Κι εκεί που το κυρίαρχο –και αποδοτικό- επικοινωνιακό «εύρημα» της Κυβέρνησης στην κόντρα με την αντιπολίτευση –κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ– για την πανδημία ήταν ότι «το πρόβλημα δεν είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», λίγο έλλειψε να εξελιχθεί σε…ενδοκυβερνητικό ζήτημα.
Κάτι η αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία, κάτι οι πιέσεις παραγόντων της αγοράς για να «πάρουν ανάσα», κάτι η ανάγκη για αισιοδοξία, σίγουρα η βεβαιότητα ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ισχύουν από την επόμενη εβδομάδα, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ίσως και η… «χαλάρωση» λόγω εορτών, ήταν οι αιτίες για να παρουσιαστούν το τελευταίο τριήμερο φαινόμενα αντιφατικών δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη.
Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί εικόνα ασυνεννοησίας και –τουλάχιστον- διγλωσσίας σε καίριες παραμέτρους της διαχείρισης της πανδημίας. Οι διαφορετικές απόψεις κατεγράφησαν, τουλάχιστον σε τρία σημεία: στο ζήτημα της χαλάρωσης των μέτρων, στο τι θα γίνει με το πρόστιμο στους 60plus και την επέκταση της υποχρεωτικότητας.
Είναι προφανές ότι τόσο οι υπουργοί, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη εκκινούν από διαφορετικά ιδεολογικά «μετερίζια» κι άρα δεν έχουν πάντα τις ίδιες εκτιμήσεις ή προσεγγίσεις. Όμως για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προφανώς και κατέγραψε τις αντιφάσεις στο δημόσιο λόγο των κυβερνητικών στελεχών, αυτό είναι αποδεκτό και λογικό μέχρι τη στιγμή που θα ληφθεί μια απόφαση. Και οι αποφάσεις που ελήφθησαν και ισχύουν είναι αυτές που ανακοινώθηκαν προ δέκα ημερών και σε αυτές οφείλουν τα στελέχη να ευθυγραμμίζονται.
Τριπλό χειρόφρενο
Για να μην λάβει περαιτέρω διαστάσεις η δημόσια αντιγνωμία, η Κυβέρνηση έσπευσε να σηκώσει…τριπλό χειρόφρενο:
- «Είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των τελευταίων μέτρων».
- «Καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό άνω των 60»
- «Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβάλλεται για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι».
Προφανώς υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές σκέψεις ως προς το πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως άλλωστε σημειώνει ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου στο pagenews.gr.
Και εννοείται ότι η Κυβέρνηση αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών να δει προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα αναζητηθεί και η ισορροπία ανάμεσα στα επιδημιολογικά δεδομένα και τις πιέσεις της αγοράς, που μέσω κάποιων υπουργών, φθάνουν στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια με αιτήματα είτε τη χαλάρωση, είτε την περαιτέρω ενίσχυση με νέο πακέτο μέτρων στήριξης….
Υπάρχουν και παρεμπίπτοντα –αλλά αρκούντως σημαντικά- θέματα, όπως π.χ. η θέσπιση υποχρεωτικότητας όχι μόνο για την πρόσληψη αλλά και την παραμονή στο ΕΣΥ, για τα οποία μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις υπάρχουν ή θα υπάρξουν διαφορετικές αναλύσεις και προσεγγίσεις.
Όμως στα κεντρικά ζητήματα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να υπάρχουν φωνές που να «θολώνουν» το μήνυμα αυστηρότητας.
Πολλώ δε μάλλον όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία που φθάνουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα: «ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Ο» παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές όμως που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία για κορωνοϊό, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης “Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ.. Ενώ δηλαδή στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% «Ο» και 20% «Δ», οι νοσηλείες είναι 50% «Ο» και 50% «Δ». Φαίνεται έτσι ότι η «Δ» υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες».
Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών που και αυτοί δεν έχουν ενιαία γραμμή, καθώς άλλοι είναι αισιόδοξοι, άλλοι εξόχως επιφυλακτικοί και κάποιοι της «σκληρής γραμμής»…