Δέκα ντοκιμαντέρ που χαρτογραφούν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την πανδημία περιλαμβάνονται στο κεντρικό αφιέρωμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου.
«Τα ντοκιμαντέρ αμβλύνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα, καθώς μάς υπενθυμίζουν ότι οι λευκές σελίδες που ανοίγονται μπροστά μας, όσο τρομακτικές και αν μοιάζουν, κρύβουν πάντα μέσα τους όλες τις πιθανότητες. Την ίδια στιγμή, οξύνουν την αίσθηση πως ο κόσμος που θεωρούσαμε μέχρι τώρα γνωστό και οικείο, εξακολουθεί να παραμένει ένα άλυτο αίνιγμα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ.
Οι τρόποι με τους οποίους το σινεμά εγγράφει τους τόπους στο συλλογικό υποσυνείδητο, με σκοπό να αποτυπώνει μια μετασχηματισμένη αλήθεια, βρίσκονται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ «The Taking» του Ελβετού σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ο Φιλίπ.
Στο ντοκιμαντέρ «Portraits of the Future», η Αργεντινή σκηνοθέτρια Βίρνα Γκαμπριέλα Μολίνα αναφέρεται στη διαχρονική καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων, η οποία διαπλέκεται με τους φόβους και τις ανασφάλειες που γέννησε η πανδημία.
Η προαιώνια ανθρώπινη φαντασίωση της αθανασίας, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Eternity at Last» του Αυστριακού σκηνοθέτη Στέφαν Μπέργκμαν, ο οποίος ρίχνει ρίχνοντας φως στις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που υπόσχονται να μετατρέψουν το θαύμα της αιωνιότητας σε χειροπιαστή πραγματικότητα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν όλα τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος, το οποίο θα συνοδευτεί από μια ειδική δίγλωσση έκδοση. «Σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη σαν κι αυτή που βιώνουμε, όπου η ζωή και η ανθρώπινη ύπαρξη επαναδιαπραγματεύονται την ταυτότητά τους κάθε δευτερόλεπτο που περνά, ο κινηματογράφος είναι η μόνη πυξίδα που έχουμε στη διάθεσή μας», αναφέρουν οι διοργανωτές.
On line προβολές
Πέρυσι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με online προβολές τον Μάρτιο (4-14/3), αφιερώματα και εκπαιδευτικές προβολές την άνοιξη και φυσικές και online προβολές από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. O κόσμος του σινεμά συναντήθηκε ξανά, ενάμιση χρόνο μετά, στις αίθουσες, στον φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, μέσα σε κλίμα προσμονής, χαράς και συγκίνησης. Σε δέκα μέρες προβλήθηκαν 92 ταινίες στους εννέα θερινούς κινηματογράφους του Φεστιβάλ και 142 ταινίες online.
Στους φυσικούς χώρους πραγματοποιήθηκαν προβολές με πληρότητα 75% των κινηματογράφων και έγιναν 80 προβολές, έναντι 300 προβολών που πραγματοποιήθηκαν στην 21η διοργάνωση τον Μάρτιο του 2019. Συνολικά, 48.000 θεατές παρακολούθησαν τις προβολές του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.