Εκτεταμένα επεισόδια με αρνητές του κορωνοϊού και του εμβολιασμού εναντίον του, σημειώθηκαν στη Σόφια της Βουλγαρίας, με διαδηλωτές να προσπαθούν να εισβάλουν στη Βουλή. Οι διαδηλωτές, ανέρχονταν σε λίγες εκατοντάδες και διαμαρτύρονται για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας όπως και για το «πράσινο πάσο».
Η επέμβαση της βουλγαρικής αστυνομίας ήταν άμεση και τελικά κατόρθωσαν να συγκρατήσουν το πλήθος. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι κάποιοι κατόρθωσαν να φτάσουν ως τις πύλες του κοινοβουλίου, όπου βρήκαν κλειδωμένες πόρτες. Επιχείρησαν τότε να εισβάλλουν στο κτίριο από την πίσω πλευρά. Κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι, είχαν τοποθετήσει τραπέζια ώστε να μην μπορέσουν να σπάσουν τις πόρτες!
«Ο λαός έχει το δικαίωμα να μπει στη Βουλή του»
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ πάντως, ένας βουλευτής προσπάθησε να απομακρύνει αυτά τα τραπέζια πίσω από τις πόρτες και να τις ανοίξει, καθώς όπως είπε «ο λαός έχει το δικαίωμα να μπει στη Βουλή του». Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και οι συλλήψεις είναι δεκάδες.
Με συνθήματα «θέλω κανονική ζωή», «ελευθερία» και «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας»
Οι αρνητές φώναζαν συνθήματα όπως «θέλω κανονική ζωή», «ελευθερία» και «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», κραδαίνοντας σημαίες της χώρας τους.
Ο πρωθυπουργός Kiril Petkov δήλωσε ότι θα ήθελε να πάει να μιλήσει στους διαδηλωτές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω επαφής με κρούσμα Covid-19.
Η Βουλγαρία είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ διατηρεί πολύ υψηλά κρουσμάτων και θανάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Συγκεκριμένα, στη χώρα των 7 εκατομμυρίων έχουν πεθάνει πάνω από 31.700 άνθρωποι λόγω του Covid-19 και τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν τα 800.000.
Βουλγαρία: Η χώρα με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ούτε το 30% του πληθυσμού της, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις – Ούτε λόγος για την 3η δόση
Η Βουλγαρία, η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα – μέλος της Ε.Ε. με κάτω από το 30% του πληθυσμού της να έχει λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ καταγράφει έξαρση των μολύνσεων, κατά το τελευταίο διάστημα.
Πάνω από 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που η πανδημία έπληξε τη χώρα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, με το ποσοστό θνητότητας να είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.