είναι το ποσό που αφήνει ένα θεμιτό περιθώριο κέρδους και στα μικρά εργαστήρια. Προφανώς ένα μεγάλο διαγνωστικό κέντρο που πουλάει 47 ευρώ το pcr test βγάζει πάρα πολλά λεφτά.

Ερ: Μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το 47; Το συζητάτε;  Το εξετάζετε;

Απ: Εάν μειώσουμε κι άλλο την τιμή θα γίνουν τα εξής δύο πράγματα: Πολλά εργαστήρια θα βγουν από την αγορά. Θα σταματήσουν να κάνουν pcr διότι δεν θα βγαίνουν. Δεν θα το κάνουν έχοντας ζημία προφανώς. Αυτό θα αυξήσει την κίνηση  στα μεγάλα εργαστήριο. Θα επιβαρύνει υγειονομικά τον πληθυσμό, θα αυξηθούν οι ουρές και οι ταλαιπωρία των πολιτών. Και το δεύτερο, κάποια εργαστήρια θα βγουν εκτός αγοράς.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, τη μουσική και την ψυχαγωγία

Νομίζω, ότι τη Δευτέρα που θα ξέρουμε και ποια είναι η  της επιτροπής, για το άνοιγμα ή το κλείσιμο αυτών των δραστηριοτήτων, θα έχουμε και να ανακοινώσουμε με το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας από κοινού πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων για τη ζημία που έχουν υποστεί.

Ερ: Θα είναι στήριξη σημαντική, γενναία, ή με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και της συγκυρίας; Γιατί το ρωτώ. Μίλησα με έναν εκπρόσωπο των εστιατόρων και μου είπε ότι ένα βασικό που ζητούν είναι να μην πληρώνουν το ενοίκιο. Να υπάρχει επιδότηση ενοικίου, όπως την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί αυτό να γίνει;

Απ: Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να επιστρέψουμε σε ύψος ενισχύσεων, όπως το ’20 και το ’21. Επίσης οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Το ’20 και το ’21 τα εστιατόρια ήταν κλειστά. Σήμερα λειτουργούν κανονικά. Τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και λογικά. Δεν είμαστε στο ’20 και το ’21.

Άδωνις Γεωργιάδης στο pagenews.gr: Οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί των test στην Κύπρο

Οι σχέσεις μου με την Κύπρο είναι άριστες. Δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη συζήτηση. Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει test εντός Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως ξεκαθάρισε, δεν έχω κανέναν λόγο να τον αμφισβητήσω. Εξάλλου η Κύπρος έχει κάνει πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας.

Ερ: Έχει λήξει επομένως το θέμα αυτό; Δεν υπάρχει κάτι που σιγοκαίει;

Απ: Παραπέμπω στις δηλώσεις του συναδέλφου μου, υπουργού Υγείας της Κύπρου. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι